Η επιστροφή των Ενόπλων Δυνάμεων στην εξωστρέφεια και η εμπλοκή της χώρας μας ενεργά στη μάχη κατά της διεθνούς ισλαμικής τρομοκρατίας, όπως απορρέει από το ελληνογαλλικό αμυντικό σύμφωνο έχει αρκετές ομοιότητες με την εκστρατεία του «Ιερού Λόχου»
του Χρήστου Μαζανίτη
Η πρόβλεψη στο άρθρο 18 συμφώνου αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας – Γαλλίας για την συγκρότηση ελληνικής δύναμης που θα απαρτίζεται από μόνιμα στελέχη και αξιωματικούς, με στόχο την ενεργοποίηση στην αποκαλούμενη «Ζώνη του Σαχέλ» έχει προκαλέσει μεγάλη συζήτηση για το εάν η χώρα μας πρέπει να αναλάβει εκστρατευτικές πρωτοβουλίες.
Ως «Ζώνη του Σαχέλ» ορίζεται η ευρύτερη περιοχή της υποσαχάριας Αφρικής, που περιλαμβάνει τις χώρες: Μαυριτανία, Μάλι, Νίγηρα, Μπουργκίνα Φάσο, Σενεγάλη, τμήμα της βόρειας Νιγηρίας, την Ερυθραία το Σουδάν και το Τσαντ.
Πρόκειται ίσως για τις πιο φτωχές χώρες της Αφρικανικής Ηπείρου, που αντιμετωπίζουν όμως κοινή απειλή: τον ριζοσπαστικό σουνιτικό ισλαμισμό. Οι τζιχαντιστές έχουν στήσει στρατόπεδα εκπαίδευσης και σε πολλές περιοχές έχουν επικρατήσει, υπό την δύναμη των όπλων και των θηριωδιών κατά αμάχων.
Το 2014 οι 5 χώρες, που απαρτίζουν τον πυρήνα του Σαχέλ ενώθηκαν υπό τον νεοϊδρυθέντα οργανισμό G5-Sahel, με στόχο την ανάληψη από κοινού στρατιωτικής δράσης και πολιτικών πρωτοβουλιών για τον περιορισμό της διάδοσης του ριζοσπαστικού σουνιτικού ισλάμ και την ανάσχεση των τζιχαντιστών. Πρόκειται για τη Μαυριτανία, το Μάλι, τον Νίγηρα, το Τσαντ και την Μπουρκίνα Φάσο.
Η Γαλλία, ως χώρα που έχει υποφέρει από τρομοκρατικά χτυπήματα με τζιχαντιστικό πρόσημο, έχει αναπτύξει μείζονα στρατιωτική δράση στον πόλεμο κατά των εξτρεμιστικών οργανώσεων.
Στο Σαχέλ, οι τζιχαντιστές έχουν ιδρύσει το «Χαλιφάτο της Μεγάλης Σαχάρας», στο οποίο βρίσκουν καταφύγιο κατατρεγμένοι μαχητές από τον χαμένο πόλεμο στην Συρία και το Ιράκ.
Η εκστρατεία
Γιατί, όμως, η Γαλλία δίνει βάρος σε αυτή την εκστρατεία;
Καταρχάς θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι η Γαλλία ηγείται μίας ομάδας ευρωπαϊκών χωρών, έχοντας την υποστήριξη και των ΗΠΑ. Άλλωστε, στις 27 Μαρτίου 2020, οι κυβερνήσεις του Βελγίου, της Τσεχίας, της Δανίας, της Εσθονίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, του Μάλι, του Νίγηρα, των Κάτω Χωρών, της Νορβηγίας, της Πορτογαλίας, της Σουηδίας και του Ηνωμένου Βασιλείου με κοινή τους δήλωση εξέφρασαν την υποστήριξη για τη δημιουργία Task Force ενσωματωμένης στη διοίκηση της γαλλικής επιχείρησης Barkhane, με στόχο την αντιμετώπιση των εξτρεμιστών.
Συνεπώς πρόκειται κυρίως για ευρωπαϊκή πρωτοβουλία, μείζονος σημασίας. Κι αυτό διότι εάν δεν σταθεροποιηθεί η κατάσταση σε αυτές τις χώρες, εκατομμύρια ανθρώπων θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, αναζητώντας καταφύγιο στην Ευρώπη. Κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό.
Η Ελλάδα και ο «Ιερός Λόχος»
Από τα παραπάνω αντιλαμβάνεται κάποιος ότι είναι ύψιστης σημασίας και για την Ελλάδα η εμπλοκή σε αυτή την εκστρατεία. Οι μνήμες είναι νωπές από τις ορδές παράνομων μεταναστών να κατακλύζουν τα ελληνικά νησιά και περιοχές της ηπειρωτικής χώρας.
Εξάλλου, η συμμετοχή σε αυτόν τον αγώνα εμπίπτει στην έμπρακτη αλληλεγγύη, που αποζητούμε ως χώρα σε δύσκολες περιπτώσεις από την Ευρώπη, όπως στην υβριδική απειλή του Έβρου, τον Μάρτιο του 2020. Επιπλέον, η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και τα στελέχη, αποζητούν την συμμετοχή σε τέτοιες ειρηνευτικές αποστολές, διότι αποκτάται η πολυπόθητη εμπειρία επί του πεδίου.
Ο αγώνας κατά των τζιχαντιστών είναι όμοιος με αυτόν εναντίον των ναζί, στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, πάλι στην Αφρική.
Τότε ήταν που η Ελλάδα με τον «Ιερό Λόχο της Μέσης Ανατολής, αφού πολέμησε στο πλευρό των Συμμάχων τους Ναζί στη Βόρεια Αφρική φτάνοντας επιχειρησιακά ως την Λιβύη και την Καρχηδόνα της Τυνησίας, μεταφέρει τη δράση του στο Ελληνικό Αρχιπέλαγος.
Εκεί, εκτελώντας δεκάδες επιτυχημένες καταδρομικές επιχειρήσεις, περιπολίες, σαμποτάζ και καταστροφές, οι παράτολμοι μαχητές του Ιερού Λόχου καταφέρνουν να απελευθερώσουν τα Ελληνικά νησιά από την κατοχή του Άξονα και συμβάλλουν καθοριστικά με τη δράση τους στο να περάσουν τελικά τα Δωδεκάνησα στην Μητέρα Ελλάδα, στον πραγματικό ιδιοκτήτη τους, και όχι σε λάθος χέρια».
Τα παραπάνω λόγια, με την ιστορική αφήγηση ανήκουν στον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο.
Μέσα σε λίγες γραμμές περιέγραψε, χθες, στο Ετήσιο Μνημόσυνο υπέρ των Πεσόντων Ιερολοχιτών στο ομώνυμο Μνημείο στο Πεδίον του Άρεως στην Αθήνα, την δράση του ελληνικού εκστρατευτικού σώματος στην Αφρική, ενάντια στον φασισμό και στην εδραίωση της ειρήνης. Και η ιστορία φαίνεται να επαναλαμβάνεται.
Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στο σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε και αποτίωντας φόρο τιμής στους Πεσόντες γενναίους μαχητές που συντέλεσαν καθοριστικά με τη δράση τους στην απελευθέρωση των νήσων της Χώρας μας στο τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, αναφέρθηκε στη συγκρότηση του «Ιερού Λόχου» από εθελοντές Έλληνες Αξιωματικούς και οπλίτες όλων των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.
Ιδιαίτερη μνεία έκανε στον πρώτο Διοικητή Συνταγματάρχη Πεζικού Χριστόδουλο Τσιγάντε και των συμπολεμιστών του, οι οποίοι όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «μας κληροδότησαν ολοζώντανη την παράδοση του Ο ΤΟΛΜΩΝ ΝΙΚΑ», αποτελώντας τον πρόδρομο των μετέπειτα θρυλικών Λόχων Ορεινών Καταδρομών (ΛΟΚ) και των Δυνάμεων Καταδρομών.
Στην τελετή παρέστησαν ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Αρχιμανδρίτης π. Βαρνάβας Θεοχάρης ως εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, ο Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών κ. Γεώργιος Δημόπουλος ως εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Αττικής, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ, ο Δήμαρχος Παπάγου – Χολαργού κ. Ηλίας Αποστολόπουλος, ο Διοικητής της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου Αντιστράτηγος Γεώργιος Τσιτσικώστας, οι Ακόλουθοι Άμυνας στην Ελλάδα της Αιγύπτου Συνταγματάρχης Ayman Alian Mahmoud ALIAN και του Ηνωμένου Βασιλείου Πλοίαρχος Alexander John Taylor BUSH, καθώς και εκπρόσωποι Ενώσεων Αποστράτων και Εφέδρων Καταδρομέων.