Έχυσε κροκοδείλια δάκρυα χθες, χωρίς να ζητήσει μια συγγνώμη
Πλημμύρισε από υποκρισία ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στο άκουσμα της απώλειας του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Χρήστου Σαρτζετάκη, θυμίζοντας την προσφορά του στην προάσπιση της ελληνικότητας της Μακεδονίας.
Σε χθεσινή του δήλωση ο κ. Σαμαράς επεσήμανε ότι ο Χρήστος Σαρτζετάκης «υπήρξε μια σημαντική προσωπικότητα του δημόσιου βίου», που «υπηρέτησε την πατρίδα με ακεραιότητα, απ’ όλες τις θέσεις». Πρόσθεσε ότι είναι «παρακαταθήκη του η σθεναρή, μαχητική και αδιαπραγμάτευτη υπεράσπιση των εθνικών μας θέσεων, και ειδικά στο ζήτημα της Μακεδονίας. Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του».
Ωστόσο, ο κ. Σαμαράς θυμάται την Ιστορία και τα πρόσωπα μόνο κατά τον τρόπο που τον βολεύει… Αντί να υποκρίνεται, θα έπρεπε να ζητήσει συγγνώμη από τον Σαρτζετάκη. Γιατί, ενώ ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε ξεκαθαρίσει κατά την προεκλογική εκστρατεία του 1985 ότι, αν νικούσε το ΠΑΣΟΚ, θα αναγνώριζε πλήρως τον Σαρτζετάκη (κι ας είχε εκλεγεί με τα περίεργα έγχρωμα ψηφοδέλτια στη Βουλή), ο κ. Σαμαράς συνέχιζε να τον υβρίζει επί σειράν ετών.
Τον μακρινό Νοέμβριο του 1988, ο Σαρτζετάκης έκανε μια ιστορική ομιλία για τη Μακεδονία στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, όπου είχε οργανωθεί και έκθεση στο μουσείο της πόλης με τον τίτλο «Αρχαία Μακεδονία». Ο Σαρτζετάκης αντιμετώπισε στα ίσια τους διαδηλωτές τής εκεί ισχυρότατης παροικίας των Σκοπιανών, που ήταν θρασείς και πλουσιοπάροχα οργανωμένοι χάρη στις χορηγίες της Ενωσης Κομμουνιστών (του Κομμουνιστικού Κόμματος, δηλαδή) της τότε ενιαίας Γιουγκοσλαβίας.
Ομως, αντί ο κ. Σαμαράς -που λίγα χρόνια αργότερα έχτισε την πολιτική καριέρα του πάνω στο Μακεδονικό- να συγχαρεί τον Σαρτζετάκη (ή, έστω, να σιωπήσει, αφού ο Μητσοτάκης σύστηνε κοσμιότητα), βρήκε αφορμή να τον εξυβρίσει! Το «λάθος» του Σαρτζετάκη ήταν ότι το προεδρικό αεροπλάνο στο ταξίδι της επιστροφής πήγε πρώτα από τη Μελβούρνη στη Σιγκαπούρη (πτήση σχεδόν 8 ωρών), πριν συνεχίσει για την Αθήνα (πτήση άλλων 11 ωρών). Οι φήμες της εποχής έλεγαν ότι η στάση στη Σιγκαπούρη ήταν σκόπιμη. Και ότι έγινε για να αγοραστούν και να φορτωθούν στο αεροσκάφος της Ολυμπιακής ηλεκτρονικός εξοπλισμός για το υπό ίδρυση Κανάλι 29 και ερκοντίσιον για την ιδιωτική κατοικία Σαρτζετάκη στην Πεντέλη. Ο κ. Σαμαράς όχι μόνο υιοθέτησε τις αστήρικτες φήμες, αλλά υπερθεμάτισε, χαρακτηρίζοντας -δημόσια- τον Σαρτζετάκη «ψιλο-λαθρέμπορο οικιακών συσκευών»!
Ο Μητσοτάκης επέκρινε αυστηρά τον κ. Σαμαρά, ο οποίος αναγκάστηκε λίγο αργότερα να «μαζευτεί» και να ανασκευάσει κάπως τη δήλωση. Γιατί προσέβαλε και τον θεσμό της Προεδρίας και ένα πρόσωπο που προστάτευε τη Μακεδονία, και -λίγο αργότερα- χειρίστηκε άψογα τις διαδικασίες κατά τις τρεις εκλογικές αναμετρήσεις του 1989-1990.
Ασφαλώς, υπάρχει και το ευτράπελο της όλης ιστορίας: Κατά τις ορκωμοσίες των κυβερνήσεων Τζαννετάκη τον Ιούλιο του 1989 και Ζολώτα τον Νοέμβριο του 1989, ο κ. Σαμαράς δεν ήξερε πώς να αντιμετωπίσει τον Σαρτζετάκη. Γι’ αυτό είτε του γύριζε (αγενώς) την πλάτη είτε προσπαθούσε να απομακρυνθεί μόλις τον έβλεπε. Χαρακτηριστική είναι μια (αρκετά θολή, αλλά δυστυχώς η μόνη υπάρχουσα) φωτογραφία με τον κ. Σαμαρά να έχει σχεδόν «κολλήσει» πάνω στον αείμνηστο Ζολώτα (κέντρο), ώστε να μην κοιτάξει στα μάτια τον Σαρτζετάκη (πίσω αριστερά)!