Ο αβδηρίτης πρωθυπουργός παριστάνει τον «ευεργέτη» της Μαριούπολης

Για τους αρχαίους Αθηναίους, ο αβδηρίτης ήταν συνώνυμο της κενοδοξίας της απερισκεψίας και της ανικανότητας. Οι γιατροί της εποχής απέδιδαν το φαινόμενο στο κλίμα και το νερό. Στους καιρούς μας, οι γιατροί μιλούν για «σύνδρομο αυτοπροβολής», και η κοινή λογική το αποδίδει ευθέως στο χρήμα και τον ατέρμονα ραγιαδισμό!

Όταν χάνεις τον πόλεμο μέσα στη δική σου χώρα -στα μέτωπα της πανδημίας, της ακρίβειας και της ραγδαίας φτωχοποίησης- αλλά πασχίζεις με κάθε τρόπο να αποδείξεις τη βαθιά σου έννοια για τα δεινά των Ουκρανών, τότε κάτι «σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας», όπως έγραψε ο Σαίξπηρ στον Άμλετ!

Ευεργεσίες για το θεαθήναι

Ποιος ενήλικας εν έτει 2022, μπορεί να «χάψει» την υποκριτική «μεγαλοψυχία προς θύματα πολέμου» ενός «μπατίρη» πρωθυπουργού που μοιράζει «ψίχουλα» στους πολίτες της χώρας του αλλά παίζει τον «μαικήνα» της αναστήλωσης του μαιευτηρίου στη Μαριούπολη;

Διευκρινίζεται, επίσης, ότι δεν υπάρχει λογικός και έντιμος νους που να απαξιώνει την ανέγερση-αναστήλωση ενός νοσοκομείου οπουδήποτε στον κόσμο, όταν αυτό γίνεται με όρους ουσιαστικής αλληλεγγύης σεμνά και ταπεινά!

Αλλά στην προκειμένη περίπτωση, τόσο τα κίνητρα όσο και η κραυγαλέα επιδίωξη να φανούμε «μπροστάρηδες» στη θηριώδη προπαγανδιστική μηχανή του μπάρμπα Σαμ, είναι τουλάχιστον αποκρουστικά.

Γιατί, όταν το σπίτι σου καίγεται, εν προκειμένω το Εθνικό Σύστημα Υγείας στη χώρα σου διαλύεται, με τους νεκρούς της πανδημίας να είναι πολλαπλάσιοι των θυμάτων του πολέμου στην Ουκρανία- σύμφωνα με τους αριθμούς που δίνουν είτε Ουκρανοί, είτε Ρώσοι ή Αμερικανοί – τότε πριν ανακατασκευάσεις το μαιευτήριο της Μαριούπολης θα έπρεπε να είχες ανοίξει τουλάχιστον τα 7 νοσοκομεία που έκλεισε ο Άδωνης Γεωργιάδης το 2013, -συμπεριλαμβανομένου του Λοιμωδών- και μετά να αρχίσεις να αυτοπλασάρεσαι ως διεθνής ευεργέτης.

Απρόσεκτες ρητορείες

Να σημειωθεί ότι κ. Μητσοτάκης, κάθε μέρα κάνει κι από ένα δώρο σους συμμάχους Ουκρανούς, από λόγια, φάρμακα, ανοιχτές προσφυγικές αγκαλιές μέχρι όπλα, διατυμπανίζοντας την κάθε του κίνηση, μην τυχόν δεν ακουστεί και στις δύο όχθες του Ατλαντικού.

Έτσι, εν μέσω της τετραμερούς συνάντησης των ηγετών του νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέφερε: «Θέλω να εκφράσω τον αποτροπιασμό μου για όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία και δη στη Μαριούπολη, που έχει καταστεί σύμβολο αντίστασης. Γνωρίζετε το έντονο ενδιαφέρον μας, καθώς εκεί διαβιούν περισσότεροι από 100.000 Ουκρανοί πολίτες ελληνικής καταγωγής. Η Ελληνική κυβέρνηση θα αναλάβει μετά το τέλος των εχθροπραξιών την ανακατασκευή του μαιευτηρίου στη Μαριούπολη, που βομβαρδίστηκε, ως ελάχιστη ένδειξη στήριξης».

Τη στιγμή που κόντεψε να χάσει ακόμη και τον Έλληνα πρόξενο, ανερυθρίαστα διαφημίζει τώρα το ενδιαφέρον του για τους Έλληνες της Μαριούπολης, για τους οποίους ο ίδιος δεν έχει πάρει καμία διεθνή διπλωματική πρωτοβουλία, από την αρχή της κρίσης.

Όταν του τηλεφώνησε ο Ζελένσκι προ ημερών, η πρώτη του δήλωση αναφερόταν στην «αμέριστη συμπαράσταση της ελληνικής κυβέρνησης στην ουκρανική κυβέρνηση» και μετά από ώρες, το Μαξίμου άρχισε να διαρρέει ότι συζήτησαν μεταξύ άλλων το θέμα του εγκλωβισμένου πρόξενου και των αμάχων.

Όσο για τα μεγάλα λόγια, ότι η Μαριούπολη είναι «σύμβολο αντίστασης», δε χρειάζεται να σημειώσουμε ότι ένας σοβαρός πρωθυπουργός μιας χώρας που βρίσκεται στο πεδίο βολής των αναθεωρητικών ορέξεων σύμμαχης χώρας στο ΝΑΤΟ, δε μπορεί να πλειοδοτεί σε προπαγανδιστικές ρητορείες, προτού δείξει η ιστορία και φανεί τι ακριβώς έχει συμβεί.

Πολιτική χαμένη στην προπαγάνδα

Όσο κι αν σήμερα καταβάλλεται τεράστια προσπάθεια από τα δυτικά μέσα ενημέρωσης αλλά και αξιωματούχους της Δύσης να ξεπλύνουν τη ναζιστική πολύχρονη παρουσία και δράση στην πόλη αλλά και την πολεμική της δραστηριότητα σήμερα, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η μεταπολεμική ιστορία θα τους δικαιώσει.

Επομένως, ένας σοβαρός μη αβδηρίτης πρωθυπουργός, όχι μόνο δε ρίχνει νερό στον μύλο μιας βραχυπρόθεσμης προπαγάνδας αλλά ασκεί πολιτική βάσει των μακροπρόθεσμων συμφερόντων της χώρας του.

Έλαβε άραγε υπόψη του τις καταγγελίες και τα στοιχεία που κατατέθηκαν στον ΟΗΕ από τη ρωσική πλευρά για την καταστροφή του μαιευτηρίου; Η άλλη πλευρά πριν ακόμη καταστραφεί το νοσοκομείο είχε προειδοποιήσει, σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν στον ΟΗΕ, ότι εκεί ήταν πολεμικό στρατηγείο του τάγματος Αζόφ ενώ στη συνέχεια κατέθεσε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία «δε χτυπήθηκε από αέρα, αλλά επλήγη από έκρηξη στην ξηρά».

Ας δεχτούμε ως δεδομένο, ότι οι Ρώσοι ψεύδονται και βιαιοπραγούν επί αδίκων και δικαίων, ποιο είναι άραγε το πολιτικό όφελος για τον πρωθυπουργό της Ελλάδας να υιοθετεί μονόπλευρες ερμηνείες για τις εξελίξεις επί του πεδίου, αντί να περιμένει;

Μήπως για να προσθέσει στο άλμπουμ του «πρόθυμου συμμάχου» και το ευχαριστήριο tweet της ουκρανικής Βουλής;

https://www.iatronet.gr/media/inlinepics/twitukr22-720.jpg

Χάρες και ξεμπροστιάσματα

Δεν έφτασε η μεγάλη χάρη προς τους συμμάχους με την ξαφνική και στημένη συνάντηση με τον Ερντογάν, την ώρα που τα τουρκικά μαχητικά συνέχιζαν τις παραβιάσεις, ούτε και το «ξεμπρόστιασμα» Ακάρ για τις συζητήσεις με τον ομόλογό του κ. Παναγιωτόπουλο περί συνεκμετάλλευσης;

Εντάξει, διαψεύστηκε θα πείτε, έστω και χλιαρά, αλλά πόσα tweet και ξεμπροστιάσματα θα χρειαστούν άραγε μέχρι να αρχίσει να φαίνεται στον ορίζοντα έστω και μία αποκατάσταση των δικαίων της Ελλάδας επί των αναθεωρητικών βλέψεων της γειτονικής Τουρκίας;

Ή μήπως νομίζει ο πρωθυπουργός των αρίστων ότι οι δουλειές για την μεταπολεμική ανέγερση της Μαριούπολης ή της Οδησσού από φιλικά επιχειρηματικά συμφέροντα βεβαίως, μπορούν να αντισταθμίσουν τη διπλωματική και γεωπολιτική στενωπό στην οποία οδηγείται η χώρα;

Πηγή

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.