Κόβει κατά 50% τις αποδοχές, σε εμβολιασμένους και μη, για τις μέρες νόσησης των τέκνων τους από κορoνοϊό – Ολόκληρη η τροπολογία με τα νέα μέτρα για τους μισθωτούς γονείς – «Σσστ, η ΓΣΕΕ κοιμάται»
Αντί για την παροχή διευκολύνσεων, όπως αναφέρεται στο σχετικό δελτίο Τύπου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ο Κωστής Χατζηδάκης προχωρά επί της ουσίας στην άγρια τιμωρία όσων εργαζόμενων γονέων, εμβολιασμένων και μη, έχουν την ατυχία να κολλήσουν τα παιδιά τους κορoνοϊό, κόβοντάς τους κατά 50% (!) τις αποδοχές τους για το χρονικό διάστημα των 4 ημερών που δύνανται να πάρουν άδεια για να φροντίσουν τα τέκνα τους.
Το απίστευτο κι όμως αληθινό μέτρο – «σοκ» για τους πάλαι ποτέ περήφανους «νοικοκυραίους» περιλαμβάνεται στην τροπολογία Χατζηδάκη στην οποία, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας προβλέπονται… «διευκολύνσεις για τους γονείς όταν τα παιδιά τους νοσούν από κορονοϊό και θεσπίζεται ειδική άδεια ασθενείας εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα λόγω νόσησης από COVID». Στην πραγματικότητα, μέσα από την πρώτη ανάλυση της τροπολογίας, προκύπτει ότι στόχος του υπουργού Εργασίας είναι να μειώσει το κόστος για τις επιχειρήσεις της αναγκαστικής, για τη φροντίδα των παιδιών, αδείας που θα λάβουν, στο ενδεχόμενο νόσησης από κορονοϊό, οι εργαζόμενοι γονείς τους.
Ειδικότερα, η τροπολογία Χατζηδάκη προβλέπει τα εξής:
1. Οι εργαζόμενοι γονείς στον ιδιωτικό τομέα, σε περίπτωση νόσησης από κορονοϊό των παιδιών τους, βρεφών, προνηπίων και νηπίων, μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έως τη Γ’ Γυμνασίου καθώς και παιδιών που φοιτούν σε ειδικά σχολεία ή σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας αυτών, καθώς και ατόμων με αναπηρία, τα οποία, ανεξαρτήτως της ηλικίας τους, είναι ωφελούμενοι σε δομές παροχής υπηρεσιών ανοικτής φροντίδας για άτομα με αναπηρία, δικαιούνται να παρέχουν την εργασία τους εξ αποστάσεως, για χρονικό διάστημα έως πέντε εργάσιμων ημερών.
2. Εφόσον η παροχή εξ αποστάσεως εργασίας δεν είναι εφικτή, δικαιούνται, για το ίδιο χρονικό διάστημα, να κάνουν χρήση ειδικής άδειας λόγω νόσησης των τέκνων τους από κορονοϊό COVID-19 που χορηγείται, για τις πρώτες 4 ημέρες απουσίας, Για την πέμπτη ημέρα απουσίας μπορούν να κάνουν χρήση οποιασδήποτε άλλης άδειας.
3. Για την παροχή εξ αποστάσεως εργασίας ή τη χορήγηση της ειδικής άδειας, αρκεί η απόδειξη θετικού διαγνωστικού ελέγχου, σύμφωνα με τα εκάστοτε ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα.
4. Η άδεια αυτή χορηγείται επιπρόσθετα προς άλλες άδειες που αφορούν στην ασθένεια ή στη νοσηλεία τέκνων, αλλά δεν επιτρέπεται να χορηγείται όταν, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, έχει χορηγηθεί στον ίδιο γονέα οποιαδήποτε άλλη άδεια.
5. SOS: Οι γονείς εργαζόμενοι, κατά τη διάρκεια της άδειας λαμβάνουν το 50% των αποδοχών τους, το οποίο κατά τις τρεις πρώτες ημέρες καταβάλλεται από τον εργοδότη και την τέταρτη ημέρα από τον ΕΦΚΑ.
6. Η άδεια χορηγείται μόνο στον έναν εκ των δύο γονέων που είναι δικαιούχοι της άδειας αυτής. Αν ο ένας εκ των δύο γονέων δεν εργάζεται, ο άλλος γονέας δεν δικαιούται να κάνει χρήση της άδειας, εκτός συγκεκριμένων περιπτώσεων που προβλέπονται στην προτεινόμενη ρύθμιση.
7. Οι εργοδότες υποχρεούνται να δηλώνουν στο ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων όσους εργαζομένους τους κάνουν χρήση της άδειας καθώς και τη διάρκεια αυτής. Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων καθορίζονται η διαδικασία και ο τρόπος χορήγησης της άδειας, τα δικαιολογητικά που προσκομίζονται και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια που αφορά στην εφαρμογή της ρύθμισης.
8. Η προτεινόμενη ρύθμιση ισχύει έως τις 15.4.2022. Προβλέπεται δυνατότητα παράτασης με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
9. Προβλέπεται τέλος ότι οι αποδοχές, για ημέρες άδειας νόσησης τέκνου που χορηγηθεί σύμφωνα με το άρθρο 16 του ν. 4722/2020 πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος, καταβάλλονται και πληρωμές διενεργούνται σύμφωνα με το ίδιο άρθρο.
10. Η διάρκεια ισχύος των μέτρων που προβλέπονται με την τροπολογία, ισχύει έως τις 15 Απριλίου 2022.
Σε «χειμερία νάρκη» η ΓΣΕΕ;
Σημειώνεται ότι την ώρα που οι αντιδράσεις του κόσμου της εργασίας στα social media για την κατάπτυστη τροπολογία Χατζηδάκη πληθαίνουν, συνδικαλιστικοί φορείς, με τη ΓΣΕΕ, ως τριτοβάθμιο όργανο, να κάνει ότι «δεν άκουσε, δεν είδε, δεν ήξερε».