Τα προχθεσινά μη μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση επιβεβαιώνουν απλώς ότι η κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο των εξελίξεων και κινείται μεταξύ πανικού από την επέλαση της «Ο» και αμηχανίας όσον αφορά την προστασία του πληθυσμού.
Καθώς όμως η κατάσταση τείνει να γίνει ανεξέλεγκτη με το δημόσιο σύστημα υγείας να έχει καταρρεύσει η τωρινή αναποφασιστικότητα κάνει βέβαιο το lockdown με το νέο έτος. Το άφησε να εννοηθεί ο πρωθυπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο και ο αρμόδιος υπουργός στις προχθεσινές ανακοινώσεις . Οι πληροφορίες από κυβερνητικούς κύκλους αναφέρουν ότι το lockdown είναι στο τραπέζι και αυτό που πραγματικά συζητείται είναι πότε ακριβώς θα επιβληθεί και με ποιο επικοινωνιακό αμπαλάζ θα το σερβίρει ο πρωθυπουργός στους «συμπολίτες του». Το μόνο καινούργιο που είπε προχθές ο Θανάσης Πλεύρης είναι η επαναφορά της μάσκας σε ανοιχτούς και κλειστούς χώρους και η αύξηση των ελέγχων. Οι “ισχυρές συστάσεις” για τεστ κλπ. είναι προφανώς σύντομο ανέκδοτο. Έχει ενδιαφέρον όμως εάν οι αστυνομικοί που θα κάνουν τους ελέγχους θα είναι οι ίδιοι εμβολιασμένοι. Επιπλέον τα γνωστά μέτρα θα ισχύουν για τις εκκλησίες. Προβλέπεται ότι καθώς δεν θα σταλούν αστυνομικοί στις εκκλησίες, οι συνάξεις θα μετατραπούν σε υγειονομικές βόμβες. Αλλά ο Μωυσής δεν θέλει να δυσαρεστήσει τους πιστούς.
Η κυβέρνηση έδειξε ότι εξακολουθεί να κινείται με επικοινωνιακή και πολιτική στόχευση και όχι με υγειονομική καθώς άλλωστε ο πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις από τους συνεργάτες του, που είναι πολιτικοί και τεχνοκράτες και όχι από τους επιστήμονες, και αποφασίζει μόνος του -όπως έκανε με το υποχρεωτικό rapid test για τα ρεβεγιόν. Άλλωστε ο πρωθυπουργός το είπε από το βήμα της Βουλής, ότι δεν περιμένει καμία έρευνα και κανέναν επιστήμονα για να πάρει αποφάσεις. Σε κάθε περίπτωση απορρίπτει τις εισηγήσεις και τις προτάσεις ενίσχυσης των δημόσιων υποδομών στην υγεία στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στην Παιδεία κλπ.
Είναι πλέον εμφανές ότι η κυβέρνηση δεν παίρνει μέτρα για να ανακόψει την επέλαση της «Ο» κατά την περίοδο των εορτών για να μην περιορίσει την εμπορική και καταναλωτική κίνηση. Μεταθέτει ξανά την αντιμετώπιση της νόσου στην ατομική ευθύνη των πολιτών, προειδοποιώντας ότι τα μέτρα που θα αποφασιστούν μετά τις 2 Ιανουαρίου του νέου έτους θα εξαρτηθούν από την κατάσταση που θα επικρατεί, εν ολίγοις από το αν θα αποδώσει η ατομική ευθύνη. Χωρίς περιορισμό στα ρεβεγιόν και γενικότερα στην εστίαση τις ημέρες των εορτών, δίχως ενίσχυση των ΜΜΜ, δίχως περιορισμούς στις εκκλησίες, οι επιστήμονες ήδη προειδοποιούν ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί.
Το ερώτημα λοιπόν είναι γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν επιβάλλει αυξημένους περιορισμούς τώρα για να αποτρέψει την κλιμάκωση ή γιατί δεν αποφάσισε lockdown πριν τις γιορτές όπως έκαναν άλλες ευρωπαϊκές χώρες; Η απάντηση είναι γιατί έχουν εξαντληθεί η αντοχή της οικονομίας και η ανοχή της κοινωνίας από τα αντιφατικά και εν πολλοίς αναποτελεσματικά μέτρα. Η λογική του κυβερνητικού επιτελείου είναι απλή όσο και πονηρή: ας τους αφήσουμε να ξοδέψουν και να διασκεδάσουν τις ημέρες των εορτών (και τους εμπόρους να εισπράττουν) και στην συνέχεια αφού θα έχουν εκτονωθεί και ξοδέψει, με την επίκληση των κρουσμάτων και με τον τρόμο που θα ενισχύσουν τα πάντα πρόθυμα μέσα μαζικής ενημέρωσης, επιβάλλουμε lockdown.
Φυσικά δεν θα ονομαστεί lockdown, ως προς αυτό έχουν φαντασία οι επικοινωνιολόγοι του Μεγάρου Μαξίμου. Ωστόσο είναι βέβαιο ότι θα επιβληθούν περιορισμοί στα ωράρια στην εστίαση και στην διασκέδαση, ενδεχομένως και στο εμπόριο καθώς και αύξηση της τηλεργασίας. Στο τραπέζι είναι και οι περιορισμοί ξανά των μετακινήσεων. Εκείνο που έχει αποκλείσει η κυβέρνηση είναι η παράταση της αργίας των Χριστουγέννων ή το κλείσιμο των σχολείων – για να μην αναγκαστεί να χορηγεί άδειες ειδικού σκοπού στους γονείς-, παρότι τα στοιχεία δείχνουν ότι τα σχολεία έχουν ήδη εξελιχθεί σε υγειονομικές βόμβες.
Η κυβέρνηση πόνταρε στους εμβολιασμούς, που στην καλύτερη περίπτωση είναι αναγκαία αλλά όχι επαρκής συνθήκη και τώρα δεν διαθέτει άλλα όπλα. Γι’ αυτό και επαναλαμβάνει αμήχανα ότι η απειλή των προστίμων έφερε αύξηση των ραντεβού και ότι οι πολίτες σπεύδουν και για την τρίτη δόση. Η απορία είναι πόσες δόσεις θα πρέπει να χορηγηθούν για να καταλάβει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι απαιτούνται κι άλλα μέτρα; Εκείνοι που τον γνωρίζουν λένε «πολλές»…