Γιώργος Κ. Ανδρής (ga@newsauto.gr)
Εναντίον του Ελληνικού Δημοσίου στρέφεται συνεχώς η εταιρεία διαχείρισης του αυτοκινητοδρόμου στην τελευταία τετραετία απαιτώντας αποζημιώσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ, παρά τα τεράστια κέρδη που αποκομίζει….
Η Αττική Οδός τα τελευταία χρόνια βρίσκεται συνεχώς στο προσκήνιο κυρίως εξαιτίας των οικονομικών απαιτήσεων που έχει έναντι του Ελληνικού Δημοσίου για διάφορα ζητήματα μέσω των οποίων έχει εισπράξει πολλά εκατομμύρια ευρώ.
Τις τελευταίες ημέρες όμως η Αττική Οδός βρέθηκε αντιμέτωπη με μια κακοκαιρία την οποία όπως φαίνεται δεν αντιμετώπισε με ορθό τρόπο και τώρα συμφώνησε να καταβάλλει ως αποζημίωση 2.000 ευρώ για κάθε εγκλωβισμένο όχημα. Σύμφωνα με κάποιους υπολογισμούς το συνολικό ποσό της δαπάνης για τις αποζημιώσεις σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να ξεπεράσει τα 6 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο η εταιρεία διαχείρισης της Αττικής Οδού έχει εισπράξει το ποσό των 3 δισ. ευρώ από διόδια τα τελευταία 15 έτη και τα κέρδη αγγίζουν τα 770 εκατ. ευρώ!
Σύμφωνα μάλιστα με τα τελευταία στοιχεία αναμένεται να διανεμηθεί και προμέρισμα για τη χρήση του 2021, το οποίο εκτιμάται ότι ανέλθει σε περίπου 30 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας τα συνολικά έσοδα σε 335 εκατ. ευρώ από το 2019 και έπειτα.
Μπαράζ οικονομικών απαιτήσεων
Η εταιρεία διαχείρισης της Αττική Οδού δεν άφηνε ούτε ευρώ χαμένο και ανά τακτά χρονικά διαστήματα στρέφονταν ενάντια στο Ελληνικό Δημόσιο απαιτώντας τα έσοδα που είχε χάσει από τα διόδια για διάφορους λόγους μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται μέχρι και οι καταλήψεις των σταθμών από διαδηλωτές, άνοιγμα των διοδίων λόγω πυρκαγιάς, λόγω κακοκαιρίας, λόγω υπερβολικής κίνησης, κ.ά.
Ωστόσο από το 2017 και μετά οι προσφυγές ενάντια στο Δημόσιο ήταν πολύ συχνές και οι απαιτήσεις πολύ υψηλές. Ειδικότερα η Αττική Οδός το 2017 πραγματοποίησε την πρώτη μεγάλη «επίθεση» προς το Δημόσιο απαιτώντας απωλεσθέντα έσοδα από τα διόδια για τις περιπτώσεις όπου το Δημόσιο επέβαλλε την μη είσπραξή τους. Σύμφωνα με τον τότε υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη εκείνη την περίοδο βρίσκονταν σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για την επέκταση της σύμβασης της Αττικής Οδού.
Το 2018 η Αττική Οδός πέρασε και πάλι στην «αντεπίθεση» διεκδικώντας 28 εκατ. ευρώ από το Δημόσιο για την κατασκευή ή την συντήρηση διαφόρων έργων που δεν περιελάβανε η σύμβαση.
Το 2019 η Αττική Οδός ανακοινώσει αυξήσεις στα διόδια σε δύο φάσεις και υποβάλλει αίτηση προσφυγής στη διαιτησία.
Το 2020 η Αττική Οδός, μαζί με άλλες εταιρείες διαχείρισης αυτοκινητοδρόμων ζήτησαν από το Ελληνικό Δημόσιο όπως αναμενόταν αποζημίωση για τις οικονομικές ζημιές που υπέστησαν από το lockdown που είχε προκαλέσει ο κορωνοϊός. Όπως ορίζει η σύμβαση που έχουν υπογράψει με το Δημόσιο, έχουν δικαίωμα αποζημίωσης όταν το Κράτος για λόγους ανωτέρας βίας (όπως με τον κορωνοϊό) προχωρά σε απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων. Το συνολικό ποσό που ζητούσαν ανέρχονταν σε 80 εκατ. ευρώ.
Το έργο της Αττικής Οδού
Το έργο της Αττικής Οδού κόστισε σχεδόν 1,3 δισ. ευρώ και το 35% (420 εκατ. ευρώ) χρηματοδοτήθηκε από το Ελληνικό Δημόσιο, με συμμετοχή και πόρων του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης.
Η Αττική Οδός είναι ένας σύγχρονος αυτοκινητόδρομος μήκους περίπου 70 χλμ., που κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1990 με τη μέθοδο της παραχώρησης. Αποτελεί τον περιφερειακό της ευρύτερης μητροπολιτικής περιοχής της Αθήνας και τμήμα της σπονδυλικής στήλης του οδικού δικτύου του Νομού Αττικής. Πρόκειται για ένα προαστιακό οδικό δίκτυο και αυτοκινητόδρομο, με δύο ή τρεις λωρίδες κυκλοφορίας και μία λωρίδα έκτακτης ανάγκης (ΛΕΑ), ανά κατεύθυνση. Σε ορισμένα τμήματα στο μέσον του αυτοκινητόδρομου, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, κινείται ο προαστιακός σιδηρόδρομος, που δεν αποτελεί μέρος της σύμβασης παραχώρησης της Αττικής Οδού.
Πρόσφατα το ΤΑΙΠΕΔ προκήρυξε όπως αποκάλυψε και το Newsauto.gr διαγωνισμό για την παραχώρηση της Αττικής Οδού για τα επόμενα 25 χρόνια και οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλλουν τις προσφορές τους έως τις 20 Απριλίου 2022.