Το διοξείδιο του αζώτου στο κέντρο της πρωτεύουσας είναι επτά φορές πάνω από τα ασφαλή επίπεδα που έχει ορίσει ο ΠΟΥ!
Η Ελλάδα συνεχίζει να υπερβαίνει τα επίπεδα ποιότητας του αέρα της ΕΕ στην Αθήνα, με αποτέλεσμα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να έχει προσθέσει τη χώρα μας σε μια λίστα με κράτη που αντιμετωπίζουν νομικές ενέργειες από το μπλοκ, λόγω των υψηλών επιπέδων διοξειδίου του αζώτου που προκαλούνται από την κυκλοφορία και τη βιομηχανία.
«Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι ένα ζήτημα δημόσιας υγείας, γιατί ακόμα κι αν δεν το γνωρίζουμε, δεν την μυρίζουμε ή δεν γνωρίζουμε τη μόλυνση», δήλωσε ο ειδικός στην ποιότητα του αέρα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος, Alberto Gonzales Ortis.
«Η χρόνια έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση επηρεάζει την υγεία μας μέσω καρκίνου, μέσω αναπνευστικών παθήσεων, μέσω καρδιαγγειακών παθήσεων, επειδή αυτό που αναπνέουμε έχει αντίκτυπο σε όλα τα εσωτερικά μας όργανα», εξήγησε.
Μας περιμένει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο…
Ο αέρας της Αθήνας μπορεί να φαίνεται καθαρός – αλλά το διοξείδιο του αζώτου είναι ένας αόρατος δολοφόνος.
Αυτός είναι και ο λόγος που η Ελλάδα θα παρουσιαστεί φέτος ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Επειδή δεν κατάφερε να μειώσει τις εκπομπές ρύπων στην πρωτεύουσα, οι οποίες εδώ και μια δεκαετία έχουν υπερβεί τα επιτρεπτά όρια.
Η Νότια Ευρώπη «νοσεί»
Τόσο η Ρώμη όσο και η Νάπολη, παραβιάζουν επίσης επίμονα τους κανόνες της ΕΕ για την ατμοσφαιρική ρύπανση, καθώς και άλλα μέρη, συμπεριλαμβανομένης της βουλγαρικής πρωτεύουσας Σόφιας και της κυπριακής πρωτεύουσας Λευκωσίας.
Αυτό που έχουν κοινό όλες αυτές οι πόλεις, είναι η υψηλή πυκνότητα πληθυσμού, η κυκλοφοριακή συμφόρηση και ο ζεστός καιρός.
«Για να δημιουργήσουμε τρύπες στο όζον χρειαζόμαστε θερμότητα και ηλιακό φως, επομένως οι υψηλότερες συγκεντρώσεις συμβαίνουν συνήθως στη νότια Ευρώπη και γύρω από τη Μεσόγειο», δήλωσε ο Gonzales Ortis.
Και πρόσθεσε: «Το διοξείδιο του αζώτου είναι μια ένωση που προέρχεται κυρίως από τις οδικές μεταφορές. Η τοποθεσία με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση είναι στην Κωνσταντινούπολη και οι δεύτερες υψηλότερες τιμές είναι στο Παρίσι και την Αθήνα».
Στα «κόκκινα»
Σύμφωνα με την εφαρμογή AirVisual, η οποία λαμβάνει εφάπαξ μετρήσεις της ποιότητας του αέρα, η ποσότητα διοξειδίου του αζώτου στο κέντρο της Αθήνας είναι επτά φορές πάνω από τα ασφαλή επίπεδα που έχει εντοπίσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας!
Ιδανικά, οι επιστήμονες θα μετρούσαν τις ενδείξεις για μια περίοδο εβδομάδων ή και μηνών, αλλά αυτή η μεμονωμένη μέτρηση υποδηλώνει ότι ο αέρας που αναπνέουν οι Αθηναίοι δεν είναι ασφαλής.
«Είναι λυπηρό που κάθε τόσο η ΕΕ πρέπει να φέρνει τις πόλεις στα δικαστήρια γιατί απλώς εμείς είμαστε οι ‘κακοί μαθητές», δήλωσε στο CGTN Europe ο Δημήτρης Ιμπραήμ, υπεύθυνος για το κλίμα και την ενεργειακή πολιτική στο WWF Ελλάς. «Αλλά η κατάσταση τώρα είναι ακόμη πιο σοβαρή. Μιλάμε για θανάτους, για ανθρώπους που χάνουν τη ζωή τους. Μιλάμε για τα παιδιά μας, τους ηλικιωμένους, τους ευάλωτους».