Πρεμιέρα για το Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων και Εργοδοτών -Τι είναι και πώς λειτουργεί

Πρεμιέρα για το Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων και Εργοδοτών.

Πρόκειται για μέτρο που ενισχύει τη διαφάνεια στον συνδικαλισμό, καθώς από τα στοιχεία που θα καταχωρίζονται στο Μητρώο θα προκύπτει με σαφήνεια ποιο σωματείο εκπροσωπεί ποιους και πού εντοπίζονται σωματεία-«σφραγίδες».

Η λειτουργία του Μητρώου συνιστά καινοτομία σε σχέση με το παρελθόν, καθώς η υποβολή των απαιτούμενων στοιχείων και αρχείων θα πραγματοποιείται αποκλειστικά ψηφιακά και μάλιστα με πρωτοβουλία και ευθύνη των ίδιων των συνδικαλιστικών οργανώσεων.
Μετά την αρχική εγγραφή τους, οι οργανώσεις έχουν την αποκλειστική ευθύνη τήρησης των αρχείων και στοιχείων στην ψηφιακή τους μερίδα.

Πώς λειτουργεί το Μητρώο

Το Μητρώο τηρείται σε ηλεκτρονική μορφή ως βάση δεδομένων στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ, είναι προσβάσιμο στην ηλεκτρονική διεύθυνση mitroaorganoseon.yeka.gov.gr και αποτελείται από τα εξής επιμέρους Μητρώα:

α) Γενικό Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων (ΓΕ.ΜΗ.Σ.Ο.Ε.) και

β) Γενικό Μητρώο Οργανώσεων Εργοδοτών (ΓΕ. ΜΗ.Ο.Ε.).

Από 1ης Φεβρουαρίου καθίσταται τεχνικά δυνατή η εγγραφή στο Μητρώο των οργανώσεων για τις οποίες προβλέπεται η σχετική υποχρέωση, δηλαδή για όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων, ενώσεις προσώπων εργαζομένων και οργανώσεις των εργοδοτών και ειδικά αυτές που συνάπτουν συλλογικές συμβάσεις εργασίας ή και ορίζουν εκπροσώπους τους στις διοικήσεις των φορέων που εποπτεύονται από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, καθώς και στα συλλογικά όργανα αυτού. Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το Ν. 4808/2021, η εγγραφή στο μητρώο αποτελεί προϋπόθεση για συλλογική διαπραγμάτευση, κήρυξη απεργίας και υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Για την εγγραφή των υπόχρεων οργανώσεων εργαζομένων και εργοδοτών στο οικείο μητρώο (ΓΕΜΗΣΟΕ ή ΓΕΜΗΟΕ) απαιτείται, κατά περίπτωση, κατ΄ ελάχιστο η υποβολή των ακόλουθων αρχείων ή/και στοιχείων:

-Είδος Οργάνωσης, Επωνυμία

-Στοιχεία έδρας

-Στοιχεία καταστατικού (Ιδρυτική/Συστατική Πράξη, Επικυρωμένο Καταστατικό, Διαταγή Εγγραφής, Δικαστήριο κατάθεσης αίτησης εγγραφής, Αριθμός-Έτος-Δικαστήριο εγγραφής)

Μετά την εγγραφή τους στο Μητρώο παρέχεται η δυνατότητα στις οργανώσεις για εξαγωγή προτυποποιημένης Βεβαίωσης Εγγραφής με αποτύπωση, επί του σώματος αυτής, μοναδικού σειριακού αριθμού μέσω του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κάθε νόμιμη χρήση.

Οι εξαιρέσεις

Εξαιρούνται της υποχρέωσης εγγραφής οι ναυτεργατικές οργανώσεις καθώς και οι οργανώσεις των άρθρων 30Α (αστυνομικών υπαλλήλων), 30Β (πολιτικού προσωπικού ΕΥΠ) και 30Γ (στρατιωτικών και Σωμάτων) του ν. 1264/1982, όπως ισχύει.
Υπενθυμίζεται επίσης ότι ειδικά οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων (και όχι των εργοδοτών), οι οποίες συνιστώνται από 01/01/2022 και εφεξής (υπό σύσταση), αποκτούν νομική προσωπικότητα από την εγγραφή τους στο ΓΕΜΗΣΟΕ και την κατάθεση σε αυτό όλων των στοιχείων που απαιτούνται από το νόμο.

Υπενθυμίζεται ότι οι υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων μπορούν να έχουν πρόσβαση στο περιεχόμενο του Μητρώου προκειμένου να εκπληρώσουν υποχρεώσεις που απορρέουν από τη νομοθεσία, όπως, για παράδειγμα, κατά τη διαδικασία διαπίστωσης ότι συλλογική ρύθμιση εργασίας δεσμεύει ήδη εργοδότες, που απασχολούν ποσοστό μεγαλύτερο του 50% των εργαζομένων του κλάδου ή του επαγγέλματος. Σε κάθε περίπτωση, εφαρμόζεται η νομοθεσία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.


Οι αντιδράσεις της ΓΣΕΕ

Με αφορμή τη λειτουργία του Μητρώου Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων, η ΓΣΕΕ επισημαίνει σε ανακοίνωση της ότι το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αδιαφορεί για τις βάσιμες ενστάσεις συνταγματικότητας των συνδικαλιστικών Οργανώσεων.
Αδιαφορώντας πλήρως για τον εκκρεμή έλεγχο συνταγματικότητας και νομιμότητας των διατάξεων σύστασης και λειτουργίας του Γενικού Μητρώου Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εξέδωσε ανακοίνωση για την έναρξη λειτουργίας του Μητρώου από σήμερα 1 Φεβρουαρίου 2022,σημειώνεται στην ανακοίνωση της και προσθέτει ” Αδιαφορώντας και για τις κατακτήσεις του Εργατικού Κινήματος του τόπου, το υπουργείο Εργασίας καλεί σε έλεγχο και συμμόρφωση τα συνδικάτα αναγκάζοντάς τα σε εγγραφή στο ΓΕ.ΜΗ.Σ.Ο.Ε, προκειμένου να ασκήσουν νόμιμα τα συλλογικά δικαιώματα των εργαζομένων όλης της χώρας. Κλείνει παράλληλα το μάτι στην εργοδοσία για χρήση του αντεργατικού νομοθετήματος και επέλαση του διευθυντικού δικαιώματος.

Η Συνομοσπονδία με επιστολή της προς το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων τον περασμένο Δεκέμβριο χτύπησε καμπανάκι στην πολιτική ηγεσία «για σοβαρά νομικά, αλλά και εφαρμοστικά προβλήματα, των διατάξεων του πρόσφατου νόμου 4808/2021, που υποτίθεται ότι θα ίσχυαν από 1η Ιανουαρίου 2022 και αφορούν στην υποχρέωση εγγραφής, υπό την απειλή αναστολής των θεμελιωδών δικαιωμάτων, όλων των συνδικαλιστικών οργανώσεων της χώρας στο Γενικό Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων των Εργαζομένων (ΓΕΜΗΣΟΕ), καθώς και στη γενική υποχρέωση διάθεσης ψηφιακών μέσων για τη διεξαγωγή των συλλογικών διαδικασιών τους”.

” Αντιλαμβανόμαστε τον πολιτικό τακτικισμό και τον χρόνο που επελέγη η εφαρμογή ενός τέτοιου αντιδραστικού νομοθετήματος, παρά το γεγονός εκκρεμεί ο έλεγχος συνταγματικότητας και νομιμότητας των διατάξεων αυτών. Διαμηνύουμε όμως ό,τι τα συνδικάτα και οι εργαζόμενοι της χώρας ούτε απειλούνται ούτε εκβιάζονται. Σε ένα περιβάλλον ακραίας ευελιξίας της αγοράς εργασίας και έντονης επισφάλειας του εργατικού δυναμικού της χώρας, που τροφοδοτείται από τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, την εκτεταμένη χρήση ευέλικτων μορφών απασχόλησης, την αποδιοργάνωση των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους και την απειλή της πανδημίας, το βασικό ρυθμιστικό πλαίσιο της εργασίας αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα έχει αντεργατικό και αντισυνδικαλιστικό προσανατολισμό και πλέον έντονα αντικοινωνικά χαρακτηριστικά. Η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να βρει δίοδο διαφυγής από την υποχρέωση ενίσχυσης των εισοδημάτων και της προστασίας των εργαζομένων από την καταπολέμηση της παραβατικότητας σε βάρος τους και τη θεσμική κατοχύρωση και ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των συμβάσεων εργασίας. Το κύμα ακρίβειας επελαύνει εδώ και μήνες στη χώρα μας και τα συνδικάτα είναι εδώ για να διεκδικήσουν δυναμικά την δίκαιη αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού στο πλαίσιο της πρότασης που ήδη έχει καταθέσει στο δημόσιο διάλογο η ΓΣΕΕ.

Τέλος, δεν θα πάψουμε να υπενθυμίζουμε με κάθε ευκαιρία την Πρωθυπουργική δέσμευση για αύξηση του κατώτατου μισθού για διπλάσιο ποσοστό του ρυθμού ανάπτυξης”, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.