Έντονο είναι το παρασκήνιο της δίκης για την επίθεση με βιτριόλι κατά της Ιωάννας Παλιοσπύρου, μία υπόθεση που εδώ και 1,5 χρόνο βρίσκεται στο επίκεντρο της επικαιρότητας και έχει συγκλονίσει την κοινή γνώμη.
Η πολυαναμενόμενη δίκη στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο διεκόπη για τις 30 Σεπτεμβρίου, ημέρα που η Ιωάννα αναμένεται να ανέβει στο βήμα του μάρτυρα προκειμένου να καταθέσει τα όσα μαρτυρικά βιώνει από τη στιγμή που η δράστις της έστησε καρτέρι έξω από την εργασία της, στην Καλλιθέα τον Μάιο του 2020.
Η Ιωάννα Παλιοσπύρου, με γενναιότητα, ψυχή και ανωτερότητα, εμφανίστηκε στο δικαστήριο δυνατή και αποφασισμένη να διεκδικήσει τη δικαίωσή της για την επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον της η 36χρονη κατηγορούμενη. Η εικόνα και τα λόγια της συγκλόνισαν το πανελλήνιο. Αντίθετα, η 36χρονη, που έχει ομολογήσει την πράξη της, επέλεξε να μην εμφανιστεί στο δικαστήριο, γεγονός που προκάλεσε αίσθηση και αντιδράσεις.
Επίθεση με βιτριόλι: Το παρασκήνιο της δίκης
Οι εικόνες που εκτυλίχθηκαν έξω από το δικαστήριο ήταν έντονες, όπως έντονο είναι και το παρασκήνιο της δίκης. Όλα όσα δηλαδή δεν έδειξαν οι τηλεοπτικές κάμερες, που από το πρωί της Τετάρτης βρίσκονταν έξω από το δικαστήριο για να καλύψουν τη διαδικασία.
Η πρώτη αυτή συνεδρίαση του δικαστηρίου έγινε με όλα τα προβλεπόμενα μέτρα για την προστασία από τον κορονοϊό. Εξαιτίας αυτών των μέτρων, στη δικαστική αίθουσα μπορούσαν να μπουν μόνο οι διάδικοι, οι μάρτυρες και ελάχιστοι δημοσιογράφοι.
Όπως μετέδωσε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, η Ιωάννα καθόταν στην πρώτη σειρά του κοινού, φορώντας την ειδική λευκή μάσκα που την προστατεύει από την ηλιακή ακτινοβολία και την ρύπανση, όπως και την προστατευτική μάσκα για τον κορονοϊό. Η Ιωάννα είχε βγάλει το καπέλο της και φορούσε ένα φουλάρι στα μαλλιά της.
Δίπλα της καθόταν η μητέρα της, δίνοντάς της κουράγιο και φροντίζοντάς την, ενώ πίσω ακριβώς κάθονταν κάποιοι συγγενείς της.
Η Ιωάννα σηκώθηκε δύο φορές από τη θέση της. Την πρώτη όταν εκφωνήθηκε το όνομά της στον κατάλογο μαρτύρων και τη δεύτερη όταν κλήθηκε από το δικαστήριο να ανέβει στο βήμα του μάρτυρα. Εκείνη τη στιγμή, ανέβηκε στο βήμα, είπε ξανά το όνομά της, τη διεύθυνση που κατοικεί και τότε οι δικαστές την ενημέρωσαν ότι στις 30 Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει η διαδικασία με τη δική της κατάθεση. Η Ιωάννα τελικά προηγήθηκε στον κατάλογο των μαρτύρων και θα έχει μία ημέρα στη διάθεσή της ώστε να δώσει την κατάθεσή της για τα όσα βίωσε.
Η σύνθεση του δικαστηρίου – Τι συνέβη με τους ενόρκους
Κατά τη σημερινή συνεδρίαση έγινε και η κλήρωση των ενόρκων. Η σύνθεση του δικαστηρίου αποτελείται από έξι άνδρες και δύο γυναίκες.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, άνδρες είναι ο πρόεδρος του δικαστηρίου, ο εισαγγελέας και οι τέσσερις ένορκοι που κληρώθηκαν και επελέγησαν. Υπάρχουν μόνο δύο γυναίκες δικαστές, που κάθονται δίπλα στον πρόεδρο.
Στην κλήρωση υπήρχαν και γυναίκες ένορκοι, ωστόσο, η υπεράσπιση τις εξαίρεσε. Βάση νόμου, η υπεράσπιση δεν ήταν υποχρεωμένη να εξηγήσει γιατί επέλεξε να εξαιρέσει όλες τις γυναίκες ενόρκους και να κρατήσει τους άνδρες.
Ως μάρτυρες στην υπόθεση έχουν κληθεί πολλά πρόσωπα, γεγονός που αναμένεται να επηρεάσει αρκετά τη διάρκεια της δίκης.
Πρόκειται για 34 μάρτυρες κατηγορητηρίου, οι περισσότεροι εκ των οποίων βρίσκονταν σήμερα στο δικαστήριο. Επίσης, η ίδια η Ιωάννα πρότεινε πέντε μάρτυρες, που στην πλειοψηφία τους είναι ειδικοί επιστήμονες και πραγματογνώμονες. Σε ό,τι αφορά στους μάρτυρες υπεράσπισης, ο συνήγορος της κατηγορουμένης δεσμεύτηκε να μεταφέρει τον κατάλογο σε μία από τις επόμενες συνεδριάσεις.
Επίθεση με βιτριόλι: Αποκάλυψη “βόμβα” από τον δικηγόρο της Ιωάννας
Ο δικηγόρος της Ιάννας Παλιοσπύρου έκανε μία αποκάλυψη “βόμβα” ότι η δράστις της επίθεσης είχε δύο και όχι έναν συνεργό.
Σε δηλώσεις του στο ΟΡΕΝ, ο Νίκος Αλεξανδρής τόνισε πως «όταν η Ιωάννα είδε ότι η δράστις δεν έχει προσέλθει στο δικαστήριο, ένιωσε από απογοήτευση έως οργή» και στη συνεχεία ανέφερε πως «η έναρξη του δικαστηρίου και η απαγγελία της κατηγορίας είναι από τις ιερότερες στιγμές μίας δίκης, η άρνηση της κατηγορουμένης να παραστεί σ’ αυτό είναι η απόλυτη έλλειψη σεβασμού».
«Η άρνηση της να μην παραστεί στο δικαστήριο δείχνει μία περιφρόνηση τόσο προς το θύμα όσο και προς τον θεσμό της Δικαιοσύνης», επισήμανε ο κ. Αλεξανδρής για να αναφερθεί συνέχεια στην πιθανότητα να υπάρχει όχι ένας, αλλά δύο συνεργοί στην επίθεση με βιτριόλι από την 36χρονη.
Συγκεκριμένα, έπειτα από ερώτηση για την πορεία των ερευνών και για το αν αυτές έχουν ολοκληρωθεί στο σκέλος του συνεργού ή των συνεργών, ο κ. Αλεξανδρής απάντησε: «Αναζητούνται ο ή οι συνεργοί της δράστιδος» για να προσθέσει πως «είναι πολύ πιθανό, μπορώ να σας πω με βεβαιότητα ότι υπάρχουν δύο».
Ερωτηθείς εάν πρόκειται για άνδρα ή γυναίκα, απάντησε: «Δεν μπορώ να δώσω περισσότερα στοιχεία».
Η 36χρονη παρακολουθούσε την Ιωάννα από το καλοκαίρι του 2019
Σχεδόν έναν χρόνο πριν από την επίθεση με βιτριόλι, ξεκίνησε να παρακολουθεί η 36χρονη δράστις την Ιωάννα Παλιοσπύρου, όπως προκύπτει από τα ευρήματα στο κινητό της τηλέφωνο.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Alpha, η Αστυνομία κατά την εξέταση του κινητού της δράστιδος εντόπισε φωτογραφία της εισόδου της πολυκατοικίας που διέμενε η Ιωάννα, από τον Ιούνιο του 2019.
Ταυτόχρονα η ΕΛ.ΑΣ. ανασύροντας διαγραμμένες φωτογραφίες από το τηλέφωνο της κατηγορουμένης, βρήκε εικόνες με συντεταγμένες του αυτοκινήτου του θύματος που έδειχναν το πού βρισκόταν το όχημά της οποιαδήποτε χρονική στιγμή.
Ήταν εικόνες από μηνύματα που έστελνε στο κινητό της δράστιδος και όχι μόνο η συσκευή εντοπισμού που είχε εγκατασταθεί στο αυτοκίνητο της Ιωάννας χωρίς η ίδια, βέβαια, να το γνωρίζει .
Επίσης, άλλο ένα στοιχείο που αναμένεται να συζητηθεί στη δίκη που ξεκίνησε σήμερα και διεκόπη για τις 30 Σεπτεμβρίου είναι οι πολυάριθμοι παραλήπτες, στους οποίους η συσκευή εντοπισμού που είχε τοποθετηθεί στο Ι.Χ. της Ιωάννας, έστελνε μήνυμα με τις συντεταγμένες της Ιωάννας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 4 Μαΐου 2020, περίπου δύο εβδομάδες πριν από την επίθεση με βιτριόλι, στις 8.42 π.μ. έστειλε μία φωτογραφία με συντεταγμένες σε πέντε άγνωστους παραλήπτες. Ενώ στις 18 Μαΐου από τις 6 έως τις 7 το απόγευμα αποστέλλεται η θέση της Ιωάννας 24 φορές προς άγνωστους παραλήπτες.
Επίθεση με βιτριόλι: Η συγκλονιστική εμφάνιση της Ιωάννας στο δικαστήριο
Η Ιωάννα Παλιοσπύρου, που εμφανίστηκε στο δικαστήριο, συγκίνησε με την γενναιότητα και τη δύναμη ψυχής που επέδειξε.
Η εικόνα της Ιωάννας με την ειδική μάσκα που κάλυπτε το πρόσωπο και τον λαιμό της, όταν έφτασε λίγο μετά τις 9 το πρωί στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο, ήταν συγκλονιστική. Παρόλ’ αυτά μπήκε στο κτίριο με ψηλά το κεφάλι και επευφημούμενη από το συγκεντρωμένο πλήθος για το ψυχικό σθένος της.
Ιωάννα Παλιοσπύρου: “Αυτή που προσπάθησε να με σκοτώσει απέδειξε πόσο δειλή είναι”
Αμέσως μετά τη διακοπή της δίκης και κατά την έξοδό της, η Ιωάννα έκανε δηλώσεις στους δημοσιογράφους, σχολιάζοντας την απουσία της δράστιδος.
«Για ακόμη μια φορά αυτή που προσπάθησε να με σκοτώσει απέδειξε πόσο ψυχρή και πόσο δειλή είναι» τόνισε χαρακτηριστικά.
Τι δήλωσε η κατηγορούμενη για την απουσία της από τη δίκη
Γραπτή δήλωση με την οποία έκανε γνωστή την πρόθεσή της κατηγορούμενης για την επίθεση με το βιτριόλι, να παρευρεθεί σε μεταγενέστερο στάδιο στη δικαστική αίθουσα ανέγνωσε το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο.
Στην εκφώνηση του ονόματός της, ο Σάκης Κεχαγιόγλου ανέφερε στο δικαστήριο ότι είναι απούσα.
Τότε, ο πρόεδρος του Δικαστηρίου, ανέγνωσε τη γραπτή δήλωση της κατηγορουμένης από τις φυλακές Κορυδαλλού όπου κρατείται, στην οποία αναφερόταν: «Επιθυμώ να εκπροσωπηθώ από τους δικηγόρους μου. Σας δηλώνω ότι θα παρευρεθώ στη συνεχεία της διαδικασίας».
Παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας δήλωσε η Ιωάννα Παλιοσπύρου, λόγω ηθικής βλάβης που υπέστη από την άδικη πράξη της κατηγορουμένης.
Μετατροπή της κατηγορίας ζητεί η δράστις μέσω του δικηγόρου της
«Εκφράζουμε την προσωπική μας συμπάθεια στο θύμα αυτής της επιθέσεως. Η προσωπική και ανθρώπινη πλευρά της υπόθεσης δεν έχει σχέση με τα νομικά. Θεωρώ υποχρέωση μου να εκφράσω στην κ. Παλιοσπύρου τη συμπάθειά μου για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται και θα βρίσκεται για πολλά χρόνια. Το τι θα πει η κατηγορούμενη για τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει, θα το πει στον οικείο δικονομικά χρόνο» ανέφερε ο δικηγόρος της κατηγορούμενης Σάκης Κεχαγιόγλου.
Ο ίδιος εξήγησε πως η 36χρονη ομολογεί την πράξη της αλλά ζητεί μετατροπή της κατηγορίας από απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βαριά σκουπούμενη σωματική βλάβη.
«Το παραπεμπτικό βούλευμα είναι λανθασμένο. Ως προς τα πραγματικά περαστικά έχει ομολογήσει. Υπάρχει διαφωνία στον νομικό χαρακτηρισμό της πράξης. Παραπέμπεται για απόπειρα ανθρωποκτονίας, ενώ η θέση της υπερασπίσεως είναι ότι πρόκειται για μια κλασική περίπτωση βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης. Η νομολογία ομιλεί όλα αυτά τα χρόνια για τέτοιες περιπτώσεις. Η θέση της υπερασπίσεως είναι ότι πρέπει να μετατραπεί η κατηγορία στο κακούργημα της βαριάς σκοπουμενης σωματικής βλάβης» ανέφερε ο κ. Κεχαγιόγλου.
Η συνομιλία που είχε ο Κεχαγιόγλου με την Ιωάννα
Ο συνήγορός της, Σάκης Κεχαγιόγλου σε δηλώσεις του τόνισε σχετικά με τη συνομιλία του με την Ιωάννα ότι «ζήτησα να μιλήσω στο θύμα της υπόθεσης γιατί θέλησα να της εκφράσω την προσωπική μου συμπάθεια και συμπαράσταση σε σχέση με την τραγική περιπέτεια την οποία βιώνει και θα συνεχιστεί για αρκετά χρόνια. Η συμπάθεια της υπερασπίσεως και προσωπικά εμού στο θύμα της υπόθεσης, στην κα Παλιοσπύρου δεν σημαίνει ότι θα περιορίσω ή θα συμβιβαστώ στην εκτέλεση των υπερασπιστικών μου καθηκόντων».
Όπως είπε, «η υπόθεση είναι ομολογημένη από πλευράς της εντολέως μου ως προς τα πραγματικά περιστατικά. Δέχεται ότι είναι η δράστιδα της επιθέσεως. Υπάρχει διαφωνία ως προς τον νομικό χαρακτηρισμό. Κατά την άποψή μου και το αποτέλεσμα της δίκης ως προς την ενοχή είναι απολύτως προβλέψιμο».
Σε ερώτηση για την Ιωάννα και τι του απάντησε όταν της μίλησε, ο κ. Κεχαγιόγλου τόνισε ότι «μου είπε ότι αντιλαμβάνεται και δέχεται αυτά που της είπα και ξεχωρίζει την ανθρώπινη διάσταση του θέματος από τον ρόλο μου ως υπερασπιστή. Την άκουσα ιδιαίτερη ψύχραιμη για τη θέση στην οποία βρίσκεται και εκφράζω τον θαυμασμό μου για την ψυχική αντοχή αυτής της κοπέλας. Αλλά δεν συμβιβάζομαι στο υπερασπιστικό μου καθήκον και δεν λειτουργώ με λαϊκισμούς και σκοπιμότητες. Θα κάνω το χρέος μου όπως έκανα πάντα για όλους τους πελάτες μου».
«Για την απουσία της κατηγορούμενης από τη δίκη, ο συνήγορός της είπε ότι είναι δικονομικό δικαίωμά της. Η ίδια σε επιστολή της προς το δικαστήριο είπε ότι θα εμφανιστεί σε επόμενες συνεδριάσεις».
Σε ερώτηση εάν φοβήθηκε να έρθει πρόσωπο με πρόσωπο με την Ιωάννα σήμερα, ο κ. Κεχαγιόγλου απάντησε «ρωτήστε την ίδια».
Τεράστιο ενδιαφέρον για τη δίκη
Στόχος είναι η δίκη να ολοκληρωθεί σύντομα καθώς η κατηγορουμένη έχει ήδη συμπληρώσει 15 μήνες προσωρινής κράτησης , με το όριο του 18μήνου να μην επιτρέπει καθυστερήσεις για την ετυμηγορία των δικαστών.
Η εκδίκαση της υπόθεσης που συντάραξε την κοινή γνώμη προκαλεί τεράστιο ενδιαφέρον καθώς το θύμα έχει υποστεί σοβαρότατες βλάβες και έχοντας ξεπεράσει τον κίνδυνο ζωής, καλείται έπειτα από ήδη εννέα χειρουργεία να ζει υπό ειδικές συνθήκες και με σωρεία επεμβάσεων που έπονται.
Η ίδια σε πρόσφατες δηλώσεις της αναφέρθηκε στα λειτουργικά αλλά και άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζει :”έχω ένα πολύ μεγάλο ανελαστικό μόσχευμα που δε μου επιτρέπει να κρατώ το κεφάλι όρθιο, ψηλά ή να στρίβω δεξιά. Και βέβαια στη συνέχεια θα ακολουθήσουν και όσες αισθητικές επεμβάσεις χρειαστούν. Μπορώ να βγω από το σπίτι υπό προϋποθέσεις αλλά η μάσκα περιορίζει πολύ τις κινήσεις μου πρέπει να αποφεύγω συνεχώς τον ήλιο και φυσικά η εικόνα μου τραβά συνεχώς τα βλέμματα του κόσμου” είπε.
Ενδιαφέρον όμως για την υπόθεση έχουν και νομικοί καθώς οι δικαστές καλούνται να αποφανθούν αν η κρίση των συναδέλφων τους, Ανακρίτριας, Εισαγγελέα και μελών του Συμβουλίου που παρέπεμψαν για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε ήρεμη ψυχική κατάσταση την 37χρονη, είναι ορθή ή αν θα υιοθετήσουν την θέση της δράστιδας ότι ανεξαρτήτως των βλαβών του θύματος , η πράξη της δεν στόχευε στην εξόντωση της Ιωάννας και επομένως πρέπει να αποδοθεί ευμενέστερος ποινικός χαρακτηρισμός για την επίθεση.
Η κατηγορουμένη, συνελήφθη τον Ιούνιο του 2020 και απολογούμενη σιώπησε, αρνούμενη να δώσει στην Ανάκριση οποιαδήποτε απάντηση για όσα της καταλογίζονται από σωρεία συντριπτικών στοιχείων. Η σιωπή της 37χρονης τηρήθηκε επί 11 μήνες.