Τον γρίφο της οξείας ηπατίτιδας που εκδηλώνεται παγκοσμίως σε παιδιά επιχειρούν να λύσουν οι επιστήμονες.
Σύμφωνα με τον ΑΝΤ1, στα νοσοκομεία Παίδων της Αθήνας διαμορφώνονται ειδικοί χώροι απομόνωσης για τα πιθανά κρούσματα της μυστηριώδους οξείας ηπατίτιδας που προσβάλει παιδιά. Σύμφωνα με τελευταία στοιχεία η πλειοψηφία των σχεδόν 200 κρουσμάτων παγκοσμίως αφορά σε παιδιά κάτω των 5 ετών.
Τα κρεβάτια που προετοιμάζονται αφορούν σε ειδικούς χώρους απομόνωσης για περιστατικά που -σύμφωνα με τους ειδικούς- ενδέχεται να εμφανιστούν και στη χώρα μας. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η φλεγμονή του ήπατος παρατηρείται σε παιδικές λοιμώξεις που σημαίνει ότι οι εξετάσεις πολλών παιδιών έχουν ήδη μπει στο μικροσκόπιο για το αν έχουν νοσήσει με την αγνώστου προέλευσης ηπατίτιδα.
Μόσιαλος για οξεία ηπατίτιδα: Τα υπάρχοντα εμβόλια δεν καλύπτουν τα παιδιά
Ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο London School of Economics, Ηλίας Μόσιαλος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου για την οξεία ηπατίτιδα, τόνισε ότι «δεν έχουμε κάτι σίγουρο, έχουμε όμως πιο ασφαλείς υποθέσεις». Επίσης εξήγησε πως «είναι πολύ πιθανότερο να προκαλείται η ηπατίτιδα από τον έναν τύπο αδενοϊό, αλλά πιθανότερο να προκαλείται από συνδυασμό με άλλο ιό, όπως τον κορονοϊό, φάρμακα ή έκθεση σε συγκεκριμένες συνθήκες ή ακόμα και να προέρχεται από κάποια νέα μεταλλαγή του κορονοϊού».
Αναφορικά με τη θεωρία ότι η οξεία ηπατίτιδα προήλθε από τα εμβόλια κατά του κορονοϊού, ο Ηλίας Μόσιαλος σημείωσε πως “η θεωρία αυτή δεν μπορεί να ισχύει, καθώς η συντριπτική πλειονότητα των παιδιών που πάσχουν, δεν έχουν εμβολιαστεί για covid19”.
Όπως τόνισε ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE, “το βέβαιο είναι ότι δεν προέρχεται από τους γνωστούς ιούς της ηπατίτιδας και δεν καλύπτεται από τα υπάρχοντα εμβόλια για την ηπατίτιδα”. Επανέλαβε ότι συμπτώματα όπως οι έντονες γαστρεντερικές διαταραχές, η έντονη κόπωση και η αλλαγή χρώματος στο δέρμα, τα μάτια και τα κόπρανα, είναι «συναγερμός» για τους γονείς.
Τέλος, διευκρίνισε σχετικά με τη δυνατότητα μεταμόσχευσης ήπατος, την οποία δεν έχει η Ελλάδα ότι, «η χώρα μας έχει διασύνδεση με την Ιταλία, αν χρειαστεί μόσχευμα, δεν θα υπάρχει πρόβλημα».
Ηπατίτιδα σε παιδιά: 40 περιπτώσεις σε 12 κράτη-μέλη της ΕΕ – 110-112 περιπτώσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο
“Η Ευρωπαϊκή Ένωση παρακολουθεί πολύ στενά την κατάσταση σχετικά με τα κρούσματα ηπατίτιδας σε παιδιά”, ανέφερε η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδου κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνεδρίαση του σώματος των Επιτρόπων της Κομισιόν.
«Είναι μία ανησυχητική κατάσταση. Μέχρι τώρα υπάρχουν επιβεβαιωμένες 40 περιπτώσεις σε 12 κράτη-μέλη. Είναι άγνωστης προέλευσης. Επιπλέον 110-112 περιπτώσεις έχουν αναφερθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο. Από την αρχή το παρακολουθούμε πολύ στενά. Αυτή είναι η ευθύνη μας σε θέματα που έχουν να κάνουν με τη δημόσια υγεία, να είμαστε ικανοί, να είμαστε σε επαφή με όλες τις αρχές. Το ECDC εργάζεται στενά με τον ΠΟΥ και με τα κράτη-μέλη για να συγκεντρώσουμε όλες τις πληροφορίες», σημείωσε η κ. Κυριακίδου συμπληρώνοντας ότι «οι περιπτώσεις που έχουμε φαίνεται ότι αφορούν σε παιδιά που είναι ενός μήνα, πραγματικά μωρά, μέχρι 16 ετών».