Όλοι θα νοσήσουν με την Όμικρον λένε οι ειδικοί

Οι ειδικοί προβληματίζονται, καθώς από την μία υπάρχει η αίσθηση πως φτάνουμε στο τέλος, αφού πέφτουν τα κρούσματα και από την άλλη καταγράφεται μια αδιανόητη πίεση στα νοσοκομεία.

Τα δύσκολα έρχονται λένε οι ειδικοί.

«Η Όμικρον δεν έχει δείξει ακόμα τα δόντια της. Δεν έχει αλλάξει η μορφή του μηχανισμού δράσης του κορωνοϊού, οι μεταλλάξεις αυτές είναι οχήματα διασποράς του ιού, δεν γνωρίζουμε ακόμα το αποτύπωμα της Όμικρον στους ανεμβολίαστους. Θα πρέπει να ενισχύουμε την προσπάθεια όλων μας να εμβολιαστούμε. Αυτή η εβδομάδα είναι πολύ κρίσιμη, διότι η πίεση στα νοσοκομεία είναι αφόρητη» δήλωσε ο διευθυντής της β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος.

Οι θάνατοι αποδίδονται κυρίως στα απόνερα της Δέλτα και αυτό επειδή οι ειδικοί λένε πως χτυπάει με βαριά λοίμωξη τους ανεμβολίαστους, ενώ ακόμα και οι εμβολιασμένοι κινδυνεύουν με σοβαρή νόσηση αυτή την στιγμή στα νοσοκομεία το 30-40% των είναι με τη μετάλλαξη Δέλτα, με αυτά τα δεδομένα οι ειδικοί λένε πως δεν πρέπει να υπάρχει σκέψη για χαλάρωση.

«Σε 2 με 3 εβδομάδες θα ξέρουμε εάν έχουμε αποκλιμάκωση. Αυτή τη στιγμή κάνουμε επισημάνσεις, ότι πρέπει να περάσει ένα χρονικό διάστημα» τόνισε ο πνευμονολόγος Γιώργος Χειλάς.

Ούτε όμως η Όμικρον είναι αθώα, οι ειδικοί προειδοποιούν πως είναι εξίσου επικίνδυνη. «Να μην παρασυρθούμε όλοι θα μολυνθούν από την παραλλαγή Όμικρον, ασχέτως αν είναι εμβολιασμένοι ή ανεμβολίαστοι, αλλά οι ανεμβολίαστοι έχουν δεκαπλάσια πιθανότητα να κολλήσουν και εικοσαπλάσια πιθανότητα να καταλήξουν» δήλωσε η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Η κυβέρνηση εξετάζει πάντως σε πρώτη φάση να επιτρέψει την μουσική στην εστίαση και να αφήσει περισσοτέρους φίλαθλους στα γήπεδα -με αρχή της 24 Ιανουαρίου, ενώ από τις αρχές Φεβρουαρίου θα είναι ελεύθερο και το ωράριο.

«Είμαστε σε μια καθοδική πορεία για τα λύματα τις τελευταίες δέκα ημέρες. Περιμένουμε και άλλη αποκλιμάκωση αλλά δεν πρέπει να υπάρξει χαλάρωση των μέτρων. Όλα οφείλονται στους εμβολιασμούς» επεσήμανε ο καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής στο ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Την ίδια ώρα όμως νέα στοιχεία μπαίνουν στην εξίσωση, βρετανική μελέτη, λέει πως το 13% των ασθενών με κορωνοϊό μπορεί να συνεχίσει να μεταδίδει τον ιό και μετά την πάροδο της δεκαήμερης καραντίνας, καθώς κάποιοι ακόμα και 68 ημέρες μετά την προσβολή τους από τον ιό μπορούσαν να μεταδώσουν. Με αυτά τα δεδομένα οι ειδικοί ξαναβάζουν θέμα επάρκειας της πενθήμερης καραντίνας.

«Οι πέντε ημέρες είναι μία γκρίζα ζώνη και προφανώς όταν έχει συμπτώματα δεν βγαίνει» υπογράμμισε ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

Την ίδια ώρα η πίεση στα νοσοκομεία παραμένει μεγάλη ενώ νοσηλεύονται ακόμα και παιδιά για τα οποία συστήνεται ο εμβολιασμός τους, οι ειδικοί λένε πως τα κρούσματα θα είναι γύρω στα 35.000 αλλά και πάλι ένα ποσοστό ακόμα και 50% δεν το εντοπίζουμε.

Από την Πέμπτη 20/1, θα είναι διαθέσιμη η πλατφόρμα για την τέταρτη δόση εμβολίου κατά του κορωνοϊού για τους ανοσοκατεσταλμένους πολίτες.

Θετικός στον κορωνοιό βρέθηκε και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Ο Κώστας Καραμανλής είναι πλήρως εμβολιασμένος και εμφανίζει ήπια συμπτώματα.

Συναγερμός για τα «μαύρα» ρεκόρ των νεκρών

Ένα από τα ερωτήματα που υπάρχουν τις τελευταίες ημέρες είναι γιατί ενώ παρατηρείται πτώση στα κρούσματα, δεν πέφτει και ο αριθμός των νεκρών εξαιτίας του κορωνοϊού, αλλά αντίθετα αυξάνεται.

Αν κάποιος κοιτάξει τους αριθμούς των κρουσμάτων της τελευταίας εβδομάδας, θα δει ότι υπάρχει σαφής μείωσή του, έστω κι αν δεν έχουμε πέσει καμία μέρα κάτω από τις 10.000 μολύνσεις.

Όπως υπογραμμίζουν οι επιστήμονες, σε αρκετές περιπτώσεις, τα αυξημένα θύματα του κορωνοϊού προέρχονται από περιοχές που υπήρξε μικρή προσέλευση για τον εμβολιασμό των πολιτών.

Μάλιστα, σημειώνουν πως από τη στιγμή που αυξάνονται οι αριθμοί των διασωληνώσεων, τότε ο αριθμός των θανάτων είναι αυτός που ακολουθεί.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.