Την εκτίμηση ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση για τους εμβολιασμένους πολίτες, παρά το ρίσκο που περιέχουν, θα λειτουργήσουν ως κίνητρο για τον εμβολιασμό και άλλων και κυρίως των νέων, εξέφρασε ο καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, Ιωάννης Τούντας.
Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ, είπε ότι «ο κίνδυνος από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, δεν είναι μεγάλος. Είναι υπαρκτός, αλλά ο κίνδυνος να μείνουν τα ποσοστά των ανεμβολίαστων νέων και γενικότερα του ανεμβολίαστου πληθυσμού στα επίπεδα που είναι σήμερα, είναι πολύ μεγαλύτερος».
Εκτίμησε ότι έχουμε μείνει πίσω σε σχέση με την εμβολιαστική κάλυψη από τις περισσότερες ή όλες τις δυτικοευρωπαϊκές χώρες και αυτό το πληρώνουμε καθημερινά.
“Μαζί με τη Βουλγαρία κατέχουμε τις δύο τελευταίες θέσεις σε ό,τι αφορά τις τελευταίες 40 ημέρες που αποτυπώνουν την επιστροφή από τις θερινές διακοπές, το άνοιγμα των σχολείων, τις κοινωνικές εκδηλώσεις και κάθε άλλη δραστηριότητα» επεσήμανε.
Όπως είπε ο κ Τούντας, “η επιδείνωση θα συνεχιστεί, μέχρι να φτάσουμε το επιθυμητό ποσοστό του 80% των εμβολιασμών».
«Ο κορονοϊός θα εξελιχθεί σε μια πιο βαριας μορφής γρίπη»
Ο κ. Τούντας εκτίμησε, ότι «δεν πρόκειται ποτέ να απαλλαγούμε από τον κορονοϊό, καθώς στην καλύτερη περίπτωση θα εξελιχθεί σε μια πιο βαριά μορφής γρίπη. Ωστόσο, ή θα έχουμε ένα εμβόλιο που θα παρέχει απόλυτη κάλυψη 100%, που θα χρειάζεται να κάνουμε κάθε χρόνο ή ένα φάρμακο το οποίο σε πρώιμα στάδια της μόλυνσης να μπορεί να αποτρέπει την επιβάρυνσή της».
«Τους επόμενους μήνες θα κάμψουμε την επιδημία» είπε και πρόσθεσε ότι «από τον Νοέμβριο και μετά θα αρχίσει να μειώνεται το επιδημικό κύμα, αλλά θα περάσουμε έναν χειμώνα με κρούσματα και θύματα».
Σε ό,τι αφορά την τρίτη δόση εμβολίου, συνέστησε να εμβολιαστούμε όλοι ακόμη και πριν την πάροδο του εξαμήνου από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού, καθώς έτσι ενισχύεται το ανοσοποιητικό, ιδιαίτερα οι ευπαθείς ομάδες και αν υπάρχει δυνατότητα από άποψη διαθεσιμότητας, να εμβολιαστούν και οι κάτω των 60.
Κοινοποιήστε:
- Πατήστε για κοινοποίηση στο Facebook(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Twitter(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο LinkedIn(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Πατήστε για να μοιραστείτε στο WhatsApp(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Pocket(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για εκτύπωση(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Pinterest(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Reddit(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Tumblr(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Πατήστε για να μοιραστείτε στο Telegram(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για αποστολή ενός συνδέσμου μέσω email σε έναν/μία φίλο/η(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)