Οι Έλληνες υπεραθλητές του 2018

Πρόκειται για ανθρώπους οι οποίοι καθημερινά δίνουν τη δική τους μάχη κόντρα στα προβλήματα, αλλά και σε μία κοινωνία η οποία δεν είναι φτιαγμένη για να τους διευκολύνει. Παρ’ όλα αυτά οι πρωταθλητές ΑμεΑ καταφέρνουν κάθε χρόνο να σηκώνουν ψηλά την ελληνική σημαία.  Το Sport24.gr θυμάται και σας παρουσιάζει ορισμένες από τις κορυφαίες στιγμές τους μέσα στο 2018.

ΑΝΔΡΕΣ

Γρηγόρης Πολυχρονίδης (Μπότσια)

Πρωταθλητής κόσμου, στην κατηγορία BC3 στο Μπότσια, στέφθηκε στο Λίβερπουλ ο Γρηγόρης Πολυχρονίδης. Ο κάτοχος τεσσάρων μεταλλίων σε Παραολυμπιακούς Αγώνες (Πεκίνο, Λονδίνο, Ρίο), με Sports Assistant την Κατερίνα Πατρώνη, στον τελικό του ατομικού, νίκησε 6-5 τον Νοτιοκορεάτη Βον-Χο Γεόνγκ και κατέκτησε πανηγυρικά την πρώτη θέση. Παράλληλα, κατέκτησε το χρυσό και στα ζευγάρια μαζί με τους Άννα Ντέντα και Κωνσταντίνο Μασούρα, ενώ ήταν πρώτος και στην παγκόσμια κατάταξη.

Αριστείδης Μακροδημήτρης (Κολύμβηση)

Τρία μετάλλια στην κατηγορία S2 κατέκτησε στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κολύμβησης ΑμεΑ ο Αριστείδης Μακροδημήτρης. Ο 19χρονος κολυμβητής ήταν πρώτος στα 200μ ελεύθερο και τα 50μ ύπτιο, ενώ ήταν δεύτερος στα 100μ. ύπτιο. Ο κάτοχος τριών Παραολυμπιακών μεταλλίων (από το Λονδίνο το 2012), έκανε τις καλύτερες εμφανίσεις της καριέρας του σε επίπεδο Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, αφού μέχρι τώρα μετρούσε πέντε χάλκινα.

Δημοσθένης Μιχαλεντζάκης (Κολύμβηση)

Στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο έφερε στη χώρα μας το μοναδικό χρυσό της στα αγωνίσματα της κολύμβησης. Έτσι, δεν θα μπορούσε να πράξει διαφορετικά στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Ο 20χρονος αθλητής ήταν πρώτος στον τελικό των 200μ. μικτής SM8 με 2:25.42 στον τελικό των 200μ. μικτής, ενώ ήταν πρώτος και στα 100μ. πεταλούδα S8 με 1:07.08. Ο Μιχαλεντζάκης σε αυτή τη διοργάνωση κατέρριψε δύο Πανελλήνια ρεκόρ του Κωνσταντίνου Φύκα που κρατούσαν 16 και 17 χρόνια αντίστοιχα.

Γιάννης Κωστάκης (Κολύμβηση)

Την καλύτερη εμφάνιση της καριέρας του σε επίπεδο ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων πραγματοποίησε ο Γιάννης Κωστάκης στο Δουβλίνο, κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο στα 150μ. μικτής ατομικής SM3 με επίδοση 3:36.61. Αυτό ήταν το πέμπτο μετάλλιο για τον Κωστάκη σε Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, αλλά το πρώτο χρυσό. Στο παλμαρέ του έως σήμερα, είχε ένα ασημένιο το 2014 στα 50μ. ελεύθερο και τρία χάλκινα, όλα από τη διοργάνωση της Ολλανδίας.

Γιώργος Σφάλτος (Κολύμβηση)

Τo δεύτερο μετάλλιο της καριέρας του σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, κατέκτησε ο Γιώργος Σφαλτός. Ο Έλληνας κολυμβητής, με καταγωγή από την Άρτα, κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στα 50μ. ελεύθερο της κατηγορίας S6 με επίδοση 31.67, ενώ στον πρωϊνό προκριματικό ήταν πρώτος στην 2η σειρά με 31.79. Ο Γιώργος Σφαλτός έχει ήδη κατακτήσει το χάλκινο στα 100μ. ελεύθερο S6 πριν από δύο χρόνια στο Φουνσάλ της Πορτογαλίας.

Απόστολος Χαριτωνίδης (Στίβος)

Στην πρώτη του εμφάνιση σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ο Απόστολος Χαριτωνίδης κατέκτησε δύο μετάλλια. Ο Έλληνας πρωταθλητής κατέκτησε την κορυφή της σφαίρας κατηγορίας F37 με 15 μέτρα 28 εκατοστά, επίδοση που αποτελεί ρεκόρ αγώνων και πανελλήνιο ρεκόρ. Μετά το χρυσό στη σφαίρα, ο Έλληνας πρωταθλητής κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στη δισκοβολία F37  με καλύτερη βολή στα 43.61μ.

Θανάσης Γκαβέλας (Στίβος)

Δύο φορές ανέβηκε στο βάθρο ο Θανάσης Γκαβέλας στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου. Ο 19χρονος Έλληνας πρωταθλητής με χρόνο 11.4 δευτερόλεπτα ήταν πρώτος στα 100μ. της κατηγορίας Τ12. Στα 200μ. της ίδιας κατηγορίας ο Γκαβέλας ήταν δεύτερος τερματίζοντας σε 23.20.

Στέλιος Μαλακόπουλος (Στίβος)

Δύο φορές ανέβηκε στο βάθρο του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος στίβου ΑμεΑ ο Στέλιος Μαλακόπουλος. Ο Έλληνας πρωταθλητής ήταν δεύτερος στα 200μ. στην Τ62 με χρόνο 24.43 και τρίτος στα 400 μέτρα της ίδιας κατηγορίας τερματίζοντας σε 57.52. Να επισημάνουμε ότι ο χρόνος του τόσο στα 200μ. όσο και εκείνος στα 400μ. αποτελούν νέα πανελλήνια ρεκόρ!

Μανώλης Στεφανουδάκης (Στίβος)

Είναι από τους Έλληνες αθλητές που μας έχουν συνηθίσει σε διακρίσεις. Ο Μανώλης Στεφανουδάκης κατέκτησε τo ασημένιο μετάλλιο στον ακοντισμό κατηγορίας F54. Ο χρυσός Παραολυμπιονίκης του Ρίο είχε μόλις δύο έγκυρες προσπάθειες, με την καλύτερη εξ αυτών στα 28 μέτρα 10 εκατοστά, αλλά αυτό ήταν αρκετό. Αξίζει να σημειώσουμε ότι αυτό ήταν το τρίτο διαδοχικό ασημένιο μετάλλιο για τον Στεφανουδάκη σε Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα μετά από αυτά του 2014 (26.88μ.) και του 2016 (28.96μ.)

Κώστας Δήμου (Άρση βαρών)

Ο Κώστας Δήμου επιβεβαίωσε την ανωτερότητα του επί ευρωπαϊκού εδάφους. Ο Έλληνας πρωταθλητής κατέκτησε την κορυφή στα +107 κιλά του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος σηκώνοντας 230 κιλά στη δεύτερη του προσπάθεια. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Δήμου δεν επιχείρησε τρίτη προσπάθεια, αποδεικνύοντας πως είναι ο κορυφαίος αθλητής της κατηγορίας στην γηραιά ήπειρο, ενώ τα 230 κιλά αποτελούν νέο ρεκόρ Ευρώπης.

Πασχάλης Κουλούμογλου (Άρση βαρών)

Πρωταθλητής Ευρώπης στην κατηγορία των -59 κιλών της άρσης βαρών σε πάγκο στέφθηκε ο πρωταθλητής Ελλάδας, Πασχάλης Κουλούμογλου.  Στη διοργάνωση που φιλοξενήθηκε στην πόλη Μπερκ Σουρ Μερ της Γαλλίας, ο Έλληνας πρωταθλητής σήκωσε 179 κιλά και πρώτευσε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Η επίδοση του Κουλούμογλου αποτελεί και πανελλήνιο ρεκόρ, αφού το προηγούμενο δικό του ήταν 177 κιλά από τις 3 Δεκεμβρίου 2017 στο Μεξικό.

Γκρέμισλαβ Μωϋσιάδης (Άρση βαρών)

Με μεγάλη διαφορά από το δεύτερο ο Γκρέμισλαβ Μωϋσιάδης κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 80κ. του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Ο Μωϋσιάδης είχε τρεις έγκυρες προσπάθειες στα 176, 181 και 186 κιλά, την ίδια στιγμή που ο βασικός αντίπαλός του Ουκρανός Μπάμπινετς είχε επίσης τρεις έγκυρες προσπάθειες στα 175, 180 και 180 κιλά αντίστοιχα κι έτσι ο Έλληνας πρωταθλητής στέφθηκε πρωταθλητής Ευρώπης.

Στέφανος Διαμαντής (Τένις)

Το ελληνικό τένις πέρα από τον Στέφανο Τσιτσιπά και τη Μαρία Σάκκαρη έχει έναν ακόμα εκπρόσωπο που διαπρέπει στο εξωτερικό. Ο λόγος για τον Στέφανο Διαμαντή ο οποίος πραγματοποίησε μία εντυπωσιακή χρονιά στο τένις με αμαξίδιο. Ο 31χρονος Έλληνας τενίστας πραγματοποίησε ορισμένες μεγάλες νίκες και κατάφερε να φτάσει μέχρι και το Νο17 της Παγκόσμιας κατάταξης. Συνολικά συμμετείχε σε 14 τουρνουά όπου είχε 39 νίκες και οκτώ ήττες.

ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Αλεξάνδρα Σταματοπούλου (Κολύμβηση)

Εντυπωσιακή ήταν η Αλεξάνδρα Σταματοπούλου στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κολύμβησης ΑμεΑ. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια κατάφερε να τερματίσει πρώτη στα 50 μ. ύπτιο της κατηγορίας S3 με χρόνο 53.29, ο οποίος αποτελεί μάλιστα πανελλήνιο ρεκόρ. Αξίζει δε να σημειωθεί από την επίδοσή της στον προκριματικό με 53.33 είχε καταρρίψει το πανελλήνιο ρεκόρ της Μαρίας Καλπακίδου από το 1995!

Στέλλα Σμαραγδή (Στίβος)

Σε μία ακόμα μεγάλη διοργάνωση η Στέλλα Σμαραγδή κατάφερε να ανέβει στο βάθρο. Η 23χρονη πρωταθλήτρια κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στο μήκος κατηγορίας Τ47. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια, είχε καλύτερο άλμα στα 5.42μ. Μάλιστα, η συγκεκριμένη επίδοση είναι η ίδια με το πανελλήνιο ρεκόρ της συγκεκριμένης κατηγορίας η οποία ανήκει στην ίδια.

Μαρία Σταματουλά (Στίβος)

Το χρυσό μετάλλιο έχασε μέσα από τα χέρια της στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου ΑμεΑ η Μαρία Σταματουλά. Η 46χρονη πρωταθλήτρια στον τελικό της σφαιροβολίας της κατηγορίας F32 έριξε τη βολή της στα 6.34μ., όμως μετά από ένσταση της Ουκρανίας ακυρώθηκε. Έτσι, με καλύτερη βολή στα 5.27μ. κατέλαβε τη δεύτερη θέση πίσω από την Ουκρανή, Μοσκαλένκο, που είχε 5,65μ.

Ανθή Λιάγκου (Στίβος)

Πιστή στην παράδοση που τη θέλει να βρίσκεται ανελλιπώς από το 2014 στο πόντιουμ των νικητριών στη σφαιροβολία του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος στίβου, παρέμεινε η Ανθή Λιάγκου και στο Βερολίνο. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια, με καλύτερη βολή στα 4 μέτρα 59 εκατοστά, βρέθηκε στην τρίτη θέση της σφαιροβολίας κατηγορίας F33, κατακτώντας το τρίτο κατά σειρά μετάλλιο της, στη σπουδαιότερη διοργάνωση της “γηραιάς” ηπείρου.

Ευθυμία Γκουλή (Κολύμβηση)

Ένα χρόνο μετά το χάλκινο μετάλλιο της στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα κολύμβησης ΑμεΑ η Ευθυμία Γκουλή κατάφερε να ανέβει και πάλι στο βάθρο μιας μεγάλης διοργάνωσης. Η Ελληνίδα κολυμβήτρια ήταν τρίτη στα 100μ. πρόσθιο SB8 με επίδοση 1:32.14. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Γκουλή κατάφερε να βελτιώσει το χρόνο της κατά τρία δευτερόλεπτα αφού στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα είχε τερματίσει σε 1:35.17.

Κέλλυ Λουφάκη (Ξιφασκία)

Ένα μετάλλιο ιστορικής σημασίας για την ελληνική γυναικεία ξιφασκία με αμαξίδιο κατέκτησε η Κέλλυ Λουφάκη. Η Ελληνίδα ξιφομάχος κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στη σπάθη κατηγορίας Β` του Παγκοσμίου Κυπέλλου που φιλοξενήθηκε στο Καναδά. Αυτό ήταν και το πρώτο μετάλλιο που κατακτά η χώρα μας σε επίπεδο γυναικών στη συγκεκριμένη διοργάνωση.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.