Οι άνθρωποι των σπηλαίων έπεφταν σε χειμερία νάρκη – Πώς αυτό θα μας ταξιδέψει στο διάστημα

Μια συνήθεια των αρχαίων προγόνων μας, ίσως αλλάξει τα δεδομένα στα διαστημικά ταξίδια και όχι μόνο. Η NASA εξετάζει σοβαρά αυτό το διάστημα μία ιδέα, που την έχουμε συναντήσει στις ταινίες επιστημονικής φαντασίας, αλλά και στηρίζεται στην παλαιοανθρωπολογία.

Δεν είναι άλλη από το να πέφτουν οι αστροναύτες σε χειμερία νάρκη.

Στο μικροσκόπιο της NASA βρίσκεται ουσιαστικά η έρευνα του Έλληνα καθηγητή Φυσικής Ανθρωπολογίας και Παλαιοανθρωπολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Αντώνη Μπαρτσιώκα, η οποία δημοσιεύθηκε στα τέλη του 2020.

Η έρευνα έγινε πάνω σε ευρήματα, που εντοπίστηκαν στο σπήλαιο Cueva Mayor στην Αταπουέρκα της Ισπανίας.

Οι άνθρωποι που είχαν πέσει σε χειμερία νάρκη φέρεται να βρέθηκαν «σε μεταβολικές καταστάσεις που τους βοήθησαν να επιβιώσουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα σε ψυχρές συνθήκες με περιορισμένες προμήθειες τροφίμων και αρκετά αποθέματα σωματικού λίπους», λέει ο Αρσουάγκα, επικεφαλής της ανασκαφικής ομάδας και ο κ. Μπαρτσιώκας.

Εάν λοιπόν το ανθρώπινο είδος έχει πράγματι έναν τέτοιο μηχανισμό στον οργανισμό του, το ζητούμενο σήμερα είναι να βρούμε πώς αυτός μπορεί να ενεργοποιηθεί με ασφάλεια.

Κάτι τέτοιο θα επέτρεπε τα τολμηρά διαστημικά ταξίδια, αλλά θα είχε ίσως πολύ μεγαλύτερη αξία και για την ιατρική επιστήμη.

Όπως τόνισε ο κ. Μπαρτσιώκας μία τέτοια ανακάλυψη θα μπορούσε να δώσει τη δυνατότητα να μπαίνουν ασθενείς με σοβαρές νόσους τεχνητά σε νάρκη μέχρι να μεταφερθούν σε χώρους όπου υπάρχει ο κατάλληλος εξοπλισμός για τη θεραπεία ή ακόμη και έως ότου βρεθούν αποτελεσματικές θεραπείας.

Θεωρητικά η νάρκη αυτή θα μπορούσε να διαρκέσει έως και κάποια χρόνια.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.