«Εστίες υπερμετάδοσης του ιού τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ»

«Υπάρχει ή όχι ευθύνη του ΟΑΣΘ για τυχόν υγειονομικές παραλήψεις στους τριακόσιους και πλέον εργαζομένους οι οποίοι εργάζονται για πέντε συνεχόμενες εβδομάδες χωρίς να κάνουν τα απαραίτητα ράπιντ τεστ;

Θέτουν με αυτόν τον τρόπο σε υγειονομικό κίνδυνο τον ίδιο τους τον εαυτό, τους υπόλοιπους εργαζομένους και, φυσικά, το επιβατικό κοινό το οποίο κάνει χρήση των υπηρεσιών του οργανισμού;». Αυτά τα ερωτήματα αναφέρει σε ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

«Σύμφωνα με τον υπουργό Μεταφορών δεν υπάρχει μετάδοση του ιού στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αν και οι σχετικές μελέτες τα κατατάσσουν στις κύριες εστίες υπερμετάδοσης.

Σήμερα που τα κρούσματα αυξάνονται, σήμερα που δεν μπορεί κανείς να διαβεί την πόρτα καταστήματος χωρίς πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ράπιντ τεστ, σε μια περίοδο που εντείνονται οι έλεγχοι και τα μέτρα, κανείς δεν έχει ασχοληθεί με το κίνδυνο στον οποίο βάζει τη δημόσια υγεία η διοίκηση του ΟΑΣΘ και με την αδυναμία της να πείσει, από την πρώτη μέρα, το προσωπικό να τηρεί το πρωτόκολλο υγειονομικής προστασίας για τους εργαζομένους και τη δημόσια υγεία.

Είναι ανήκουστο να επιβάλλει τα σχετικά πρόστιμα στους εργαζομένους επί πέντε συνεχόμενες εβδομάδες, ενώ θα έπρεπε να έχουν επιβληθεί από τις πρώτες 48 ώρες και να μη συνεχίζουν να θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των επιβατών, των οικογενειών τους καθώς επίσης των συναδέλφων τους και γενικότερα ολόκληρης της πόλης. Καλύπτουν έτσι την ανικανότητά τους για πέντε συνεχόμενες εβδομάδες επιβάλλοντας πρόστιμα και ρίχνοντας την ευθύνη αποκλειστικά στους εργαζομένους. Όταν ο ίδιος εργαζόμενος πέφτει στο ίδιο παράπτωμα για πέντε συνεχόμενες εβδομάδες, χωρίς καμία προειδοποίηση ή επίπληξη, ή τέλος πάντων κάποια ενέργεια εκ μέρους του προϊσταμένου του, η οποία θα τον επαναφέρει στην τάξη, τότε σίγουρα, κάτι δεν πάει καθόλου καλά στον ΟΑΣΘ. Αντιθέτως, όταν παρουσιάζεται μία περίπτωση λάθους στη χρήση μάσκας σε κάποιο κατάστημα, αμέσως επιβάλλονται πρόστιμα και ακολουθεί διαπόμπευση στα κανάλια για το πόσο επικίνδυνο είναι αυτό, πόση ανευθυνότητα υπάρχει κ.λπ. Όταν όμως η ευθύνη είναι των αρίστων, όταν ευθύνεται η κυβέρνηση τότε λειτουργεί η ομερτά η οποία οδηγεί στην αποποίηση των ευθυνών και τη μεταφορά τους σε άλλους.

Εκτός όμως από την αμέλεια των εργαζομένων για την πραγματοποίηση των ράπιντ τεστ και την αποδεδειγμένη ανικανότητα της διοίκησης να πείσει για την αναγκαιότητά τους, υπάρχει και ζήτημα με το ίδιο το μέσο, δηλαδή με τα λεωφορεία.

Λεωφορεία με πληρότητα η οποία υπερβαίνει κατά πολύ την επιτρεπόμενη, αλλά ποιος αλήθεια θα κάνει καταμέτρηση των επιβατών;

Λεωφορεία με λίζινγκ κάποια από τα οποία διαθέτουν μόνον μία πόρτα για επιβίβαση και αποβίβαση.

Λεωφορεία χωρίς παράθυρα ή στην καλύτερη περίπτωση -όπως των νέων επιβαλλόμενων με λίζινγκ-, τα οποία διαθέτουν ένα ή δύο φινιστρίνια και αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης του ιού.

Την ίδια ώρα τα εναπομείναντα λεωφορεία του ΟΑΣΘ τα οποία κυκλοφορούν, δεν υπερβαίνουν τα 90, ενώ τα υπόλοιπα αφήνονται να σκουριάζουν στα αμαξοστάσια.

Το σχέδιο είναι απλό. Να μην υπάρχουν στην κυκλοφορία λεωφορεία του ΟΑΣΘ, ώστε το συντομότερο δυνατό να πραγματοποιηθούν οι αλλαγές οι οποίες έχουν δρομολογηθεί από καιρό στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας. Δηλαδή… business as usual», καταλήγει η ανακοίνωση.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.