Ο Δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου πραγματοποιεί από σήμερα διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα ύστερα από επίσημη πρόσκληση του Δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη ως ανταπόδοση της επίσκεψης του τελευταίου στην τουρκική πόλη, τον περασμένο Μάιο, όπου οι δύο δήμαρχοι είχαν υπογράψει μνημόνιο κατανόησης και συνεργασίας στους τομείς του πολιτισμού και του τουρισμού.
Ο κ. Ιμάμογλου έφτασε στο Δημαρχιακό Μέγαρο Αθηνών νωρίς το μεσημέρι της Τρίτης όπου τον υποδέχθηκε ο κ. Μπακογιάννης και μετά τη συνάντησή τους ακολούθησαν κοινές δηλώσεις.
Η υποδοχή του Δημάρχου Κωνσταντινούπολης ήταν εγκάρδια και αυτό φάνηκε από τον διάλογο που είχε με τον Δήμαρχο Αθηναίων μπροστά στις κάμερες. Μάλιστα κάποια στιγμή ο κ. Μπακογιάννης έδειξε στον κ. Ιμάμογλου ένα video wall που βρίσκεται πάνω από τον καναπέ του γραφείου του.
“Αυτός είναι ο χάρτης της πόλης μας. Δίνει πλήρη καταγραφή του τι συμβαίνει σε πραγματικό χρόνο ώστε να ξέρουμε πώς θα ανταποκριθούμε και την ίδια στιγμή έχουμε τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε τις υπηρεσίες μας και να είμαστε σίγουροι ότι θα παρέχουμε στους πολίτες μας ό,τι χρειάζονται” είπε ο Δήμαρχος Αθηναίων εξηγώντας τι ακριβώς δείχνει το τεράστιο video wall.
Τα δώρα του Ιμάμογλου από την Κωνσταντινούπολη
Στο πλαίσιο της εθιμοτυπικής ανταλλαγής δώρων, ο κ. Μπακογιάννης προσέφερε στον προσκεκλημένο του ένα αγαλματίδιο με το σύμβολο της αρχαίας Αθήνας, μια ασημένια κουκουβάγια και ένα οικογενειακό κειμήλιο, μια μικρή προσωπογραφία του Ελευθέριου Βενιζέλου, υπενθυμίζοντας στον κ. Ιμάμογλου ότι το 1934 είχε προτείνει τον Κεμάλ Ατατούρκ για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.
Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Κωνσταντινούπολης χάρισε στον Κώστα Μπακογιάννη έναν πίνακα του Τούρκου καλλιτέχνη Suleyman Saim Tekcan από τη σειρά «Άλογα και Καλλιγραφία». Συγκεκριμένα, πρόκειται για πίνακα αναπαριστά ένα κεφάλι αλόγου που περιστοιχίζεται από τουρκικές ευχές για υγεία και ευημερία. Επίσης, του χάρισε έναν σύγχρονο ταξιδιωτικό οδηγό της Κωνσταντινούπολης, καθώς κι ένα κουτί με παραδοσιακά ανατολίτικα γλυκά.
“Καλοδεχόμαστε σήμερα στην Αθήνα τον φίλο Δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης Ekrem İmamoğlu. Ελλάδα και Τουρκία έχουν υπαρκτές διαφορές.
Ο ρόλος όμως και η αποστολή μας, ως δημάρχων δυο παγκόσμιων μητροπόλεων όπως η Αθήνα και η Κωνσταντινούπολη είναι να χτίζουμε γέφυρες και να δουλεύουμε για τη λύση των προβλημάτων από κάτω προς τα πάνω.
Ο διάλογος, η ανταλλαγή γνώσης και καλών πρακτικών είναι ο δρόμος για το μέλλον. Σε αυτά επενδύουμε με μεγάλη αυτοπεποίθηση, με πίστη στις δημοκρατικές αξίες, κόντρα στις σκοτεινές δυνάμεις του κυνισμού, της μισαλλοδοξίας και της πατριδοκαπηλίας.
Αυτή είναι η παράδοση της Αθήνας, της γενέτειρας της δημοκρατίας” έγραψε ο κ. Μπακογιάννης στο Facebook.
Οι δηλώσεις Μπακογιάννη-Ιμάμογλου
Οι δήμαρχοι των δύο πόλεων εξέφρασαν την πεποίθηση ότι η Αθήνα και η Κωνσταντινούπολη μπορούν να χτίσουν γέφυρες επικοινωνίας, φιλίας και αλληλοκατανόησης και να προχωρήσουν από κοινού στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν Ελλάδα και Τουρκία, αλλά και εκείνων που υπερβαίνουν τα σύνορα των δύο χωρών.
Στον χαιρετισμό του μετά τη συνάντηση των δύο ανδρών που διήρκεσε μία ώρα, ο κ. Μπακογιάννης τόνισε ότι “τα προβλήματα λύνονται από κάτω προς τα πάνω. Άνθρωποι τα δημιουργούν και άνθρωποι τα λύνουν. Ακόμα και αν τα δημιουργούν οι κυβερνήσεις, ή για να είμαι ακριβής τα καθεστώτα, μπορούν να τα λύσουν οι λαοί”.
Αναφερόμενος στη διπλωματία των πόλεων είπε ότι “οι διαφορές μας είναι υπαρκτές, όμως η τοπική αυτοδιοίκηση είναι ο πλησιέστερος δημοκρατικός θεσμός στον πολίτη και αυτό μας επιτρέπει να μπορούμε να διερμηνεύσουμε πιο αποτελεσματικά τα ανθρώπινα συναισθήματα.
Τα συναισθήματα εκείνα που εκδηλώθηκαν στις κοινωνίες μας με τις καταστροφικές φωτιές που έπληξαν τις χώρες μας το καλοκαίρι, όπως και με τους ισχυρούς σεισμούς που έλαβαν χώρα πριν από μερικά χρόνια”.
Όπως σημείωσε ο δήμαρχος Αθηναίων, “η εποχή μας θέτει παγκόσμια προβλήματα και παγκόσμια ερωτήματα στα οποία εμείς καλούμαστε να δώσουμε τοπικές λύσεις και τοπικές απαντήσεις. Και η ποιότητα και η αποτελεσματικότητα αυτών των λύσεων και αυτών των απαντήσεων, μπορούν να αποτελέσουν παγκόσμια παραδείγματα, συμβάλλοντας στην κοινή γνώση για το κοινό καλό”.
Τόνισε επίσης την ανάγκη οι δύο πλευρές να ενώσουν τις δυνάμεις τους “ενάντια στις σκοτεινές δυνάμεις του κυνισμού, της μισαλλοδοξίας και της πατριδοκαπηλείας», ενώ δεν παρέλειψε να εξάρει την «εμβληματική συνεργασία” του Μίκη Θεοδωράκη με διακεκριμένους πνευματικούς ανθρώπους της Τουρκίας όπως ο Αζίζ Νεσίν, ο Γιασάρ Κεμάλ και ο Ζουλφού Λιβανελί για την προώθηση της ειρηνικής συνύπαρξης των δύο λαών.
Στον Μίκη Θεοδωράκη αναφέρθηκε και ο κ. Ιμάμογλου λέγοντας ότι ο πρόσφατος θάνατός του προκάλεσε θλίψη και στη χώρα του, καθώς -όπως είπε- “με τους ήχους των δημιουργιών του έχουν χτυπήσει δυνατά οι καρδιές πολλών Τούρκων πολιτών”.
Επισήμανε, εξάλλου, ότι ως δήμαρχοι “έχουμε επιφορτιστεί με τη φοβερή ευθύνη του να βρούμε τις σωστές λύσεις στα προβλήματα των δύο μεγάλων πόλεων, των δύο μητροπόλεων”.
Πρόσθεσε ότι Κωνσταντινούπολη και Αθήνα “είναι δύο πόλεις που τις συνδέουν κοινή ιστορική μοίρα και απαιτείται να συνεχίσουμε αυτή τη γέφυρα που προσπαθούμε να χτίσουμε με βαθύ αίσθημα ευθύνης και με βάση την αρχή της αμοιβαίας ωφέλειας”.
“Αυτή η αρχή της αμοιβαίας ωφέλειας αποτελεί συνείδηση αμφοτέρων των δημάρχων και είμαστε αποφασισμένοι να πορευθούμε για ένα κοινό μέλλον», σημείωσε, ενώ τόνισε με έμφαση ότι η φιλία ανάμεσα στις δύο χώρες «δεν είναι απλά μια από τις πολλές επιλογές, είναι η αναγκαία οδός, την οποία πρέπει να περπατήσουμε μαζί, να στρώσουμε το δρόμο αυτό μαζί”.
Ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης υπογράμμισε επίσης την ανάγκη οι δύο πλευρές να προωθήσουν κοινές λύσεις και για τα προβλήματα που υπερβαίνουν τα σύνορα των δύο χωρών όπως είναι η κλιματική αλλαγή, η αντιμετώπιση των σεισμών και το μεταναστευτικό.