Κούγιας κατά Μητσοτάκη για πρωθυπουργικές παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη

Με αφορμή τις δεσμεύσεις που φέρεται να έδωσε ο πρωθυπουργός στην Αμερικανίδα αντιπρόεδρο σε σχέση με τη δίκη για τη δολοφονία του Μ. Χέντερσον, το 2017, στη Ζάκυνθο, ο Α.Κούγιας επιτίθεται κατά του Κ.Μητσοτάκη, κάνοντας λόγο για «εκτός κάθε νομιμότητος και πολιτικής αισθητικής απάντησή» του στην Καμάλα Χάρις

«Πυρά» κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο δικηγόρος Αλέξης Κούγιας, με αφορμή τις δεσμεύσεις που, σύμφωνα με δημοσιεύματα που δεν διαψεύσθηκαν, έδωσε στην Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις για τη δίκη των 3 Σέρβων, οι οποίοι κατηγορούνται για τον θάνατο του Μπακαρί Χέντερσον, δημιουργώντας την αίσθηση ότι η ελληνική Δικαιοσύνη δεν είναι ανεξάρτητη αλλά βρίσκεται σε συναλλαγή και σε καθεστώς εποπτείας από την πολιτική εξουσία. Η δίκη ξεκινά εκ νέου την Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου.

Αφορμή για τη σκληρή, σε βάρος του πρωθυπουργού, ανακοίνωση του ποινικολόγου στάθηκαν τα όσα έγιναν γνωστά μετά τη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με την Αμερικανίδα αντιπρόεδρο, Καμάλα Χάρις, τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου, στο Βερολίνο.

Η ίδια φέρεται να έθεσε θέμα στον πρωθυπουργό για τη λειτουργία της ελληνικής Δικαιοσύνης, ως προς τις υπερβολικές καθυστερήσεις στην απονομή της, και ρώτησε τον Έλληνα πρωθυπουργό για την εξέλιξη της δίκης για τη δολοφονία του Μπακαρί Χέντερσον από το Όστιν του Τέξας (στις 7 Ιουλίου, του 2017, στον Λαγανά Ζακύνθου) καθώς και για το γεγονός ότι δεν υπάρχει ακόμα τελεσίδικη απόφαση.

Ο κ. Μητσοτάκης, από την πλευρά του, φέρεται να δεσμεύτηκε στην κυρία Καμ. Χάρις ότι θα παρακολουθήσει στενά ο ίδιος την πορεία της υπόθεσης και θα την ενημερώσει σχετικά.

Η παρέμβαση της Αμερικανίδας αντιπροέδρου και η θέση που πήρε ο κ. Μητσοτάκης αποτέλεσαν την αφορμή για την έκδοση ανακοίνωσης από τον κ. Κούγια, ο οποίος χαρακτήρισε «απαράδεκτη για τη λειτουργία της δημοκρατίας και των θεσμών, στην Ελλάδα» την παρέμβαση της κυρίας Χάρις, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν θα τον ενοχλούσε καθόλου εάν… «στην ίδια είδηση που δημοσιεύτηκε σε όλα τα ΜΜΕ δεν περιελαμβάνετο η απάντησις του κου Πρωθυπουργού ότι θα παρακολουθεί προσωπικά και μέσω του Υπουργού Δικαιοσύνης τη συγκεκριμένη δίκη».

Ο κ. Κούγιας, σημειωτέον, έχει την υπεράσπιση των 3 νεαρών Σέρβων οι οποίοι αρχικά καταδικάστηκαν με νόμιμη μεταβολή της κατηγορίας αντί για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως, για το αδίκημα της θανατηφόρου σωματικής βλάβης και τους επιβλήθηκαν ποινές καθείρξεως 9 ετών.

Ενώ, όμως, η απόφαση ήταν ομόφωνη, κι ενώ η Πρόεδρος, οι δύο τακτικοί Δικαστές, και οι τέσσερις ένορκοι, υψηλού κοινωνικού και μορφωτικού επιπέδου, μέλη της κοινωνίας των Πατρών, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο κ. Κούγιας, «αποφάσισαν, μετά από διαδικασία μηνών, ότι αυτός είναι ο ορθός νομικός χαρακτηρισμός, ο Εισαγγελέας Εφετών Πατρών άσκησε έφεση κατά αυτής της απόφασης, χωρίς καμία νομική και ουσιαστική υποδομή, αγνοώντας την ομόφωνη απόφαση τόσο των τακτικών Δικαστών, όσο και των ενόρκων και έτσι η υπόθεσις αρχίζει να εκδικάζεται από μηδενική βάση».

Εκτός κάθε νομιμότητας η απάντηση Μητσοτάκη

Ο κ. Κούγιας στην σκληρή για τον πρωθυπουργό ανακοίνωσή του, κάνει λόγο για εκτός κάθε νομιμότητας απάντηση προς την κυρία Χάρις από τον κ. Μητσοτάκη και αναρωτιέται εάν η κυβέρνηση θα επιτηρεί τους δικαστές και θα δίνει αναφορά στον Πρέσβη των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, ο ποινικολόγος αναφέρει ότι «η χθεσινή παρέμβασις της Αντιπροέδρου των ΗΠΑ, αλλά κυρίως η εκτός κάθε νομιμότητος και πολιτικής αισθητικής απάντησις του κου Μητσοτάκη δημιουργεί τόσο στους εντολείς μου, όσο και σ’ εμένα προσωπικά μία ακραία ανασφάλεια για το εάν η δίκη, η οποία αρχίζει αύριο το πρωί στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Πατρών, θα είναι μία δίκαιη δίκη ή θα είναι μία δίκη που οι τακτικοί Δικαστές και ο Εισαγγελέας θα επιτηρούνται κάθε ημέρα από τους προϊσταμένους τους, από τον Υπουργό Δικαιοσύνης και τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας και όλοι αυτοί θα δίνουν αναφορά στον Πρέσβη των ΗΠΑ και αυτός στον Υπουργό Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και αυτός με τη σειρά του στην Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, κα Καμάλα Χάρις».

Στο πλαίσιο αυτό, ο γνωστός δικηγόρος προχωρά στη διατύπωση των εξής ερωτημάτων:

1) Με ποιο δικαίωμα ο κος Μητσοτάκης υποσχέθηκε ότι μέσω του Υπουργού Δικαιοσύνης θα παρακολουθεί τις συνθήκες της συγκεκριμένης δίκης;

2) Ποιος θα είναι αυτός που θα τον ενημερώνει;

3) Ποιος θα είναι αυτός που θα κρίνει τακτικούς Δικαστές, Εισαγγελείς, αλλά και ενόρκους;

4) Μήπως έχουμε μεταβληθεί σε αμερικανικό προτεκτοράτο και στο τέλος ακόμα και η ανεξάρτητη ελληνική δικαιοσύνη θα λειτουργεί με συνθήκες που θα επιβάλλει η κυβέρνηση των ΗΠΑ;

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.