Από το Πράσινο Ακρωτήρι στα Πράσινα Άλογα (Το δεκαήμερο vertigo της εξωτερικής πολιτικής)

Tα γεγονότα από μόνα τους.

Την Παρασκευή 18η Φεβρουαρίου ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας πήγε στην Μόσχα και συνάντησε τον Σεργκέι Λαβρώφ.

Δεν ήταν μια συνάντηση που ενθουσίασε τους «δυτικούς» οι οποίοι λίγο-πολύ γνώριζαν τι θα γινόταν από Δευτέρα και ασφαλώς είχαν ενημερώσει την ελληνική πλευρά.

Την Δευτέρα 21η Φεβρουαρίου ο Πούτιν αναγνώρισε την ανεξαρτησία των «Λαϊκών Δημοκρατιών» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.

Την ίδια ημέρα ο Σεργκέι Λαβρώφ έφερε ως παράδειγμα την «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» για να στηρίξει τις αυτό-ανακηρυχθείσες ρωσικές «Λαϊκές Δημοκρατίες».

Στα κατεχόμενα ο Τατάρ πανηγύριζε.

Την Πέμπτη 25η Φεβρουαρίου οι Ρώσοι εισέβαλαν στην Ουκρανία καταλύοντας την εδαφική ακεραιότητα μιας ανεξάρτητης ευρωπαϊκής χώρας.

Ό,τι ακριβώς έκαναν οι Τούρκοι πριν από 48 χρόνια στην Κύπρο.

Την ίδια ημέρα ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε την πρόεδρο της Δημοκρατίας και είπε μπροστά στις κάμερες:

«Για πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο υπήρξε οργανωμένη και μαζική εισβολή σε ευρωπαϊκό κράτος».

Και η πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε επίσης μπροστά στις κάμερες:

«Κύριε Πρόεδρε συμφωνώ ότι είναι η πρώτη τόσο σημαντική επίθεση, παραβίαση ενός ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους, η εισβολή από την Ρωσία στην Ουκρανία μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Δηλαδή ο Αττίλας τι ήταν;

Εκτός αν το 1974 χρονολογείται πριν από το 1940.

Δεν πρόκειται για γλωσσικό ολίσθημα αμφοτέρων.

Αλλά πολιτική αδυναμία να αντιληφθούν (ο πρωθυπουργός δηλαδή γιατί η πρόεδρος…) ότι ύστερα από 48 χρόνια μπορεί επιτέλους η ελληνική εξωτερική πολιτική να πει, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες, στους ευρωπαίους.

«Τώρα οι εισβολείς είναι έξω και από την δική σας πόρτα».

Την Κυριακή 27η Φεβρουαρίου επιδόθηκε η ρηματική διακοίνωση στον Ρώσο πρέσβη Αντρέι Μασλόφ για τον θάνατο των 10 ομογενών σε Σαρτανά-Μπουγά.

Όσοι γνωρίζουν από βομβαρδισμούς ξέρουν ότι η ανακήρυξη της ένοχης πλευράς μπορεί, σε διπλωματικό επίπεδο, να πάρει και εβδομάδες.

Ακόμη και αν οι τηλεοπτικές εικόνες δημιουργούν μια εδραιωμένη πρώτη εντύπωση για τον ένοχο.

Εμείς το πήγαμε «μονόπατα» την ίδια ώρα που στείλαμε στους Ουκρανούς ρωσικά όπλα για να χτυπήσουν τους Ρώσους.

Η απάντηση του Αντρέι Μασλόφ ήταν τόσο προσβλητική (παπαγάλοι κλπ) και μάλιστα μέσω facebook ώστε υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως ανεπιθύμητος (persona non grata).

Όπως είπε ο καθηγητής Γιάννης Μάζης οι Ρώσοι θα τα ξεχάσουν όλα αυτά και ειδικά τα όπλα σε ενάμιση αιώνα.

Την ίδια αυτή μοιραία για τις ελληνο-ρωσικές σχέσεις Κυριακή το φιλοκυβερνητικό «Βήμα» έγραψε ότι ο υπουργός Εξωτερικών με το που έφτασαν οι πρώτες πληροφορίες για εισβολή στην Ουκρανία ξεκίνησε για επίσκεψη στο Πράσινο Ακρωτήρι.

Συμπληρώνοντας ότι ναι μεν επέστρεψε εσπευσμένα χωρίς όμως αυτό (το Πράσινο Ακρωτήρι) να διαφύγει της προσοχής του πρωθυπουργού.

Εδώ δυστυχώς ταιριάζει η γνωστή ρήση για τα πράσινα άλογα.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.