Θεσσαλονίκη: Τρομακτικό ποσοστό – Θετικό το 70% των PCR test

Αυξημένη είναι η προσέλευση των πολιτών στα διαγνωστικά κέντρα για μοριακά τεστ (PCR), λόγω της έξαρσης της παραλλαγής Όμικρον του κορονοϊού, ενώ αυξημένη είναι και η προσέλευση στα φαρμακεία για rapid test κατά τις ημέρες που εφημερεύουν.

Περίπου το 70% των PCR που γίνονται στα διαγνωστικά κέντρα βγαίνει θετικό, σημειώνει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η γενική γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ), βιοπαθολόγος/επίκουρη καθηγήτρια ιατρικής μικροβιολογίας στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Μαρία Χατζηδημητρίου.

Έως και 200 άτομα που προσέρχονται για να κάνουν rapid test μπορεί να εξυπηρετήσει κατά τις εφημερίες ένα φαρμακείο, ενώ τις καθημερινές ο αριθμός των εξυπηρετούμενων στα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης κυμαίνεται από 10 έως 30 άτομα ανά φαρμακείο, αναφέρει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Διονύσης Ευγενίδης, σημειώνοντας παράλληλα ότι κατά τη διάρκεια του 2021 έχουν διατεθεί δωρεάν περίπου 10 εκατομμύρια self test από τα φαρμακεία του νομού Θεσσαλονίκης.

μοριακό τεστ

«Τις καθημερινές δεν υπάρχει μεγάλη πίεση στα φαρμακεία για τα rapid test, υπάρχει μια ροή 10 έως 30 ατόμων ανά φαρμακείο, η οποία είναι διαχειρίσιμη. Τα μεγάλα προβλήματα αρχίζουν τις ημέρες και τις ώρες των εφημεριών, όταν τα ανοιχτά φαρμακεία είναι λιγότερα και ο κόσμος είναι πολύ περισσότερος. Τότε βλέπουμε να δημιουργούνται αυτές οι ουρές, οι οποίες μπορεί να κρατάνε και όλη την ημέρα επειδή η διαδικασία είναι χρονοβόρα: δηλαδή, να πάρεις τα στοιχεία, να κάνεις τη λήψη, την εξέταση, να ανεβάσεις μετά το αποτέλεσμα στην πλατφόρμα, εφόσον αυτή λειτουργεί κανονικά. Λόγω αυτής της διαδικασίας είναι αδύνατον να εξυπηρετηθούν περισσότερα από 200 άτομα την ημέρα σε ένα φαρμακείο», σημειώνει ο κ. Ευγενίδης.

Όσον αφορά στις τιμές των rapid test, ο πρόεδρος του ΦΣΘ αναφέρει ότι ενώ έχει οριστεί η ανώτατη τιμή των 10 ευρώ, στα περισσότερα φαρμακεία οι τιμές κυμαίνονται κατά μέσο όρο από 5 έως 7 ευρώ.

Η γγ του ΙΣΘ Μαρία Χατζηδημητρίου, από την πλευρά της, σημειώνει ότι οι πολίτες προτιμούν να κάνουν rapid test στις μονάδες του ΕΟΔΥ και στα φαρμακεία αλλά και σε κάποια άλλα σημεία, για τη νομιμότητα των οποίων υπάρχουν αμφιβολίες. Όπως τονίζει η κ. Χατζηδημητρίου έχει ιδιαίτερη σημασία να γίνονται τα rapid test με αξιοπιστία ώστε να μην υπάρχουν επιπτώσεις στη δημόσια υγεία.

Παράλληλα, σημειώνει ότι, λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων, υπάρχει αυξημένη ζήτηση για PCR με μια σχετικά μικρή καθυστέρηση στην έκδοση των αποτελεσμάτων. «Έρχεται πολύ κόσμος για PCR γιατί υπάρχει τεράστια έξαρση κι ένα περίπου 70% των προσερχομένων βγαίνουν θετικοί. Φυσικά δεν έρχονται χωρίς λόγο. Αυτός που θα έρθει στο διαγνωστικό για PCR είτε έχει συμπτώματα, είτε έχει έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, είτε έχει θετικό rapid ή self test. Οπότε, το 70% είναι θετικοί και είναι τεράστιο αυτό το ποσοστό», εξηγεί η κ. Χατζηδημητρίου.

Τέλος, αναφερόμενη στις τιμές των PCR, σημειώνει ότι κυμαίνονται από 40 έως 60 ευρώ και αυξάνονται στην περίπτωση της κατ’ οίκον λήψης, και προσθέτει ότι οι τιμές αυτές σχετίζονται με τις τιμές των αντιδραστηρίων που προμηθεύονται τα διαγνωστικά κέντρα.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.