Κριτική στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ασκούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης με αφορμή τη διήμερη αποχαιρετιστήρια επίσκεψη που πραγματοποίησε η Άνγκελα Μέρκελ στην Ελλάδα.
Σβίγκου: Μία αλήθεια είπε ο Μητσοτάκης στη Μέρκελ
Η υπεύθυνη διεθνών σχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Ζβίγκου, σχολίασε τις αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη στις κοινές του δηλώσεις με την Άνγκελα Μέρκελ, ότι «η σημερινή Ελλάδα είναι πολύ διαφορετική από την Ελλάδα της τελευταίας δεκαετίας» και «δεν είναι πλέον μία εστία κρίσης και ελλειμμάτων» τονίζοντας ότι αυτό έγινε επειδή μεσολάβησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
«Ο κ. Μητσοτάκης, σήμερα, είπε και μια αλήθεια. Η σημερινή Ελλάδα είναι πολύ διαφορετική από το 2011. Όχι επειδή επέστρεψε η ΝΔ των “ημετέρων”,των απευθείας αναθέσεων και των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που μας οδήγησαν στη χρεωκοπία, αλλά επειδή μεσολάβησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
»Ο «λαϊκισμός» και η «δημαγωγία» έβγαλαν τη χώρα από τα μνημόνια,όταν κάποιοι πολιτεύονταν με το «Βάστα Σόιμπλε» και με το «όλοι μαζί τα φάγαμε».Και, φυσικά,κουβέντα για τις γερμανικές επανορθώσεις,ζήτημα που είχε θέσει ο Α.Τσίπρας στις συνεντεύξεις τύπου του με την Α. Μερκελ».
Χριστοδουλάκης για επίσκεψη Μέρκελ: «Ώρα για άλλη εποχή στην ΕΕ»
«Το “στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα” της κυρίας Μέρκελ το πλήρωσε ο ελληνικός λαός με βαρύ τίμημα», σχολίασε ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής, για τα όσα δήλωσε η απερχόμενη Γερμανίδα καγκελάριος, μετά τη συνάντησή της με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Επέκρινε δε τον πρωθυπουργό πως «θα έπρεπε επιτέλους να αναγνωρίσει τις ευθύνες τού κόμματος του, τόσο για το πώς φτάσαμε στην κρίση, όσο και για τις λαϊκίστικες συμπεριφορές και τα “Ζάππεια”, την ώρα που το ΠΑΣΟΚ αγωνιζόταν μόνο του να κρατήσει τη χώρα όρθια».
Ο γραμματέας του ΚΙΝΑΛ επεσήμανε πώς μαζί με τη λήξη τής θητείας της Άνγκελα Μέρκελ, είναι ώρα να λήξει και η συντηρητική πολιτική της διαρκούς λιτότητας στην Ευρώπη, είναι ώρα για μία άλλη εποχή για την Ευρωπαϊκή Ένωση.
KKE: Μόνο απαρατήρητο δεν περνά το γεγονός ότι, αν και η επίσκεψη Μέρκελ συνέπεσε με την επέτειο απ’ τη φασιστική εισβολή στην Ελλάδα
«Αν και η επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ προβάλλεται ως “αποχαιρετιστήρια”, το σίγουρο είναι ότι ο ελληνικός λαός και οι άλλοι λαοί της Ευρώπης δεν πρόκειται να “αποχαιρετήσουν” τα μνημόνια και τα αντιλαϊκά μέτρα, στα οποία η Μέρκελ πρωτοστάτησε στο πλαίσιο της ΕΕ και σε συνεργασία μ’ όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις.
Σήμερα, αυτή η πολιτική εμφανίζεται -με προκλητικό τρόπο- απ’ τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως “κοινοτική αλληλεγγύη” και η εφαρμογή της απ’ τις ελληνικές κυβερνήσεις ως “αληθινός πατριωτισμός”», αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του για τη συνάντηση και τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την Άνγκελα Μέρκελ.
«Αυτή η στρατηγική, που αποτελεί και την πεμπτουσία της ΕΕ, είτε εμφανίζεται με το μανδύα της σφιχτής ή της χαλαρής δημοσιονομικής πολιτικής είτε με όποιον άλλο συνδυασμό, ως αποτέλεσμα κι υπαρκτών αντιθέσεων εντός της ΕΕ, έχει ως πυξίδα την κερδοφορία των ευρωπαϊκών μονοπωλίων σε βάρος των λαών και των εργαζομένων.
Κατά συνέπεια είναι μία πολιτική που θα συνεχιστεί -κι απ’ τους διαδόχους της Μέρκελ- ενώ όσοι υπόσχονται ή προσδοκούν “διόρθωσή” της σύντομα θα διαψευστούν. Άλλωστε, το ίδιο το Ταμείο Ανάκαμψης, με τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα που περιέχει και με τα δις ευρώ να κατευθύνονται στους μεγάλους ομίλους της “πράσινης και ψηφιακής οικονομίας”, επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές. Αυτό είναι το “κυβερνητικό πρόγραμμα” που αποδέχονται όλα τα αστικά κόμματα ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, ΣΥΡΙΖΑ κ.α», επισημαίνει η ανακοίνωση.
«Τα ίδια συμφέροντά, αυτά των ευρωπαϊκών ομίλων, ανάμεσά τους και των γερμανικών, είναι που καθορίζουν και τη στρατηγική σχέση της ΕΕ με την Τουρκία, καθώς και τα παζάρια και τις αντιδραστικές συμφωνίες μαζί της για το μεταναστευτικό-προσφυγικό, ενθαρρύνοντας τελικά την τουρκική προκλητικότητα», προσθέτει το ΚΚΕ και καταλήγει στην ανακοίνωσή του ως εξής:
«Υ.Γ. Μόνο απαρατήρητο δεν περνά το γεγονός ότι, αν και η επίσκεψη Μέρκελ συνέπεσε με την επέτειο απ’ τη φασιστική εισβολή στην Ελλάδα, ο Μητσοτάκης δεν είπε λέξη για το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου, επιβεβαιώνοντας ότι όπως έπραξαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, παρά τις όποιες φραστικές διακηρύξεις, το ζήτημα αυτό μένει στα αζήτητα. Εκτός των άλλων η στάση αυτή καλλιεργεί και την ιστορική λήθη για το φασισμό-ναζισμό».
Βελόπουλος: Η ΠτΔ και ο πρωθυπουργός δεν έκαναν την παραμικρή αναφορά στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων
Κριτική στην πρόεδρο της Δημοκρατίας και στον πρωθυπουργό με αφορμή την επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα, ασκεί με δήλωσή του ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.
«Το ανοσιούργημα της πρόσκλησης Μέρκελ ανήμερα της επετείου του μεγάλου “όχι”, “συμπληρώθηκε” από την θλιβερή στάση τόσο της ΠτΔ όσο και του πρωθυπουργού κατά τις συναντήσεις τους με την Καγκελάριο.
Η κ. Σακελλαροπούλου και ο κ. Μητσοτάκης ενώ είχαν εθνική υποχρέωση να θέσουν το θέμα των Γερμανικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου, ειδικά λόγω της ημέρας, δεν έκαναν την παραμικρή αναφορά! Παρότι η διεκδίκηση τους αποτελεί πλέον επίσημη θέση του Ελληνικού κράτους», αναφέρει ο κ. Βελόπουλος.
Και συνέχισε: «Αντ’ αυτού, τόσο η Κατερίνα Σακελλαροπούλου όσο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσαν “ρεσιτάλ υποτέλειας” απέναντι σε μία απερχόμενη αξιωματούχο, εμμένοντας στην ενεργειακή αυτοκτονία της Ελλάδος προς όφελος των Γερμανικών συμφερόντων και ανεχόμενοι της πολιτικής “ίσων αποστάσεων” με την Τουρκία που η κ. Μέρκελ προκλητικά επανέλαβε ακόμα και μέσα στην Αθήνα.
Είναι εμφανές πως η Καγκελάριος στο κύκνειο άσμα της, ήρθε για να δώσει εντολές “εθνικής υποχώρησης” έναντι της Τουρκίας, κατά τα πρότυπα της επαίσχυντης συμφωνίας των Πρεσπών. Με την διαφορά ότι σήμερα η Ελληνική Λύση βρίσκεται στο κοινοβούλιο και δεν θα επιτρέψει οποιαδήποτε μειοδοτική “πρωτοβουλία” έναντι της Ελληνικής Εθνικής Κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Πατρίδας».
Γιάνης Βαρουφάκης: Όχι σε ελληνοτουρκικό διάλογο «υπό την εποπτεία του Βερολίνου»
Κατηγορηματικά αντίθετος στην προοπτική ενός ελληνοτουρκικού διαλόγου «υπό την εποπτεία του Βερολίνου» τάσσεται ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης, εξαιτίας ισχυρών οικονομικών συμφερόντων της Γερμανίας στην Τουρκία, οπότε -όπως εκτίμησε- ένας τέτοιος διάλογος «δεν μας βγει σε καλό».
Σε συνέντευξή του στο ΟΡΕΝ με την ευκαιρία της επίσκεψης Μέρκελ στην Αθήνα, ο κ. Βαρουφάκης είπε χαρακτηριστικά ότι «οι Αμερικάνοι έχουν την γνωστή έκφραση “ακολούθησε το χρήμα” για να καταλαβαίνεις τι γίνεται. Όταν η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη και προηγουμένως του κ. Τσίπρα πάσχιζαν να πείσουν το Βερολίνο, τις Βρυξέλλες να προβούν σε κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας, τι νόμιζαν ότι έκαναν; Έχετε δει πόσα δισ. έχει επενδύσει το γερμανικό κεφάλαιο στην τουρκική οικονομία;».
Οπότε, πρόσθεσε, «η μεγάλη απειλή για την Ελλάδα είναι ένας διμερής διάλογος μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας υπό την εποπτεία του Βερολίνου. Τα κεφάλαια των Γερμανών είναι στην Τουρκία δεν είναι στην Ελλάδα και δεν υπάρχει πιθανότητα ένας διμερής διάλογος Αθήνας-Άγκυρας υπό την εποπτεία του Βερολίνου να μας βγει σε καλό. Αυτό πρέπει να το καταλάβουμε».
Σε εκτενή αναφορά του στην στάση του Βερολίνου στην ελληνική κρίση ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε: «Αυτό που συνέβη το 2010 ήταν ένα έγκλημα εναντίον της λογικής με αποδέκτες και με θύματα τόσο τους Έλληνες εργαζόμενους όσο και τους Γερμανούς εργαζόμενους».
Πρόσθεσε ότι η κ. Μέρκελ «αφήνει την Καγκελαρία μετά από 16 χρόνια με το εξής παράδοξο πίσω της: από τη μία πλευρά κολυμπάει στα πλεονάσματα κι όμως πάνω από το μισό του πληθυσμού τα βγάζει πολύ πιο δύσκολα πέρα φέτος απ΄ ότι πριν 15-16 χρόνια. Πρόκειται για μεγάλη αποτυχία της κυρίας Μέρκελ».