Το ποιο θα είναι το πρώτο κόμμα της χώρας στις επόμενες εκλογές φαίνεται ότι θα κριθεί από τι θα κάνουν οι οργισμένοι παραδοσιακοί ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι ανήκουν κυρίως στην «λαϊκή δεξιά».
Η ΝΔ είναι το παραδοσιακό δεξιό κόμμα, κάτι που φάνηκε και στις εκλογές του 2019, όταν και οι Έλληνες την ψήφισαν μαζικά για να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος ψήφισε την Συμφωνία των Πρεσπών.
Παρόλα αυτά την τελευταία τριετία οι περισσότεροι ψηφοφόροι της ΝΔ έχουν προδοθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την μετατροπή του παραδοσιακού κόμματος σε… «Ποτάμι».
Πριν από λίγο καιρό οι δημοσκοπήσεις ανέφεραν ότι υπήρχε ένα ποσοστό κοντά στο 13% το οποίο ψήφισε στις προηγούμενες εκλογές Νέα Δημοκρατία, αλλά έχει εξοργιστεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και ψάχνει ένα άλλο κόμμα για να στηρίξει. Η συγκεκριμένη δυσαρέσκεια αφορούσε κυρίως το θέμα του εμβολιασμού και τον κορωνοϊό.
Νέες δημοσκοπήσεις αναφέρουν ότι αυτό το ποσοστό πλέον έχει ξεπεράσει το 20%, κάτι που δείχνει ότι η Νέα Δημοκρατία είναι αρκετά πιθανό να πέσει κάτω από το 20% στις επόμενες εκλογές, όποτε και εάν γίνουν αυτές.
Η Ουκρανία
Οι ζυμώσεις για νέα κόμματα, που θα διεκδικήσουν κυρίως τη σκληρή δεξιά ψήφο, λαμβάνουν ήδη σάρκα και οστά. Όμως οι διαρροές προς την δεξιά ευνοούν ιδίως τον Κυριάκο Βελόπουλο, που θέλει να καρπωθεί το φιλορωσικό κομμάτι της δεξιάς. Η Ελληνική Λύση την ίδια ώρα συνεχίζει να κάνει σκάουτινγκ ώστε να ενισχύσει το ψηφοδέλτιο της με άτομα εγνωσμένης αξίας από τον ακαδημαϊκό και τον στρατιωτικό χώρο. Στους ίδιους ψηφοφόρους «ποντάρει» και το κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη, το οποίο δείχνει ότι έχει δυναμική να μπει στη Βουλή, ωστόσο υπάρχουν ορισμένα τυπικά κωλύματα.
Υπάρχει βέβαια και ένα μεγάλο ποσοστό το οποίο συμφωνεί μεν ότι η Ελλάδα έπρεπε να συνταχθεί με τη Δύση στον πόλεμο στην Ουκρανία, διαφωνεί όμως με την ιδιαίτερη… θέρμη της κυβέρνησης και με ενέργειες όπως η αποστολή όπλων στο Κίεβο.
Σε αυτούς «ποντάρει» κυρίως η «τριανδρία» Θάνου Τζήμερου, Φαήλου Κρανιδιώτη, Κωνσταντίνου Μπογδάνου, καθώς συνεχώς τονίζεται η προσήλωση στους «ευρωατλαντικούς» θεσμούς, στους οποίους συμμετέχει η χώρα μας.
Η «λαϊκή δεξιά» τρομάζει το Μαξίμου
Το κύριο όμως ζήτημα και πηγή δυσαρέσκειας για τον κορμό της γαλάζιας παράταξης, όπως και για το σύνολο της κοινωνίας, είναι φυσικά η ακρίβεια. Και εδώ η κυβέρνηση στέκεται αμήχανη, καθώς διαπιστώνει πως ούτε το επιχείρημα περί εξωγενούς κρίσης έχει αποτέλεσμα, αλλά ούτε και οι φοροελαφρύνσεις για τη μεσαία τάξη.
Η βάση της λεγόμενης «λαϊκής δεξιάς» δεν ανήκει στα ανώτερα και μεσαία εισοδήματα, ως εκ τούτου δύσκολα πείθεται από την «απειλή» ότι θα επιστρέψει ο ΣΥΡΙΖΑ και θα επιβάλλει νέους φόρους, αφού αυτή τη στιγμή την απασχολεί περισσότερο ο λογαριασμός της ΔΕΗ, οι ανατιμήσεις στο φυσικό αέριο και οι τιμές των καυσίμων, που παραμένουν «φωτιά» παρά τα κυβερνητικά μέτρα.
Αυτούς προς το παρόν δεν έχει καταφέρει να τους «κερδίσει»… κανένα κόμμα και πρόκειται για ένα ποσοστό το οποίο φτάνει κοντά στο 15-16% και αυτό φαίνεται από τις δημοσκοπήσεις, καθώς τα προαναφερθέντα κόμματα προς το παρόν έχουν πάρει ελάχιστες ψήφους από τη Νέα Δημοκρατία.
Η Ελληνική Λύση δείχνει να κερδίσει κοντά στο 2-3%, το κόμμα του Η.Κασιδιάρη βασίζεται κυρίως στους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής και συν ένα μικρό ποσοστό που θα πάρει από ψηφοφόρους της ΝΔ, ενώ και το κόμμα του Η.Μπογδάνου βασίζεται σε μια πιο συντηρητική δεξιά.
Έμπειρο γαλάζιο στέλεχος υποστηρίζει ότι ότι αρκετοί απ’ αυτούς θα προτιμήσουν να μείνουν σπίτι στις εκλογές, ή θα ψηφίσουν μικρά κόμμα που πιθανότατα δεν θα μπουν στη Βουλή. Οι πληροφορίες του pronews.gr αναφέρουν ότι γίνονται ζυμώσεις για την ένωση μικρών παρατάξεων, το κόμμα του Φ.Βόβολη, αλλά και άλλοι γιατροί που έχουν εκφράσει δημόσια τη διαφωνία τους με τον υποχρεωτικό/μαζικό βρίσκονται σε συζητήσεις.
Και εδώ είναι που «δένουν» τα σενάρια για εκλογές… άμεσα, καθώς εάν τελικά πάμε σε εκλογές τον Μάιο το συγκεκριμένο ποσοστό θα μείνει «ορφανό». Ναι μεν δεν θα ψηφίσει ΝΔ, αλλά η αποχή συμφέρει το πρώτο κόμμα και άρα τη δημιουργία κυβέρνησης. Αν πάλι αργήσουν να γίνουν οι εκλογές τότε το κυβερνών κόμμα ρισκάρει με τη δημιουργία ενός δεξιού κόμματος (μιας νέας ΝΔ), το οποίο θα μπορέσει να πάρει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό και να παίξει ρόλο στην πολιτική ζωή του τόπου.
Αυτοί είναι οι ψηφοφόροι που θέλουν να κερδίσουν πίσω στη Νέα Δημοκρατία και όχι αυτούς που ανήκουν στο κέντρο, καθώς οι διαρροές προς το ΚΙΝΑΛ φαίνεται πως σταμάτησαν.