Τα στοιχεία δείχνουν ότι η μετάλλαξη Όμικρον έχει εξαιρετικά υψηλή μεταδοτικότητα, μεγαλύτερη από κάθε άλλο στέλεχος του κορονοϊού, ανέφερε απόψε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά την ενημέρωση για την πανδημία.
Από την άλλη, «στη Νότια Αφρική η αύξηση των θανάτων δείχνει ότι είναι βραδύτερη από την αύξηση των διαγνώσεων, γεγονός που προς το παρόν ερμηνεύεται ως ένδειξη ηπιότερης νόσου», συνέχισε το μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων.
Δεν θα πρέπει όμως, πρόσθεσε, να υποτιμήσουμε την δυναμική του νέου στελέχους να προκαλέσει αύξηση της πίεσης στο σύστημα υγείας.
Οι μέχρι στιγμής προβλέψεις σχετικά με την έλευση της Όμικρον κάνουν λόγο για ραγδαία αύξηση του αριθμού των διαγνώσεων, ο οποίος, στη συνέχεια, θα σταθεροποιηθεί σε υψηλά επίπεδα – το δε ύψος της σταθεροποίησης θα εξαρτηθεί από τον εμβολιασμό των κοινωνικά ενεργών ομάδων, δηλαδή των νεότερων, ανέφερε ακόμα ο κ. Μαγιορκίνης.
Ωστόσο, όπως είπε, η δυναμική στο σύστημα υγείας θα εξαρτηθεί από τα επίπεδα εμβολιασμού στους άνω των 60 ετών.
«Σε κάθε περίπτωση τα στοιχεία συγκλίνουν ότι κεντρικό ρόλο θα παίξει η συμμετοχή του πληθυσμού στην ενισχυτική δόση», υπογράμμισε επίσης καθηγητής.
Επισημαίνεται πως η μεγάλη μεταδοτικότητα του στελέχους Όμικρον αποτελεί το χαρακτηριστικό της μετάλλαξης για το οποίο οι περισσότεροι επιστήμονες εμφανίζονται βέβαιοι, παρότι – κατ’αλλους – η εικόνα θα είναι σημαντικά καλύτερη σε μερικές εβδομάδες.
Την ανησυχία τους για την ιδιότητα αυτή της μετάλλαξης που αρχικά εντοπίστηκε στην αφρικανική ήπειρο έχουν εκφράσει ήδη το ECDC και τα Αμερικανικά CDC. Και ο ΠΟΥ έχει υποστηρίξει πως η Όμικρον μεταδίδεται πιο γρήγορα από κάθε άλλη παραλλαγή.
Σημειώνεται, τέλος, πως τα επιβεβαιωμένα κρούσματα με την Όμικρον στην Ελλάδα ανέρχονται σε 17.