Αυτό είναι το ποσοστό των άνθρωπων στον πλανήτη που δεν έχουν χρησιμοποιήσει ποτέ το Ίντερνετ

Η πανδημία οδήγησε τον κόσμο στο να χρησιμοποιήσει το διαδίκτυο περισσότερο από ποτέ. Χρησιμοποιήθηκε για επικοινωνιά, εκπαίδευση, τηλεργασία, όμως ταυτόχρονα μέσα στα συνεχόμενα lockdown, ανέδειξε ένα τεράστιο χάσμα, όπου 3 δις κόσμου δεν έχουν καμία πρόσβαση στο Ίντερνετ και δεν το έχουν χρησιμοποιήσει ούτε μία φορά. Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, 40% του κόσμου είναι αποκλεισμένο από το διαδίκτυο και το νούμερο είναι απογοητευτικό γιατί το 96% αυτών ζούνε σε αναπτυσσόμενες χώρες.

Αν και το νούμερο των ατόμων που δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν το διαδίκτυο μειώθηκε μέσα στα τελευταία δύο χρόνια, το νούμερο παραμένει υψηλό και δημιουργεί ανισότητες που πρέπει να εκλείψουν.

«Η φτώχεια, ο αναλφαβητισμός, η περιορισμένη πρόσβαση σε ηλεκτρική ενέργεια και η έλλειψη ψηφιακών δεξιοτήτων επηρέασαν αρνητικά τους ψηφιακά αποκλεισμένους», αναφέρει η ITU. Στις φτωχότερες χώρες η πρόσβαση στο ίντερνετ είναι συχνά απρόσιτη. Χαρακτηριστικά, σχεδόν τα 3/4 των ανθρώπων δεν ήταν ποτέ συνδεδεμένοι στις 46 λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες. “Ενώ σχεδόν τα 2/3 του παγκόσμιου πληθυσμού έχουν σήμερα δυνατότητα σύνδεσης στο διαδίκτυο, υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν, ώστε να μπουν όλοι οι πολίτες στον ψηφιακό κόσμο”, σχολίασε ο Γενικός Γραμματέας της ITU Houlin Zhao.

Από 15 εώς 24 ετών το 71% χρησιοποιούν το ίντερνετ καθημερινά και αποτελεί τρόπο ζωής για αυτούς, αλλά όσο ανεβαίνουμε σε ηλικακές ομάδες το νούμερο μειώνεται με την τρίτη ηλικία να παραμένει σε πολύ χαμηλά ποσοστό.

Αλλά δεν είναι μόνο η ηλικία που φαίνεται πως επηρεάζει τη χρήση του διαδικτύου.

Βρέθηκε ότι οι γυναικες έχουν λιγότερη πρόσβαση στο Ίντερνετ, με τη διαφορά να είναι μικρή στις ανεπτυγμένες χώρες αλλά να φαίνεται η τεράστια διαφορά στις αναπτυσσόμενες και στις χώρες της Αφρικής. Ενδεικτικά στην Αφρική μόνο το 19% των γυναικών έχουν συνδεθεί στο Ίντερνετ.

Μεγάλο είναι το χάσμα και ανάμεσα σε πόλεις και αγροτικές περιοχές με μόλις 36% όσων ζουν στην ύπαιθρο να χρησιμοποιούν την τεχνολογία για την εργασία τους ή την ψυχαγωγία τους.

 

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.