Με αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας και σφοδρά πυρά κατά της κυβέρνησης αντέδρασε ο ΣΥΡΙΖΑ στην τροπολογία που προβλέπει την μετάταξη του προσωπικού της Γ’ Υποδιεύθυνσης Ανάλυσης Πληροφοριών της ΕΥΠ, σε υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. με τον αρμόδιο τομεάρχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης Χρήστο Σπίρτζη να την χαρακτηρίζει «κατάπτυστη, αντιδημοκρατική και διεστραμμένη» καθώς οδηγεί στον απόλυτο έλεγχο του κράτους και της ΕΥΠ με κατ’ εξαίρεση προσλήψεις και παράκαμψη του ΑΣΕΠ και τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου να κάνει λόγο για αναβάθμιση των υπηρεσιών ασφαλείας της Ελληνικής Αστυνομίας.
Αλλά και για το άρθρο που αφορά στη σύμβαση για τα «βραχιολάκια» των κρατουμένων ο ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασε έντονα καταγγέλλοντας ότι με την επίμαχη σύμβαση που υπογράφηκε το 2014 επί υπουργίας Χαράλαμπου Αθανασίου και υλοποιήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ αλλά έληξε τον Νοέμβριο του 2019 ενώ συνέχισε να ισχύει, η κυβέρνηση επιχειρεί να νομιμοποιήσει δαπάνες προς την εταιρεία του νυν διοικητή της ΕΥΠ παρά την αρνητική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.
Ο κ. Οικονόμου απάντησε στις επικρίσεις ότι με την εξόφληση της δαπάνης αυτής, κλείνουν όλες οι εκκρεμότητες του παρελθόντος. Πρόσθεσε δε, πως σύντομα θα διεξαχθεί διεθνής διαγωνισμός προκειμένου να επιλεγεί νέος ανάδοχος για τον εναλλακτικό τρόπο φύλαξης κρατουμένων.
Έντονα αντέδρασε και το Κίνημα Αλλαγής με τον Γιώργο Καμίνη να μιλά για καθαρή περίπτωση εκδίωξης μη αρεστών στην ΕΥΠ, ενώ κατάπτυστη χαρακτήρισε την τροπολογία και ο Μανώλης Συντυχάκης από το ΚΚΕ. «Θέλουν να κάνουν δικό τους το μαγαζί», είπε ο Κώστας Χήτας από την Ελληνική Λύση και η Φωτεινή Μπακαδήμα από το ΜέΡΑ25 επέκρινε την κυβέρνηση ότι «θέλει να χτίσει στρατό αρίστων και αρεστών».
Ωστόσο, ο κ. Οικονόμου αντέτεινε ότι «με την τροπολογία αναβαθμίζονται περισσότερο οι υπηρεσίες ασφαλείας της ΕΛ.ΑΣ., αποκτώντας έμπειρο και επιστημονικά καταρτισμένο προσωπικό, που θα τις βοηθήσει να αντιμετωπίσουν προκλήσεις και απειλές στο πεδίο της εσωτερικής ασφαλείας», ενώ διευκρίνισε ότι «υπό άλλες προϋποθέσεις, θα θέλαμε πολύ χρόνο να προσλάβουμε και να εκπαιδεύσουμε τέτοιους υπαλλήλους».
Ο ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασε και για το άρθρο που αφορά τις συνδικαλιστικές οργανώσεις της ΕΛΑΣ, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση επιχειρεί παρέμβαση σε αυτές προβλέποντας ενιαίο ψηφοδέλτιο με αυξημένη σταυροδοσία, κάτι που ο κ. Σπίρτζης χαρακτήρισε «απολύτως αντισυνταγματικό», ενώ κατηγόρησε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκο ότι «παίζει με έναν ευαίσθητο τομέα της ΕΛΑΣ που προσπαθεί όχι αυτό που λέει, την αποκομματικοποίηση της ΕΛΑΣ αλλά να ισοπεδώσει κάθε φωνή διαμαρτυρίας ακόμη και συνδικαλιστών της ΝΔ». Έντονες ήταν και οι αντιδράσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης και με αφορμή τα δημοσιεύματα περί παρακολουθήσεων πολιτών.
Όπως σημείωσε ο αρμόδιος τομεάρχης «δεν μας έχετε απαντήσει ούτε αν θα έρθει κάποιος από την κυβέρνηση να μας πει τι έγινε με τις παρακολουθήσεις πολιτών, δημοσιογράφων, δικηγόρων». «Σουρωτήρι την έχετε κάνει την ΕΥΠ. Δεν έχει ξαναβγεί ποτέ σήμα το οποίο να ρωτάει ποιο είναι το ιδεολογικό υπόβαθρο αυτών που κάποιοι έχουν δώσει την εντολή να παρακολουθούνται και δεν μας έχετε πει ποιοι έχουν δώσει αυτήν την εντολή. Μέχρι και 12χρονο παιδάκι παρακολουθήσατε, επειδή ήταν προσφυγόπουλος από τη Συρία και δημοσιεύτηκε σκίτσο του στη Le Monde. Και ρωτάμε όλοι, καμία απάντηση», συμπλήρωσε.