Εγκαίνια της ελληνικής πρεσβείας στη Σενεγάλη, στην περιοχή του Σαχέλ, έκανε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών – Σχέδια για αποστολή Ελλήνων στρατιωτικών στην περιοχή ως μισθοφόρων για λογαριασμό ιδιωτικής εταιρείας, απεργάζονται κύκλοι στην Αθήνα
Σχέδιο για αποστολή Ελλήνων στρατιωτικών στην «καυτή» ζώνη του Σαχέλ, υπό ελληνική ιδιωτική εταιρεία μισθοφόρων (!), φέρονται να απεργάζονται κύκλοι στην Αθήνα, στους οποίους, σύμφωνα με πληροφορίες, μετέχουν απόστρατοι στρατιωτικοί.
Για τις πληροφορίες αυτές ρωτήθηκε σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των ΜΜΕ, αλλά ουδεμία απάντηση έδωσε. «Σύμφωνα με πληροφορίες σχεδιάζεται να σταλούν δυνάμεις στο Σαχέλ από ιδιωτικές μισθοφορικές εταιρείες σαν κι’ αυτές της αμερικανικής Blackwater και της ρωσικής Wagner. Είναι ενήμερο το υπουργείο;», ερωτήθη.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, σε αυτούς τους σχεδιασμούς φέρεται να εμπλέκεται και ένας στρατηγός εν αποστρατεία, ο οποίος είναι γνωστός για τις στενές του σχέσεις με πρωτοκλασάτα στελέχη της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του υπουργείου Άμυνας, ενώ είναι διορισμένος σε δημόσια θέση.
Μπλακάουτ ενημέρωσης
Βέβαια, δεν είναι το υπουργείο Εξωτερικών που είναι αρμόδιο για τέτοιου είδους θέματα. Είναι το υπουργείο Άμυνας.
Όμως, ο πολιτικός προϊστάμενός του, Νίκος Παναγιωτόπουλος, εδώ και δύο χρόνια δεν έχει προβεί σε ενημέρωση των εκπροσώπων των ΜΜΕ. Αντίθετα, επιλέγει να δίδει συνεντεύξεις σε κάποια ΜΜΕ, φροντίζοντας, πάντως, να αποφεύγει τις ενοχλητικές ερωτήσεις. Μοναδική εξαίρεση την τελευταία διετία που έχει βάλει «πάγο» στην ενημέρωση της κοινής γνώμης, ήταν μια χριστουγεννιάτικη (!) συνάντησή του με δημοσιογράφους, τον Δεκέμβριο του 2021.
Άραγε, αυτές οι πληροφορίες είναι εις γνώσιν της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του υπουργείου Άμυνας; Το θέμα κρίνεται ως ιδιαιτέρως σοβαρό, δεδομένου μάλιστα ότι ο φερόμενος ως εγκέφαλος του σχεδίου διατηρεί σχέσεις με πρωτοκλασάτους παράγοντες του υπουργείου, οι οποίοι, εξάλλου, τον τοποθέτησαν σε θέση δημόσιου φορέα.
Ελληνο-γαλλική συμφωνία
Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση, διά στόματος αρμοδίων υπουργών, κάθε άλλο παρά απέκλειε την αποστολή Ελλήνων στρατιωτικών στην καυτή περιοχή του Σαχέλ. Κάτι, μάλιστα, για το οποίο γινόταν λόγος, ιδιαίτερα όταν κλείστηκε η ελληνο-γαλλική αμυντική συμφωνία που προέβλεπε και την αγορά γαλλικών φρεγατών. Ειδικότερα, προβλεπόταν η ελληνική συνδρομή προς τη Γαλλία σε επιχειρήσεις της.
Ωστόσο, η κυβέρνηση ήταν διστακτική, δεδομένου του πολιτικού κόστους που εκτιμούσε ότι θα έχει στην περίπτωση ενδεχόμενων θανάτων Ελλήνων στρατιωτικών. Ως γνωστόν, δεκάδες Γάλλοι έχουν χάσει τη ζωή τους σε επιχειρήσεις στο Σαχέλ.
Εξάλλου, τελευταία, η κατάσταση στην περιοχή έχει χειροτερεύσει, με αποτέλεσμα η γαλλική πλευρά να εξετάζει την στρατιωτική αναδίπλωσή της. Ήδη, σημαντική μερίδα του γαλλικού Τύπου κάνει λόγο για ήττα της Γαλλίας στην περιοχή. Ταυτόχρονα, την εμφάνισή τους έχουν κάνει, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Δυτικού Τύπου, Ρώσοι «μισθοφόροι». Παρουσία στην περιοχή έχει και η Τουρκία.
Στη Σενεγάλη
Στο μεταξύ, σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, βρέθηκε στη Σενεγάλη, όπου παρέστη στην τελετή των εγκαινίων της ελληνικής πρεσβείας στο Ντακάρ.
Άκρως σημαντικό είναι ότι η Αθήνα, προκειμένου να δείξει τη βαρύτητα που αποδίδει στην περιοχή, στο πλαίσιο της ανάπτυξης των σχέσεών της με τη Γαλλία, ήδη τον Μάρτιο του 2021 είχε ορίσει ειδικό απεσταλμένο του υπουργείου Εξωτερικών για θέματα Σαχέλ, ενώ το ίδιο υπουργείο είχε αποφασίσει το άνοιγμα πρεσβείας στη Σενεγάλη.
Η Ελλάδα προσδοκά επίσης στήριξη εκ μέρους αφρικανικών χωρών ειδικά στο πλαίσιο του ΟΗΕ, όπως συχνά αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών. Αύριο, ο Ν.Δένδιας θα επισκεφθεί το Πράσινο Ακρωτήριο.
Ερντογάν φεύγει, Δένδιας έρχεται
Μεγάλη εντύπωση, ωστόσο, προκαλεί η χρονική συγκυρία την οποία επέλεξε ο Ν.Δένδιας να επισκεφθεί αυτές τις αφρικανικές χώρες. Ιδιαίτερα τη στιγμή που αυξάνεται η ένταση μεταξύ Δύσης και Ρωσίας στην Ουκρανία, όπου διαβιούν περί τους 150 χιλιάδες Έλληνες ομογενείς.
Πιθανότατα, η ελληνική πλευρά επέλεξε αυτές τις ημέρες, επειδή και ο Ταγίπ Ερντογάν θα βρισκόταν στην περιοχή. Ωστόσο, χτες ο Τούρκος πρόεδρος, εξαιτίας των εξελίξεων στο «Ουκρανικό», ματαίωσε το ταξίδι του και επέστρεψε εσπευσμένα στην Τουρκία, προκειμένου να συμμετάσχει στη διαδικτυακή σύνοδο των ηγετών των κρατών – μελών του ΝΑΤΟ.
Ο ίδιος πραγματοποιούσε τριήμερη περιοδεία, συνοδευόμενος από πολλούς υπουργούς της κυβέρνησής του, στο Κονγκό, τη Σενεγάλη και τη Γουινέα Μπισάου.