Μποτιλιάρισμα χιλιομέτρων στην Αττική Οδό, προβλήματα σε κεντρικούς δρόμους όπως η Μεσογείων και η Κηφισίας, ασυνεννοησία μεταξύ των αρμοδίων και… μπαλάκι οι ευθύνες – Πώς «κόπηκε στα δύο» η εθνική οδός – Μέσα σε πέντε ώρες καθαρίστηκαν μόλις 15 χιλιόμετρα
Παρά τις σαφείς και έγκαιρες προειδοποιήσεις των μετεωρολόγων, ο κρατικός μηχανισμός (κυρίως δια της Πολιτικής Προστασίας), η Περιφέρεια Αττικής, οι δήμοι, αλλά και η απρονοησία πολιτών, που αψήφησαν τις συστάσεις για αποφυγή των μετακινήσεων, συνέβαλαν με τον τρόπο τους, τις αδυναμίες και τις καθυστερήσεις στο επικίνδυνο χάος, που προέκυψε από το πρωί της Δευτέρας στο οδικό δίκτυο.
Η εθνική οδός ουσιαστικά κόπηκε στα δύο, στα γνωστά σημεία και αυτή τη φορά (στο ύψος της Κηφισιάς και προς τα πάνω), οι κεντρικοί οδικού άξονες εμφανίζουν μία αδιανόητη εικόνα συμφόρησης, ενώ στο επιμέρους οδικό δίκτυο τα πράγματα -ειδικά στους δήμους της βόρειας Αθήνας- είναι εφιαλτικά. Ακόμα και στην Αττική Οδό, όπου αρχικά φαινόταν να υπάρχουν τα λιγότερα προβλήματα, σταδιακά η κατάσταση είναι χαοτική, με τον οδικό άξονα να γίνεται απροσπέλαστος, με ουρές χιλιομέτρων.
Η συνεργασία μεταξύ των φορέων ήταν μόνο στα χαρτιά, παρά τις συνεχείς συσκέψεις των προηγούμενων ημερών, ο κίνδυνος για το κέντρο της Αθήνας και τις γύρω περιοχές υποβαθμίστηκε, υπήρξε πλήρης αδυναμία υποστήριξης των μεγάλων οδικών αξόνων της πρωτεύουσας και ελλιπής προετοιμασία των δήμων υψηλής ευαλωτότητας, όπως ο Χολαργός ή η Αγία Παρασκευή, ο Γέρακας και άλλοι, με αποτέλεσμα ένα απέραντο φρακάρισμα.
Για την εθνική οδό ξέσπασε ήδη διαμάχη ανάμεσα στην Περιφέρεια Αττικής και τη Νέα Οδό. Ο περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης απέδωσε ευθύνες στην εταιρεία που διαχειρίζεται την εθνική οδό, δηλώνοντας από νωρίς το πρωί πως έπρεπε να βγάλει μηχανήματα και να καθαρίσει τον εθνικό δρόμο, για να μην κοπεί η χώρα στα δύο. Είπε επίσης (μιλώντας στο Open) ότι η Νέα Οδός είχε δεσμευτεί στις συσκέψεις που έγιναν και με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ότι η Αθηνών-Λαμίας θα έμενε ανοιχτή. Κατήγγειλ, δε, την εταιρεία Νέα Οδό, καθώς επέλεξε να εκτρέψει όλα τα βαρέα οχήματα και εκείνα που δεν έχουν αλυσίδες χωρίς προειδοποίηση, με αποτέλεσμα να έχουν μπλοκάρει όλοι οι αστικοί δρόμοι και τα μηχανήματα να μην μπορούν να κινηθούν, για να κρατήσουν ανοιχτούς τους δρόμους.
Ωστόσο, για μεγάλες λεωφόρους όπως η Μεσογείων, η Κηφισίας, η Κατεχάκη, η Μαραθώνος, η Συγγρού και άλλες ανάλογες, όπου τα προβλήματα έφτασαν στο βαθύ κόκκινο και την απελπισία, δεν ακολουθήθηκε κάποιο αποτελεσματικό σχέδιο. Είτε για την ενοικίαση και τη χρήση των μηχανημάτων, που θα επιφορτίζονταν με τον καθαρισμό των δρόμων αυτών, είτε με τον συντονισμό, την επάρκεια και τη σωστή επιλογή του χρόνου στο ρίξιμο του αλατιού στους δρόμους αυτούς. Με βάση κάποιους αρχικούς υπολογισμούς, η επιχειρησιακή ικανότητα ήταν εντελώς εκτός των αναγκών, αφού μέσα σε πέντε ώρες, καθαρίστηκαν μόλις 15 χιλιόμετρα από ένα δίκτυο εκατοντάδων χιλιομέτρων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στις αλλεπάλληλες συσκέψεις μεταξύ των αρμόδιων φορέων δόθηκε βάρος στις θεωρητικά πιο ευάλωτες περιοχές, όπως οι ορεινές και η εθνική οδός, αλλά όχι τα κεντρικά κομμάτια του οδικού δικτύου στην Αθήνα, καθώς υποεκτικμήθηκε ο κίνδυνος.
Υπήρξε επίσης καθυστέρηση στη συνεργασία με την Τροχαία, ώστε να κλείσουν έγκαιρα δρόμοι, που ήταν αδύνατον να μείνουν καθαροί, με αποτέλεσμα να επιβαρυνθεί απίστευτα το πρόβλημα.
Με μεγάλη καθυστέρηση ελήφθησαν επίσης αποφάσεις για την αναβολή δραστηριοτήτων και λειτουργιών, όπως οι δίκες, με αποτέλεσμα να έχουν βγει στους δρόμους από νωρίς πολλοί άνθρωποι με υποχρεώσεις και να επιβαρυνθεί, χωρίς λόγο και νόημα, η κατάσταση στους δρόμους.