Ο κ. Δένδιας ήταν καλεσμένος στο Νορβηγικό Ίδρυμα Διεθνών Σχέσεων, σε ανοιχτή συζήτηση με θέμα: «Η εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο» και ανέφερε πολύ ορθά, πως «η Τουρκία με συγκεκριμένες παραβατικές ενέργειες που είχαν ως αποκορύφωμα το τουρκολιβυκό μνημόνιο, επιλέγει να αγνοεί το διεθνές δίκαιο της θάλασσας και απειλεί τη χώρα μας από το 1995 με casus belli
Η θερμοκρασία, ωστόσο, «χτύπησε κόκκινο» στην αίθουσα, όταν ο Τούρκος πρέσβης απάντησε στην τοποθέτηση του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, λέγοντας πως όλα όσα κάνει η Τουρκία, τα κάνει ως απάντηση στις κινήσεις της Ελλάδας. Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο casus belli και περιέγραψε πως αυτό αποφασίστηκε, όταν η Ελλάδα αποφάσισε ότι μπορεί να επεκτείνει… μονομερώς τα χωρικά της ύδατα στα 12 ν.μ. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, ωστόσο, απάντησε ξεκάθαρα και έστειλε αυστηρό μήνυμα προς την Άγκυρα, λέγοντας πως από τον καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ, αναφέρεται ρητά ότι απαγορεύεται όχι μόνο η χρήση, αλλά και η απειλή χρήσης βίας.
Όπως είπε, ο κ. Δένδιας, «αν η Τουρκία θέλει να μείνει στην εποχή του 19ου αιώνων, των κανονιοφόρων και των ξεπερασμένων αυτοκρατορικών θεωρήσεων, τότε δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει καμία πρόοδος».
Όμως κατά της διάρκεια της συζήτησης στο πάνελ ο κ. Δένδιας έκανε αποκαλυπτικές δηλώσεις σχετικά με την πολιτική της κυβέρνησης στο θέμα της αξιοποίησης υδρογονανθράκων στο Αιγαίο…
Πιο συγκεκριμένα δήλωσε :
“Η κυβέρνηση Μητσοτάκη στην Ελλάδα είναι πράσινη αν και είμαστε συντηρητικοί… και έχουμε καθαρά δηλώσει ότι δε θα επεκτείνουμε το πρόγραμμα ερευνών για υδρογονάνθρακες στο Αιγαίο η στη Αν Μεσόγειο. Έχουμε εκδώσει κάποιες άδειες όχι σε αυτή την περιοχή που συζητάμε, αλλά άσχετα από αυτό δεν ευχόμαστε να συνεχίσουμε αυτές τις έρευνες…
Και γιατί αυτό? Ειλικρινά είναι πολύ απλό, η εποχή των υδρογονανθράκων μας είναι πίσω μας…Είναι δύσκολο να το πεις αν η τιμή πετρελαίου είναι στα 100 $ το βαρέλι, αλλά ακόμα και αν ξεκινήσουμε τώρα χρειάζονται 20 χρόνια να ωριμάσουν…
Πιστεύουμε ότι τότε θα είναι άνευ σημασίας ακόμα κι αν ακόμα, κάτι που δεν ξέρουμε αν υπάρχει και αν είναι οικονομικά συμφέρον να το εξορύξουμε..
Έτσι για εμάς αυτή η γη και η θάλασσα δεν έχει να κάνει με υδρογονάνθρακες και επιτρέψτε μια προσωπική παρατήρηση, πολλοί από εσάς γνωρίζετε το αιγαίο και το αιγαίο είναι επίγειος παράδεισος και δεν πρόκειται με όλο το σεβασμό όσο ζούμε να το μετατρέψουμε σε κόλπο του Μεξικού…”
Αξίζει να σημειώσουμε ότι πανομοιότυπες δηλώσεις είχε κάνει ο Νίκος Δένδιας τον Απρ. 2021 στο Arab News
Δείτε το σχετικό απόσπασμα…