Ο χρησμός του Πούτιν που θα μας κάνει να κοιτάξουμε ψηλά

«Όποιος προσπαθήσει να μας σταματήσει και να δημιουργήσει περαιτέρω απειλές εναντίον της χώρας μας, εναντίον του λαού μας, θα πρέπει να ξέρει ότι η αντίδραση της Ρωσίας θα είναι άμεση και θα σας οδηγήσει σε συνέπειες που δεν έχετε δει ποτέ στην ιστορία σας» είπε συγκεκριμένα ο Πούτιν ανακοινώνοντας την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία πριν από λίγα 24ωρα.

Επιτρέψτε μου να καταθέσω την δική μου εκτίμηση για αυτό τον κατά τα άλλα περιβόητο «χρησμό».

Ας πάμε λίγες δεκαετίες πίσω λοιπόν. Η Σοβιετική Ένωση ξεκίνησε το 1976 την δημιουργία ενός παγκόσμιου δορυφορικού συστήματος πλοήγησης GLONASS – Globalnaya  navigatsionnaya  sputnikovaya sistema or Global Navigation Satellite System, το οποίο θα το διαχειριζόταν οι ρώσικες Αεροπορικές δυνάμεις.

Θα ήταν το «αντίπαλο δέος» του γνωστού δυτικού «GPS». Από το 2000 ο Πρόεδρος Πούτιν έθεσε το σύστημα πρώτη προτεραιότητα και έτσι το 2010 κατάφερε να πετύχει κάλυψη 100% την ρώσικη επικράτεια σπαταλόντας όμως το 1/3 του αμυντικού του προϋπολογισμού 2010. Ένα σύστημα 24 δορυφόρων αιωρείται πάνω από τα κεφάλια μας στο διάστημα και καλύπτει τις ανάγκες των ρώσικων συμφερόντων σε όλο τον κόσμο. Αντίστοιχο σύστημα βέβαια έχει και το ΝΑΤΟ με 32 δορυφόρους για αμυντικούς σκοπούς.

Στις 19 Νοεμβρίου 2021 ειδικοί της  εταιρείας LeoLabs που εδρεύει στην Καλιφόρνια και χρησιμοποιεί σύστημα για την παρακολούθηση αντικειμένων στο Διάστημα με στόχο την αποφυγή συγκρούσεων εντόπισαν συνολικά 243 νέα κομμάτια συντριμμιών σε τροχιά γύρω από τη Γη. Όπως υποστήριξαν ήταν όλα  από δοκιμή αντιδορυφορικού πυραύλου που είχε εκτοξεύσει η Ρωσία δύο ημέρες νωρίτερα!

Ο Σάμουελ Σάραπ, ειδικός για τη Ρωσία στη Rand Corporation, σημείωσε τότε  ότι η Μόσχα ξεκίνησε την προγραμματισμένη δοκιμή εν μέσω της εντεινόμενης γεωπολιτικής κρίσης με επίκεντρο την Ουκρανία. Βέβαια, η Ρωσία δεν είναι το πρώτο κράτος που διενεργεί τέτοια δοκιμή. Η Κίνα, οι ΗΠΑ και η Ινδία έχουν πραγματοποιήσει στο παρελθόν παρόμοιες εκτοξεύσεις, δημιουργώντας επίσης συντρίμμια.

Ομως η δοκιμή της Δευτέρας 16ης Νοεμβρίου 2021 είχε κάτι διαφορετικό. Ήταν η πρώτη επίσημη αναχαίτιση της Ρωσίας με το τρέχον σύστημα ASAT, γνωστό ως Nudol, εξηγεί στο Space.com ο αστροφυσικός και ανιχνευτής  δορυφόρων Τζόναθαν Μακ Ντάουελ του Κέντρου Αστροφυσικής Χάρβαρντ-Σμιθσόνιαν στο Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης.

Διαφορετικές χώρες διαθέτουν διαφορετικά συστήματα, αλλά επί του παρόντος τα όπλα ASAT που εκτοξεύονται από τη Γη και δεν βασίζονται στο Διάστημα είναι σχετικά παρόμοια.

«Είναι ρουκέτες που στέλνονται προς έναν δορυφόρο-στόχο και τον καταστρέφουν με το να μπουν στον δρόμο του. Ο δορυφόρος τις  χτυπά με ταχύτητα 27.000 χιλιομέτρων την ώρα», οι Ρώσοι χτύπησαν πραγματικό στόχο σε χαμηλή τροχιά γύρω από τη Γη, τον ανενεργό σοβιετικό δορυφόρο Cosmos 1408 που δεν λειτουργεί από τη δεκαετία του 1980.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ εκτίμησε ότι η καταστροφή του δορυφόρου είναι «πηγή ανησυχίας» επειδή δείχνει ότι «η Ρωσία αναπτύσσει νέα οπλικά συστήματα που μπορούν να καταστρέφουν δορυφόρους αλλά και διαστημικά συστήματα που χρησιμοποιούνται για τις υποδομές στη Γη, όπως είναι οι επικοινωνίες, η ναυσιπλοΐα ή τα συστήματα συναγερμού για την εκτόξευση πυραύλων».

Λίγες ημέρες αργότερα (μερικές εβδομάδες πριν τον χρησμό Πούτιν) σύμφωνα με το Russianspaceweb, οι Ρώσοι έστειλαν ένα νέο δορυφόρο στο διάστημα, ο δορυφόρος αποτελεί τμήμα της μυστηριώδους αντιπυραυλικής διαστημικής ασπίδας «Koupol» (Θόλος), για την οποία η Μόσχα είχε αποκαλύψει λίγες λεπτομέρειες το Δεκέμβριο 2019.

Το σύστημα σχεδιάστηκε να εντοπίζει από το διάστημα την εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων και να εκτιμά την πορεία και τον στόχο τους, σύμφωνα με έγγραφα που είχαν παρουσιαστεί τότε από το ρωσικό γενικό επιτελείο. Η πλήρης σύνθεση του Koupol, που θεωρείται το αντίστοιχο του αμερικανικού συστήματος SBIRS, παραμένει άγνωστη.

Η Ρωσία, η διαθέτει από το 2015 «διαστημική δύναμη».

Μόνο μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ θα μπορούσε να σταματήσει τον Πούτιν και τότε ο πόλεμος από την ξηρά, τη θάλασσα, τον αέρα και τον κυβερνοχώρο θα μεταφερθεί στο διάστημα με καταστρεπτικές συνέπειες για τις τηλεπικοινωνίες των ΗΠ του ΝΑΤΟ και του πλανήτη μας.

Ο χρησμός του Πούτιν θα μας κάνει όλους να κοιτάξουμε ψηλά, ελπίζω μέσα από αυτή την κρίση να γνωρίσουμε καλύτερα τον Θεό και να μην τον συναντήσει κανείς “πριν την ώρα του”.

 

 Ανδρέας Ζαπουνίδης

Σύμβουλος Ασφάλειας Αμυντικής βιομηχανίας και ενέργειας, ειδικός σε θέματα ανάλυσης και πληροφοριών 

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.