Συντάκτης: Ντάνι Βέργου
Καμία επιπλέον παράταση δεν δίνει το υπουργείο Υγείας στο εργασιακό καθεστώς των γιατρών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στη χώρα μας, όπως αυτό ίσχυε εξαρχής.
Αυτό ξεκαθάρισε ο υπουργός Ανδρέας Ξανθός, χθες, στη συνάντηση με τους γιατρούς του πρώην ΙΚΑ-ΕΟΠΥΥ, νυν ΠΕΔΥ και Κέντρων Υγείας Αστικού Τύπου, με αφορμή τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας του Συλλόγου Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΕΟΠΥΥ – ΠΕΔΥ Αττικής, μετά τις απορριπτικές δικαστικές αποφάσεις των προσωρινών διαταγών με τις οποίες παρέμεναν στο σύστημα περίπου 1.000 γιατροί, οι οποίοι διατηρούν και τα ιδιωτικά τους ιατρεία.
Στην προμνημονιακή εποχή, εργάζονταν στην ΠΦΥ 8.000 γιατροί του ΙΚΑ και κάλυπταν το 65-70% του πληθυσμού. Μετά τη διαλυτική παρέμβαση του νόμου 4238/2014 του Αδ. Γεωργιάδη, με αποτέλεσμα τον εξαναγκασμό σε παραίτηση 3.300 από τους 5.500 γιατρούς των πολυϊατρείων του ΕΟΠΥΥ, το λουκέτο σε 190 από τις 390 υγειονομικές μονάδες του ΕΟΠΥΥ και την απώλεια περισσότερων από 1,8 εκατ. δωρεάν επισκέψεων τον μήνα για τους πολίτες, επιδεινώθηκε η κατάσταση στα ήδη επιβαρυμένα νοσοκομεία και το προσωπικό τους, αυξήθηκαν η αναμονή και η ταλαιπωρία για τους ασθενείς και… ελάφρυνε η τσέπη.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛΛ. έδωσε παράταση μέχρι 31-12-2018 στη δυνατότητα πλήρους ένταξης των γιατρών του πρώην ΙΚΑ στο ΕΣΥ με την ενιαία εργασιακή σχέση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης (ΠΑΑ) και, φυσικά, με την προϋπόθεση διακοπής της λειτουργίας ιδιωτικού ιατρείου.
Οπως αποσαφήνισε χθες ο υπουργός, απορρίπτοντας το αίτημα των γιατρών, «από 1-1-2019 δεν απολύονται γιατροί από το ΕΣΥ, αλλά λήγει ένα ιδιαίτερα “απλόχερο” μεταβατικό διάστημα 4 ετών, που εξασφάλισε αυτή η κυβέρνηση για την ομαλή ενσωμάτωση στο ΕΣΥ και της τελευταίας ομάδας γιατρών που διατηρούσε ιδιωτικό ιατρείο».