Πού μπορείτε να δείτε αν σας έχει επιβληθεί το πρόστιμο των 100 ευρώ
Σε διευκρινίσεις για το μηνιαίο πρόστιμο των 100 ευρώ στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών, το οποίο τέθηκε σε ισχύ από σήμερα, Δευτέρα 17/1, προέβη ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), Γιώργος Πιτσιλής, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας και του εμβολιασμού στην χώρα μας, με την κυβέρνηση να προχωρά ακάθεκτη σε ένα ακόμη απάνθρωπο μέτρο, μη διστάζοντας να τιμωρήσει ακόμα και χαμηλοσυνταξιούχους.
Ειδικότερα, ο κ. Πιτσιλής είπε πως η ΑΑΔΕ θα εκδίδει και θα βεβαιώνει σε μηνιαία βάση πρόστιμα ύψους 100 ευρώ σε όσους δεν είχαν εμβολιαστεί έως τις 16 Ιανουαρίου. Όπως διευκρίνισε, οι ανεμβολίαστοι άνω των 60 ετών θα μπαίνουν στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr, για να δουν εάν τους έχει επιβληθεί πρόστιμο, το οποίο, στην περίπτωση που ισχύει κάτι τέτοιο, το συγκεκριμένο ποσό θα εμφανίζεται στο taxisnet, στην κατηγορία των οφειλών.
Παράλληλα, οι πολίτες που το επιθυμούν θα μπορούν να δηλώνουν στην πλατφόρμα myaade με εμπεριστατωμένο τρόπο εάν θέλουν να αμφισβητήσουν το πρόστιμο. Στη -σπάνια, υποθέτουμε- περίπτωση που κρίνεται πως κάποιος πολίτης δεν είναι υπόχρεος, τότε το πρόστιμο θα διαγράφεται μέσω αντιλογισμού τον επόμενο μήνα.
Από την καταβολή προστίμου εξαιρούνται, όπως είπε, όσοι έχουν κάνει αίτηση στις τριμελείς επιτροπές σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια της χώρας και μόνο για λόγους υγείας, όσοι έχουν κάνει αίτηση εμβολιασμού κατ’ οίκον και δεν έχει γίνει ακόμη εμβολιασμός τους, αλλά και όσοι έχουν εμβολιαστεί στο εξωτερικό, στις 60 χώρες που αναγνωρίζεται το πιστοποιητικό τους στην Ελλάδα.
Από την πλευρά του, πάντως, ο γενικός γραμματέας Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, σημείωσε πως, από την ημέρα όπου ανακοινώθηκε το μέτρο της υποχρεωτικότητας (και του προστίμου…) για τους πολίτες άνω των 60 ετών, έχουν εμβολιαστεί περί τα 208.000 άτομα της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας, με το ποσοστό να ξεπερνά το 90,2% του συνόλου των υπόχρεων.
Στις 20 Ιανουαρίου ανοίγει η πλατφόρμα για την 4η δόση
Μετά τους «πλήρως» εμβολιασμένους, οι οποίοι… παύουν να θεωρούνται εμβολιασμένοι αν δεν κάνουν και την «αναμνηστική» δόση, σειρά παίρνουν τώρα οι ανοσοκατεσταλμένοι, οι οποίοι καλούνται να εμβολιαστούν για… τέταρτη φορά!
Ειδικότερα, με βάση απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, την ερχόμενη Πέμπτη 20 Ιανουαρίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για την τέταρτη δόση εμβολίου στους ανοσοκατεσταλμένους, η οποία, όπως ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, θα πρέπει να γίνεται τρεις μήνες μετά την τελευταία δόση και θα χορηγείται σε ανοσοκατεσταλμένους άνω των 12 ετών.
Παράλληλα, η κα Θεοδωρίδου, αναφερόμενη στην «επέτειο» της συμπλήρωσης ενός έτους από την έναρξη των εμβολιασμών στη χώρα μας και δύο ετών από τις λοιμώξεις στην Ουχάν της Κίνας, ανέφερε ότι έχει αποδειχθεί, πλέον, πως η χορήγηση των εμβολίων έχει πολύτιμη συμβολή για την αποφυγή των θανάτων από την Covid 19.
Τι συμβαίνει με τα αντισώματα στα παιδιά
Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών ανέφερε, επίσης, ότι πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι η εξουδετερωτική ικανότητα των αντισωμάτων στα παιδιά ήταν ίδια με των ενηλίκων, ενώ η κυτταρική ήταν διπλάσια από αυτήν των ανηλίκων. Σημείωσε δε πως τα αντισώματα στα παιδιά διαρκούν πέραν των έξι μηνών και τόνισε ότι όλα δείχνουν πως αυτά διαθέτουν ισχυρούς μηχανισμούς αντιμετώπισης της λοίμωξης.
Στη συνέχεια τόνισε πως η παραλλαγή Όμικρον αύξησε και τον αριθμό εισαγωγών των παιδιών στα νοσοκομεία. «Αλλά οι γονείς πρέπει να καταλάβουν ότι η νόσηση δεν είναι σοβαρή. Στα βρέφη ηλικίας κάτω του ενός έτους η εισαγωγή γίνεται κυρίως για προληπτικούς λόγους», είπε σχετικά, συμπληρώνοντας πως, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, «ο εμβολιασμός στην κύηση προστατεύει και τη μητέρα και το νεογνό, ενώ η λοίμωξη αυξάνει τον κίνδυνο και για τη μητέρα και για το νεογνό».
Η κα Θεοδωρίδου αναφέρθηκε, τέλος, ειδικά στις μελέτες για τις εγκύους, τονίζοντας ότι από αυτές συνάγεται πως ο εμβολιασμός κατά την κύηση δεν προκαλεί προωρότητα. Αντίθετα, όπως προκύπτει από άλλες μελέτες, οι κίνδυνοι αυτοί, ακόμα και για το ενδεχόμενο θανάτου του εμβρύου, αυξάνονται στις ανεμβολίαστες εγκύους.
- Παρακολουθήστε την αποψινή ενημέρωση: