Καυτηριάζουν τη μηδαμινή αναφορά των κυβερνώντων στις γερμανικές επανορθώσεις, κατά την επίσκεψη της απερχόμενης Γερμανίδας καγκελαρίου στη χώρα μας, ανήμερα της επετείου του «ΟΧΙ»
Για ραγιαδισμό ενώπιον της Μέρκελ έγραψε η «κυριακάτικη δημοκρατία», επειδή, κατά την παραμονή της απερχόμενης Γερμανίδας καγκελαρίου, δεν άνοιξε το θέμα των γερμανικών επανορθώσεων, αν και η επίσκεψή της πραγματοποιήθηκε ανήμερα της εθνικής επετείου και του εορτασμού του υπερήφανου «ΟΧΙ» που είπαν οι Έλληνες, στις 28 Οκτωβρίου 1940, στους Ιταλούς και, κατ’ επέκταση, στους Γερμανούς συμμάχους τους.
- Από την
Βασιλική Πολύζου
Ούτε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου έθιξε το ζήτημα των αποζημιώσεων για τις ναζιστικές θηριωδίες, ούτε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Εύλογη και δικαιολογημένη είναι η πίκρα όσων έχασαν τους ανθρώπους τους στις περιοχές που έζησαν το δικό τους ολοκαύτωμα. Στο Δίστομο, στα Καλάβρυτα, στο Αιγάλεω, στη Δαμάστα περίμεναν ότι θα έθιγε η ελληνική πλευρά την απαίτηση για την εξόφληση του κατοχικού δανείου και των επανορθώσεων.
«Ήταν μεγάλη προσβολή η παρουσία της καγκελαρίου την ημέρα της εθνικής επετείου» τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Θυμάτων Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος Χαρίλαος Ερμείδης. «Δεν μπορώ να καταλάβω τον ρόλο τους… Εμείς κάνουμε ολόκληρο αγώνα για τις αποζημιώσεις, και έρχεται στην Ελλάδα η Μέρκελ ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου και δεν της λένε λέξη για τις γερμανικές επανορθώσεις και το κατοχικό δάνειο, για το οποίο έχει αποκαλυφθεί ότι ακόμα και ο ίδιος ο Χίτλερ είχε πληρώσει τις τρεις πρώτες δόσεις, και από εκεί και πέρα όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις άφησαν στην άκρη τη δίκαιη απαίτησή μας», πρόσθεσε ο κ. Ερμείδης, ο οποίος διευκρίνισε ότι μιλά χωρίς να βλέπει κόμματα και χρώματα.
«Θα έπρεπε να πληρώνουν σε ετήσια βάση όλοι οι Γερμανοί πολίτες»
«Εμείς θέλουμε απλά να αποζημιωθούν η Ελλάδα και οι οικογένειες που έχασαν τους ανθρώπους τους, που βυθίστηκαν για χρόνο στον πόνο και στη θλίψη. Θέλουμε επίσης να πληρώσουν οι Γερμανοί, μήπως έτσι μάθουν και δεν επαναλάβουν στο μέλλον κάτι παρόμοιο. Διότι, αφού το έκαναν δύο φορές, θα το κάνουν και τρίτη. Το κάνουν, βέβαια, και τώρα, με τον οικονομικό στραγγαλισμό των λαών, αλλά εγώ αναφέρομαι και σε στρατιωτικό επίπεδο. Γι’ αυτό θα έπρεπε να πληρώνουν σε ετήσια βάση όλοι οι Γερμανοί πολίτες, ώστε να έχουν κατά νου το κόστος τέτοιων συμπεριφορών», συμπλήρωσε ο κ. Ερμείδης και έκανε λόγο για «έλλειψη εθνικής συνείδησης».
Την οργή και την πίκρα όλων των Ελλήνων διόγκωσε το γεγονός ότι η αφωνία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του Κυριάκου Μητσοτάκη καταγράφηκε δύο χρόνια μετά την απόφαση της ελληνικής Βουλής για διεκδίκηση των αποζημιώσεων. Στις 17 Απριλίου 2019 ελήφθη η απόφαση και στις 4 Ιουνίου διαβιβάστηκε η ρηματική διακοίνωση. Οι Γερμανοί απάντησαν αρνητικά στις 18 Οκτωβρίου του ίδιου χρόνου, αλλά σημασία έχει η ελληνική απόφαση, την οποία όφειλαν να ακολουθήσουν όλες οι κυβερνήσεις, διότι η Βουλή έχει συνέχεια.
«Εσείς περιμένατε να ειπωθεί κάτι; Διότι εγώ ήμουν σίγουρος για την αφωνία», δήλωσε ο Μιλτιάδης Σφουντούρης, δικηγόρος, αντιδήμαρχος Διστόμου και μέλος του Συλλόγου Θυμάτων Ναζιστικής Κατοχής Διστόμου. Εξήγησε ότι «ήταν απαράδεκτη η πρόσκληση της Γερμανίδας καγκελαρίου ανήμερα της εθνικής επετείου του “ΟΧΙ”. Δεν έπρεπε να βρίσκεται στην Ελλάδα. Δεν υπήρχε λόγος. Τι ήρθε να κάνει; Να γιορτάσουμε μαζί το “ΟΧΙ” στον ναζισμό; Η μόνη δικαιολογία που βρίσκω ως καλοπροαίρετος άνθρωπος ήταν ότι δεν υπήρχαν ημερομηνίες. Αλλά ακόμα και σε αυτή την περίπτωση έπρεπε να θίξουν το θέμα των αποζημιώσεων. Όμως, σας επαναλαμβάνω ότι εγώ δεν περίμενα πως θα το έκαναν».
Στο μυαλό του Μιλτιάδη Σφουντούρη στριφογυρίζουν οι σκηνές που βίωσε κατά την επίσκεψή του στη Βιάννο για το ετήσιο μνημόσυνο στα θύματα του ολοκαυτώματος. Οι απόγονοι και οι συγγενείς των εκτελεσθέντων από τον «σφαγέα της Κρήτης» Φρίντριχ-Βίλχελμ Μίλερ άκουσαν τους συνοδούς της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου να απαιτούν την απομάκρυνση του πανό για τις γερμανικές αποζημιώσεις.
Επειδή οι Κρητικοί αρνήθηκαν, την επόμενη ημέρα η ΕΛ.ΑΣ. επιχείρησε να μεταφέρει την εκδήλωση περίπου 70-80 μέτρα μακριά από το μνημείο για τους περίπου 500 Έλληνες που εκτελέστηκαν από τις 14 έως τις 16 Σεπτεμβρίου 1943. Όταν έχεις δει με τα μάτια σου τέτοιες καταστάσεις, προφανώς και δεν σε ξαφνιάζει η αφωνία απέναντι στη Γερμανίδα καγκελάριο. Από την άλλη πλευρά, όμως, δεν γίνεται να μη σε εξοργίζει…
«Πρόκληση η επίσκεψη της απερχόμενης καγκελαρίου»
«Πρόκληση» χαρακτήρισε την επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ και ο Αριστομένης Συγγελάκης, πανεπιστημιακός και συγγραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα.
«Η επίσκεψη της απερχόμενης καγκελαρίου αποτέλεσε πρόκληση, τόσο για τη συμβολικά φορτισμένη ημερομηνία που επέλεξε, όσο και για το τι είπε και τι παρέλειψε να πει. Η Άνγκελα Μέρκελ όχι μόνο δεν ζήτησε συγγνώμη για τη σκληρή λιτότητα που επέβαλε στους Έλληνες, αλλά, αντίθετα, με περίσσιο κυνισμό δήλωσε ότι είχε “απόλυτη επίγνωση για την υπερβολική επιβάρυνση” που προκάλεσαν τα Μνημόνια. Επιπλέον, απέφυγε όπως ο διάολος το λιβάνι κάθε αναφορά στις γερμανικές αποζημιώσεις, χάνοντας την ευκαιρία να προβεί σε μια κίνηση έμπρακτης μεταμέλειας για τα τερατώδη εγκλήματα του Γ’ Ράιχ στην Ελλάδα.
»Ήταν, όμως, λαλίστατη για το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας, επιβεβαιώνοντας πλήρως την κριτική του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα ότι ο βασικός λόγος ίδρυσης του ιδρύματος αυτού είναι ο ενταφιασμός των γερμανικών οφειλών! Η κυρία Μέρκελ απέδειξε ότι δεν είναι πραγματική ηγέτις μιας ισχυρής και δίκαιης χώρας που ενώνει την Ευρώπη σε δημοκρατική κατεύθυνση, αλλά η επικεφαλής μιας νεοαποικιοκρατικής δύναμης, που λεηλατεί και διχάζει. Ωστόσο, παρά την οργή μας, σε καμιά περίπτωση δεν ταυτίζουμε την κυρία Μέρκελ με τον γερμανικό λαό, που σε πολλές περιπτώσεις έχει δείξει την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα», κατέληξε.