Κρίσιμος μήνας ο Οκτώβρης για την πανδημία – Ανησυχία για τα σχολεία, προβληματισμός για τους εμβολιασμούς

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στην κυβέρνηση για τον χαμηλό ρυθμό των εμβολιασμών και ανησυχία για το ενδεχόμενο αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού στα σχολεία, με τον Οκτώβριο να χαρακτηρίζεται ως ένας κρίσιμος μήνας για την πορεία της πανδημίας.

Είναι ενδεικτικές οι σημερινές δηλώσεις ενός κυβερνητικού αξιωματούχου σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο οποίος εξέφρασε την απογοήτευσή του ειδικά για την πορεία των εμβολιασμών στους πολίτες ηλικίας άνω των 60 ετών, καθώς ένα ποσοστό της τάξης του 35% παραμένει ανεμβολίαστο. Ο προβληματισμός προκύπτει από το γεγονός ότι, εάν οι συμπολίτες μας αυτοί νοσήσουν, τότε αναμένεται να αυξηθεί η πίεση στο ΕΣΥ, όπως ανέφερε.

“‘Ξύνουμε΄ τον πάτο του βαρελιού για τα εμβόλια. Το πρόβλημά μας είναι με τους άνω των 60 ετών, γιατί αυτοί εφόσον νοσήσουν θα επιβαρύνουν το σύστημα Υγείας. Αν είχαν εμβολιαστεί όλοι οι άνω των 50 δεν θα χρειαζόταν ο εμβολιασμός των παιδιών”, εκτίμησε ο κυβερνητικός αξιωματούχος.

τρίτη δόση εμβόλιο

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΟΡΕΝ, από την κυβέρνηση θεωρούν ότι είναι δύσκολο να βρεθούν άλλοι τρόποι, ώστε να αλλάξουν τη γνώμη όσων πολιτών αρνούνται να εμβολιαστούν.

Αυτό το στοιχείο, σε συνδυασμό με την αναμενόμενη αύξηση των κρουσμάτων στις μικρότερες ηλικίες λόγω του ανοίγματος των σχολείων και την επιδημιολογική κατάσταση που επικρατεί στη Βόρεια Ελλάδα, φαίνεται πως προκαλούν μεγάλη ανησυχία για τον Οκτώβριο. Αυτή την ανησυχία διατύπωσε ο κυβερνητικός αξιωματούχος, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι ο Οκτώβριος είναι ένας κρίσιμος μήνας.

Ειδικά αναφερόμενος στη Βόρεια Ελλάδα, ο κυβερνητικός αξιωματούχος έφερε ως παράδειγμα τα μεγάλα ποσοστά κρουσμάτων κορονοϊού που είχαν καταγραφεί πέρυσι τον Οκτώβρη, στη Θεσσαλονίκη, με αποτέλεσμα να αποφασιστεί lockdown.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο επιβολής ενός γενικευμένου lockdown, διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση από πλευράς της κυβέρνησης, ωστόσο, “έδειξε” την επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών.

Σχολεία: Ανησυχία για τα θετικά τεστ

Το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης στην παρούσα φάση είναι η ασφαλής λειτουργία των σχολείων, ώστε να περιοριστεί η εξάπλωση της πανδημίας.

Ωστόσο, τα πρώτα δείγματα προκαλούν ανησυχία, καθώς από την πρώτη κιόλας ημέρα επιστροφής των μαθητών στις τάξεις, ήδη καταγράφονται πολλά θετικά τεστ και οι εκτιμήσεις των ειδικών είναι δυσοίωνες.

Τις δύο πρώτες ημέρες, έγιναν 800.000 self test και 1.000-1.500 τεστ καταγράφηκαν ως θετικά στη σχετική πλατφόρμα.

Μεγάλη είναι η ανησυχία εκπαιδευτικών και γονέων για την κατάσταση που ενδέχεται να διαμορφωθεί στα σχολεία τις επόμενες εβδομάδες, με τη μετάλλαξη Δέλτα να καλπάζει στις μικρές ηλικίες.

σχολεία

Οι ειδικοί αγωνιούν ότι το αποτύπωμα του ανοίγματος των σχολείων θα είναι μεγάλη.

Έχουν διατυπωθεί, εξάλλου, εκτιμήσεις ότι το 25% των μαθητών θα μολυνθεί και έως 500 θα χρειαστούν νοσηλεία.

Στα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ την Τρίτη, περιλαμβάνονται 805 κρούσματα κορονοϊού στην ηλικιακή ομάδα 0-17, δηλαδή πρόκειται για μαθητές που πηγαίνουν στο σχολείο.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.