Τον τρόπο λειτουργίας των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) την περίοδο της πανδημίας του κορονοϊού ανέλυσαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου οι εκπρόσωποι του ΔΣ της Ελληνικής Εταιρίας Εντατικής Θεραπείας (ΕΕΕΘ), Αναστασία Κοτανίδου, διευθύντρια ΜΕΘ στο νοσοκομείο “Ευαγγελισμός”, Μαρία Θεοδωρακοπούλου, διευθύντρια ΜΕΘ “Αττικόν”, Βασίλειος Μπέκος, διευθυντής ΜΕΘ Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών.
«Με θλίψη και απογοήτευση παρακολουθούμε όσα ακούγονται για τις ΜΕΘ» ανέφερε η κυρία Κοτανίδου και έκανε λόγο για ανυπόστατους ισχυρισμούς περί διακρίσεων ασθενών για εισαγωγή στις ΜΕΘ.
«Δεν υπάρχει τίποτα πιο προσβλητικό για γιατρό και νοσηλευτή από το να τον κατηγορούν για επιλογή περιστατικών» τόνισε από την πλευρά ο κ. Μπέκος, προσθέτοντας πως στις ΜΕΘ «ο σκοπός είναι ο κάθε ασθενής να βγει ζωντανός και με ποιότητα ζωής».
Η κυρία Κοτανίδου επισήμανε ότι όταν οι κλίνες δεν επαρκούν η εισαγωγή ασθενών γίνεται βάσει επιστημονικών κριτηρίων που έχει θεσπίσει το ΚΕΣΥ. Προσέθεσε ότι στο διάστημα μέχρι την ανεύρεση κλίνης ο ασθενής μπαίνει σε λίστα αναμονής, σημειώνοντας ότι ο αριθμός κενών κλινών είναι δυναμικός, αλλάζει από στιγμή σε στιγμή.
Ανέφερε ότι κατά την πανδημία είχαμε αύξηση του αριθμού κλινών και σήμερα λειτουργούν συνολικά σε δημόσιο, στρατιωτικά και ιδιωτικό τομέα 1.280 κλίνες ΜΕΘ. «Το πρόβλημα», είπε, «είναι η έλλειψη προσωπικού», τονίζοντας ότι «δυστυχώς δεν υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό για ΜΕΘ».
Η κυρία Θεοδωρακοπούλου, εξήγησε πώς λειτουργεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΚΑΒ και ΕΚΕΠΥ για τις κλίνες ΜΕΘ, την οποία βλέπουν όλοι οι γιατροί. Το όφελος λειτουργίας της είναι ότι δεν χάνεται χρόνος όταν αδειάζει κρεβάτι, επισήμανε.
Σχετικά με τη θνητότητα στις ΜΕΘ, η κυρία Κοτανίδου είπε ότι τα νούμερα είναι όντως υψηλά και αυτό οφείλεται στην χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη και δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Ο μέσος όρος θνητότητας στη χώρα μας υπολογίζεται σε 50-60%.
πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ