Στο θρυλικό θωρηκτό «Αβέρωφ» έπεσαν οι τελικές υπογραφές για τις Belh@rra και τα Rafale

Με… χαμόγελο ως τα αφτιά ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος και η Γαλλίδα ομολόγός του, Φλοράνς Παρλί

Οι τελικές υπογραφές για τις τρεις φρεγάτες Belh@rra και τα έξι επιπλέον Rafale «έπεσαν» σήμερα, Πέμπτη 24/3, παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, και της Γαλλίδας ομολόγου του, Φλοράνς Παρλί, σε ειδική εκδήλωση που έλαβε χώρα στο κατάστρωμα του θρυλικό θωρηκτού «Αβέρωφ», που είναι αγκυροβολημένο στη Μαρίνα Φλοίσβου.

Από ελληνικής πλευράς υπέγραψε ο γενικός διευθυντής Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, αντιναύαρχος ε.α. Αριστείδης Αλεξόπουλος, ενώ από γαλλικής πλευράς υπέγραψαν ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Naval, Πιερ Ερίκ Πομελέ και ο διευθύνων σύμβουλος της MBDA Ερίκ Μπερανζέ, όσον αφορά στις φρεγάτες, και ο διευθύνων σύμβουλος της Dassault Aviation Ερίκ Τραπιέ και (ξανά) ο κ. Μπερανζέ, όσον αφορά στη σύμβαση για τα μαχητικά αεροσκάφη.

Οι εν λόγω συμβάσεις αφορούν στην απόκτηση 3+1 υπερσύγχρονων φρεγατών FDI (Belh@rra) από το Πολεμικό Ναυτικό, καθώς και των έξι επιπλέον Rafale (σε συνέχεια της πρώτης προμήθειας των 18 μαχητικών για την Πολεμική Αεροπορία), που θα συμπληρώσουν τη 332 Μοίρα «Γεράκι». Οι δύο πρώτες φρεγάτες αναμένεται να παραληφθούν το 2025 και η τρίτη αναμένεται να είναι έτοιμη το 2026.

Η πρώτη φρεγάτα FDI που θα παραδοθεί στο ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, θα είναι η δεύτερη «Belh@rra» που θα ναυπηγηθεί στο Λοριάν. Για λόγους άμεσης ολοκλήρωσης του προγράμματος, ώστε να ενισχυθεί το Πολεμικό Ναυτικό το συντομότερο δυνατό, ελήφθη η απόφαση τα δύο πρώτα πολεμικά πλοία να χτιστούν με τις προδιαγραφές που έχει ζητήσει το γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό.

Η τρίτη φρεγάτα FDI, που προβλέπεται να παραληφθεί από το Πολεμικό Ναυτικό τέλη του 2026, θα έχει τη διαμόρφωση που έχει επιλέξει η ελληνική πλευρά, δηλαδή με την ελληνική διαμόρφωση, η οποία έχει τις εξής παραπάνω δυνατότητες:

  • 16 επιπλέον βλήματα Aster 30
  • δύο επιπλέον εκτοξευτές (σύνολο 32 βλήματα / 4 εκτοξευτές)
  • σύστημα αυτοπροστασίας RAM
  • σύστημα αφέσεως Chaffs

Σημειώνεται πως, πρόσωπα με γνώση των διαπραγματεύσεων και του σκεπτικού της απόφασης, εξηγούν ότι η παράδοση των φρεγατών FDI θα ολοκληρωθεί ταχύτερα από όλες τις λύσεις που προσέφεραν οι άλλες υποψήφιες εταιρείες.

  • Δείτε σχετικό βίντεο:

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.