Με «κάλυψη και απόκρυψη» περνά η κυβέρνηση τα εξοπλιστικά στη Βουλή

Σχεδόν 560 σελίδες (συν τις απόρρητες), αρκετές εκ των οποίων με πολλά «ψιλά γράμματα», πρέπει να μελετήσουν οι βουλευτές μέσα σε δύο ημέρες, προκειμένου να ψηφίσουν συμφωνίες – μαμούθ για αγορές πολεμικών πλοίων, αεροσκαφών, εξοπλισμούς πυραύλων, τορπιλών, εκπαίδευση προσωπικού, συντήρηση των οπλικών συστημάτων και επιχειρησιακή εκμετάλλευση

Μέσα σε μερικές ημέρες, με συνοπτικές διαδικασίες, θέλει να «ξεμπερδεύει» η κυβέρνηση με τις συμφωνίες – μαμούθ που έχει υπογράψει και αφορούν τις προμήθειες πανάκριβων οπλικών συστημάτων. Από φρεγάτες, έως υποβρύχια και επιπλέον μαχητικά Rafale.

Χθες ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, κατέθεσε στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο, μαζί με τις συμβάσεις που έχουν να κάνουν με τις γαλλικές φρεγάτες Belh@rra, τα επιπλέον γαλλικά μαχητικά Rafale και τον οπλισμό τους, προμήθειες τορπιλών για τα υποβρύχια τύπου U-214, πυραύλων, τις ημερομηνίες παραλαβής, αλλά και επιχειρησιακής εκμετάλλευσης των όπλων, εκπαίδευσης του προσωπικού που θα τα στελεχώσει, καθώς και τη συντήρηση των συστημάτων.

Μέσα σε δύο ημέρες τα κείμενα των 556 σελίδων(+), αρκετές εκ των οποίων με «ψιλά γράμματα» και λεπτομέρειες, στις οποίες ως γνωστόν κρύβεται ο διάβολος, οι βουλευτές της Επιτροπής Άμυνας του Κοινοβουλίου καλούνται να τα έχουν «μελετήσει», προκειμένου στη συνέχεια να συζητήσουν επί των αγορών και να εκφράσουν τη γνώμη τους.

Στη συνέχεια – εκτιμάται την Τρίτη – οι βουλευτές στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου θα κληθούν να υπερψηφίσουν ή να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο. Κοντολογίς, τόσο μεγάλες αγορές «περνούν» με συνοπτικές διαδικασίες. Κάτι, βέβαια, που δυστυχώς αποτελεί συνηθισμένη πρακτική τα τελευταία 25 χρόνια.

Μένει να φανεί ποιοι βουλευτές θα πάνε «διαβασμένοι» στο Κοινοβούλιο, και ποιοι θα είναι αδιάβαστοι, όπως εξάλλου έκαναν πολλοί όταν ψηφίζονταν τα μνημόνια λιτότητας, δηλώνοντας αργότερα ότι… δεν πρόλαβαν να τα διαβάσουν.

Γκρίζες ζώνες

Ένα από τα βασικά αντικείμενα του νομοσχεδίου είναι το «σχέδιο σύμβασης για την προμήθεια τριών φρεγατών τύπου «FDI HN» με προαίρεση αγοράς (option) μιας φρεγάτας επιπλέον μετά των συναφών εξοπλισμών και υπηρεσιών, μεταξύ του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και της κατασκευάστριας εταιρείας NAVAL GROUP.

Από μια πρώτη ματιά στο νομοσχέδιο, προκύπτουν αρκετές «γκρίζες ζώνες». Ειδικότερα:

-Δεν υπάρχει καμία «ενδιάμεση λύση». Δηλαδή, πλοίο που θα δοθεί στην Ελλάδα μέχρι να παραληφθούν τα καινούργια. Να σημειωθεί ότι -καλώς εχόντων των πραγμάτων- το πρώτο καινούργιο πλοίο θα μπορεί με ασφάλεια να εκτελεί αποστολές από το 2026!

-Η γαλλική πλευρά δεν παρέχει καμία τεχνογνωσία για την Ελλάδα.

-Δεν υπάρχει καμία εμπλοκή των ελληνικών ναυπηγείων ή άλλων ελληνικών εταιριών.

-Τη συντήρηση την αναλαμβάνουν εξ’ ολοκλήρου οι Γάλλοι με επιπλέον 70 εκ. ευρώ.

-Δεν υπάρχουν διευκολύνσεις για πληρωμές σε βάθος χρόνου. Σε κάθε βήμα κατασκευής θα πληρώνουμε και στην παράδοση θα έχουν εξοφληθεί όλα τα πλοία. Δηλαδή 2,5 δις σε 4 χρόνια!

-Οι όροι ρήτρας είναι διάτρητοι και δίνουν «συγχωροχάρτι» σε περίπτωση μεγάλων καθυστερήσεων από τη Γαλλία, με τη δικαιολογία της νέας εφαρμογής συστημάτων υψηλής τεχνολογίας.

Φρεγάτες

Σύμφωνα με το κείμενο που κατετέθη στη Βουλή, η συνολική συμβατική αξία για τις 3+1 γαλλικές φρεγάτες ανέρχεται σε 2.261.000.000 ευρώ.

Το χρονοδιάγραμμα παράδοσης έχει ως εξής:

Η πρώτη στο Standard 1 παραδίδεται στη Γαλλία, στις 31/03/2025. Η δεύτερη, Standard 1, στις 31/10/2025. Η τρίτη, Standard 2, στις 31/10/2026. Η τέταρτη, Standard 2, 31/12/2027. Παράδοση των επιπρόσθετων δυνατοτήτων προβλέπεται για τις 30/9/2027. Εάν σε αυτά συνεκτιμηθεί ο χρόνος δοκιμών και εκπαίδευσης των ελληνικών πληρωμάτων, επιχειρησιακά έτοιμη η πρώτη φρεγάτα εκτιμάται ότι θα είναι το ’26, χωρίς να αποκλείεται ακόμα και το ’27.

Προκειμένου να υποστηριχθούν στη συνέχεια οι φρεγάτες, υπάρχει άλλη σύμβαση με τη NAVAL GROUP, η συνολική συμβατική αξία της οποίας ανέρχεται σε 138.000.000.00 ευρώ και θα υφίσταται έως τις 30/9/2029.

Η συνολική αξία για την προμήθεια κατευθυνόμενων βλημάτων για τις φρεγάτες και άλλου εξοπλισμού τους ανέρχεται στα 649.950.000 εκατομμύρια.

Τορπίλες – αεροσκάφη

Προτείνεται, επίσης, η έγκριση του σχεδίου σύμβασης «για την προμήθεια 44 τορπιλών και, στη συνέχεια, για την υποστήριξη και την προμήθεια συναφών ειδών και υπηρεσιών, μεταξύ του υπουργείου Άμυνας και της κατασκευάστριας εταιρείας, «Atlas Elektronik GmbH», η οποία θα ανέλθει στα 111.981.920,00 ευρώ. Το πρόγραμμα αφορά τα υποβρύχια U-214 της κλάσης «Παπανικολής».

Επιπλέον, η κυβέρνηση ζητάει από τους βουλευτές να υπερψηφίσουν προγράμματα που έχουν να κάνουν με «τη συμπληρωματική προμήθεια εξοπλισμού (όπλων) των αεροσκαφών τύπου Rafale, τη συντήρηση/τροποποίηση όπλων των αεροσκαφών τύπου «Μirage2000-5» για χρήση και από τα αεροσκάφη τύπου Rafale καθώς και για συναφείς υπηρεσίες, με πάροχο την εταιρία ΜBDA FRANCE».

Ακόμα ζητείται να εγκρίνουν τα σχέδια για παροχή «ειδών και υπηρεσιών» (υλικοτεχνικής υποστήριξης) από τη γαλλική εταιρεία Dassault Aviation, στο πλαίσιο της «συμπληρωματικής προμήθειας έξι καινούργιων αεροσκαφών τύπου «Rafale», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

 

Με «κάλυψη και απόκρυψη» περνά η κυβέρνηση τα εξοπλιστικά στη Βουλή 428205 photo

 

 

Με «κάλυψη και απόκρυψη» περνά η κυβέρνηση τα εξοπλιστικά στη Βουλή 428206 photo

 

 

Με «κάλυψη και απόκρυψη» περνά η κυβέρνηση τα εξοπλιστικά στη Βουλή 428207 photo

 

 

Με «κάλυψη και απόκρυψη» περνά η κυβέρνηση τα εξοπλιστικά στη Βουλή 428208 photo

 

 

Με «κάλυψη και απόκρυψη» περνά η κυβέρνηση τα εξοπλιστικά στη Βουλή 428209 photo

 

 

Με «κάλυψη και απόκρυψη» περνά η κυβέρνηση τα εξοπλιστικά στη Βουλή 428210 photo

 

 

Με «κάλυψη και απόκρυψη» περνά η κυβέρνηση τα εξοπλιστικά στη Βουλή 428211 photo

 

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.