Ο Θάνος Πλεύρης από το βήμα της Βουλής τόνισε ότι το μέτρο για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, όπως δείχνουν οι συνθήκες θα καταστεί μόνιμο, ενώ αναφέρθηκε στον υποχρεωτικό εμβολιασμό και στους ανεμβολίαστους υγειονομικούς.
Η πανδημία μας δείχνει ότι το μέτρο αυτό πρέπει να συνεχιστεί. Το πρώτο άρθρο του νομοσχεδίου είναι η παράταση του μέτρου και άρα μέχρι τις 31 Μαρτίου δεν θα μπορέσουν να επιστρέψουν στην εργασία τους όσοι γιατροί, νοσηλευτές και λοιπό υγειονομικό προσωπικό δεν έχει εμβολιαστεί”.
“Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι σε κάτι και το λέμε από τώρα. Η πανδημία δείχνει ότι το μέτρο αυτό μπορεί να καταστεί συνολικά υποχρεωτικό, όχι μόνο για την περίοδο που είμαστε τώρα. Ο εμβολιασμός θα είναι απαραίτητος και επομένως εξετάζεται αν αυτοί που θα παρέχουν τις υπηρεσίες τους στο ΕΣΥ θα πρέπει να είναι εμβολιασμένοι. Άρα όσοι βρίσκονται σε αναστολή να γνωρίζουν ότι όσο διαρκεί η πανδημία θα είναι σε αναστολή αλλά επιπλέον εξετάζεται ότι μπορεί να μην υπάρξει άλλη τέτοια δυνατότητα παράτασης και αναμονής του κράτους αλλά θα πρέπει να εμβολιαστούν, διαφορετικά δεν θα μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες στο ΕΣΥ” υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας.
“Συνεπώς όσοι θέλουν να βρίσκονται στο ΕΣΥ, καλούνται να πάρουν σε αυτό το τρίμηνο μια απόφαση αν θα εμβολιαστούν ή δεν θα εμβολιαστούν και θα θέσουν οι ίδιοι τον εαυτό τους εκτός του ΕΣΥ”, κατέληξε ο κ. Πλεύρης.
Σημειώνεται ότι υπάρχει προβληματισμός καθώς το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού στις ηλικίες άνω των 60 έφερε αποτέλεσμα, κάτι που δεν παρατηρήθηκε στο πεδίο των υγειονομικών, καθώς ελάχιστοι αποφάσισαν να εμβολιαστούν για να αρθεί η αναστολή τους.