Τρεις ακόμη προφυλακίσεις για το κύκλωμα – Οι υπόλοιποι τέσσερις κατηγορούμενοι που απολογήθηκαν αφέθηκαν ελεύθεροι με την επιβολή περιοριστικών όρων
Στον συγκεκριμένο κατηγορούμενο αποδίδεται ότι αποφάσιζε, σχεδίαζε, συντόνιζε και επόπτευε τη δράση της οργάνωσης. Προφυλακιστέοι κρίθηκαν επίσης ο θετός γιος του 61χρονου καθώς και ο διοικητής τμήματος ασφαλείας στη Δυτική Αττική, ο οποίος φέρεται να είχε επικοινωνίες με τον αρχηγό του κυκλώματος και να τον συνέπραττε στην έκδοση των ταυτοτήτων.
Αντίθετα, οι υπόλοιποι τέσσερις κατηγορούμενοι που απολογήθηκαν σήμερα αφέθηκαν ελεύθεροι με την επιβολή περιοριστικών όρων.
Να σημειωθεί ότι από τους 20 συνολικά κατηγορούμενους, προφυλακιστέοι κρίθηκαν έξι κατηγορούμενοι και οι υπόλοιποι 14 αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.
Πως λειτουργούσε το κύκλωμα
Η δικογραφία που είχε παρουσιάσει το protothema.gr ξεδιπλώνει λεπτομέρειες για τη δράση της ομάδας των επίορκων αστυνομικών που «ξέπλεναν» Αλβανούς ποινικούς βαφτίζοντας τους Έλληνες ομογενείς από την πρώην Σοβιετική Ένωση. Μέσα από το διαβιβαστικό των 100 σελίδων που υπογράφει ο υποστράτηγος της υπηρεσίας «Εσωτερικών Υποθέσεων» Ηλίας Κοσσυβάκης, μία αστυνομικός διευθυντής, ένας αρχιπλοίαρχος του Λιμενικού Σώματος, ένας αστυνόμος Α’ και δυο αστυνόμοι Β’, της δικογραφίας που αποτελείται από 8.088 σελίδες και συμπεριλαμβάνει 115 ψηφιακούς δίσκους με καταγεγραμμένες συνομιλίες αποτυπώνεται όλη η ακτινογραφία της οργάνωσης που δρούσε από το 2013 αποκομίζοντας κέρδη που ανέρχονται σε 5 εκατομμύρια ευρώ!
Στις επόμενες γραμμές αναφέρεται ο τρόπος λειτουργίας της εγκληματικής οργάνωσης «Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, προκειμένου να εκδοθεί δελτίο ταυτότητας, πρέπει ο ενδιαφερόμενος να μεταβεί σε αστυνομική υπηρεσία, έχοντας μαζί του δύο φωτογραφίες, καθώς και έναν μάρτυρα της επιλογής του οποίος θα πιστοποιεί τα στοιχεία ταυτότητας του αιτούντα. Στη συνέχεια ο αρμόδιος αστυνομικός αναζητεί αυτεπάγγελτα μέσω του ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος εθνικού δημοτολογίου, τα απαραίτητα στοιχεία για την έκδοση αυτού -επώνυμο, όνομα, ονοματεπώνυμο πατέρα, ονοματεπώνυμο μητέρας, ημερομηνία γέννησης, τόπος γέννησης, δήμος δημοτολογίου, Αριθμός οικογενειακής μερίδας, ιθαγένεια. Αφού εντοπιστεί το δημοτολόγιο του αιτούντα, ακολούθως ο αστυνομικός, απευθύνει τρεις ερωτήσεις οι οποίες προκύπτουν τυχαία -μέσω αλγορίθμου- σχετικές με τα στοιχεία του δημοτολογίου του προκειμένου να προβεί στην τακτοποίηση του ατόμου και εφόσον απαντηθούν σωστά, εκτυπώνεται η αίτηση η οποία επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης, υπογράφεται από τον αιτούντα, τον μάρτυρα ταυτοπροσωπίας, τον εκδότη αστυνομικό και τον διοικητή της αστυνομικής υπηρεσίας. Βασική και απροσπέλαστη προϋπόθεση για την έκδοση δελτίου ταυτότητας αποτελεί, σύμφωνα με τα παραπάνω η απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας. Για τον σκοπό αυτό κύριο μέλημα των διευθυντικών μελών της οργάνωσης, αποτελούσε η εύρεση, της κατάλληλης μερίδας δημοτολογίου ανα την χώρα, προκειμένου, να γίνει χρήση των στοιχείων των ατόμων στους οποίους ανήκει μερίδα, είτε να εγγραφεί νέο μέλος σε αυτήν. Όπως προέκυψε στον τρόπο δράσης, δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι είχαν ενταχθεί στην οργάνωση για τον σκοπό αυτό, προμήθευαν με τα αντίστοιχα πιστοποιητικά την οργάνωση. Για να πραγματοποιηθεί αυτό επέλεγαν είτε μερίδες Ελλήνων παλιννοστούντων από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, οι οποίοι ουδέποτε κατείχαν δελτίο ταυτότητας και πιο πολύ η πλειοψηφία των ληξιαρχικών πράξεων γεννήσεως αυτών, ήταν καταχωρημένες στο ειδικό ληξιαρχείο Αθηνών, ως εκ του νόμου προβλέπεται, είτε μερίδες Ελλήνων παλιννοστούντων από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, οι οποίοι κατείχαν παλαιού τύπου δελτία ταυτότητας.
Επιπλέον η οργάνωση χορηγούσε στους πελάτες αντίγραφα πιστοποιητικών οικογενειακής κατάστασης, προκειμένου να δείξει την αποτελεσματική δράση της. Ακολούθως οι διευθύνοντες την οργάνωση, από κοινού με τους αστυνομικούς – μέλη αυτής, διεκπεραιώνουν τις απαραίτητες διαδικασίες για την έκδοση του δελτίου ταυτότητας. Για την πραγμάτωση αυτής, η οργάνωση είχε καθοδηγήσει από πριν τον πελάτη προκειμένου να δηλώσει ως τόπο κατοικίας, διεύθυνση, η οποία εμπίπτει στην εδαφική αρμοδιότητα του συγκεκριμένου τμήματος, ούτως ώστε να δικαιολογηθεί ο λόγος για τον οποίο αποτεινόταν σε αυτό, καθώς η εδαφική αρμοδιότητα του τόπου κατοικίας του πελάτη, είναι αυτή που ορίζει σε ποιο τμήμα ασφαλείας θα εκδοθεί ταυτότητα. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι όλες οι δηλωθείσες διευθύνσεις στις οποίες αναζητήθηκαν η κατοχή των νέων ταυτοτήτων ήταν άγνωστες, ενώ υπάρχουν πολλές διευθύνσεις, οι οποίες επαναλαμβάνονται, καθώς έχουν δηλωθεί σε πλήθος εκδόσεων.
Προκειμένου να αποφευχθούν απρόοπτα, τα οποία θα έθεταν σε κίνδυνο την ασφαλή έκδοση των δελτίων ταυτότητας ή διαβατήριο, όπως για παράδειγμα το να έχει εκδοθεί τέτοιο από τον πραγματικό κάτοχο των στοιχείων ή ο τελευταίος να έχει επιστρέψει από το εξωτερικό ή να διώκεται, αστυνομικοί έκαναν έρευνα να τακτά χρονικά διαστήματα, μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής – βάσεις δεδομένων της ελληνικής αστυνομίας police online με την τελευταία αναζήτηση, να λαμβάνει χώρα συνήθως λίγο πριν την έκδοση, διασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο την τυπικά ορθή έκδοση της ταυτότητας και αποφεύγοντας παράλληλα την αποκάλυψη της δράσης της οργάνωσης».
Μάλιστα, όπως αναφέρεται, οι αστυνομικοί είχαν τη δυνατότητα να ελέγξουν αν έχουν γίνει μεταβολές σε δελτία ταυτότητας, να τσεκάρουν αν συγκεκριμένα άτομα καταζητούνται ή αναζητούνται αντίστοιχα σε ευρωπαϊκό ή διεθνές επίπεδο, αν υπάρχει σε βάρος τους οποιαδήποτε αναγγελία και εκκρεμότητες, αν εκκρεμούσαν σε εθνικό επίπεδο διωκτικά έγγραφα σε βάρος των ατόμων τα στοιχεία των οποίων θα χρησιμοποιούσε μελλοντικά η οργάνωση και τέλος, ο εκάστοτε αστυνομικός, είχε τη δυνατότητα να ελέγξει εάν το άτομο του οποίου τα στοιχεία επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν για την έκδοση ταυτότητας κατέχει οποιοδήποτε όχημα -αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα- και επιπλέον αν αυτό ήταν ασφαλισμένο.