Οι Θεσσαλονικείς κουράστηκαν από υποσχέσεις και «θα». Απαιτούν αποτελεσματικότητα, πράξεις, συνέπεια λόγων και έργων. Αυτό είναι το γενικό συμπέρασμα του δεύτερου μέρους της μεγάλης δημοσκόπησης που διενήργησε η εταιρεία «Interview» για λογαριασμό του Politic.gr και παρουσιάζουμε σήμερα.
Από τις απαντήσεις στα ερωτήματα που τέθηκαν καθίσταται σαφές ότι τα μεγάλα λόγια έχουν κουράσει τους πολίτες και πως για αυτούς η ΔΕΘ πρέπει να σημαίνει πλέον Δεσμεύσεις, Ειλικρίνεια, Θάρρος. Τρεις λέξεις οι οποίες απουσιάζουν από το πολιτικό σκηνικό της πατρίδας μας δεκαετίες τώρα και που μοιάζουν ξεχασμένες από το πολιτικό της προσωπικό, αν και θα έπρεπε να αποτελούν το τρίπτυχο πάνω στο οποίο η Θεσσαλονίκη θα οικοδομήσει το μέλλον της. Όχι ως μητρόπολη των Βαλκανίων, αλλά πρωτίστως ως η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας. Γιατί, για να λειτουργήσει ως σημείο αναφοράς στη Ν.Α. Ευρώπη πρέπει προηγουμένως να κερδίσει το σεβασμό εντός των τειχών και στην προκειμένη περίπτωση της Αθήνας. Να της συμπεριφερθούν, δηλαδή, ως πραγματική συμπρωτεύουσα που δικαιούται να έχει μεγάλα έργα υποδομών και να καμαρώνει για αυτά.
Αυτό το συναίσθημα της αδικίας αλλά και των σημαντικών καθυστερήσεων που παρατηρούνται στην υλοποίηση των σημαντικών έργων που θα αλλάξουν την εικόνα της πόλης αποτυπώνεται στις καρτέλες που ακολουθούν.
Στο ερώτημα «ποιο κατά την άποψή σας είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της Θεσσαλονίκης;», οι πολίτες της αναφέρουν ως πρώτο τις αστικές συγκοινωνίες (28,9%), δεύτερο κατατάσσουν το κυκλοφοριακό (24,2%) και τρίτο την έλλειψη θέσεων στάθμευσης (22.7%). Και αν οι τρεις επιλογές άπτονται της καθημερινότητας, εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει η τέταρτη επιλογή που είναι η εγκληματικότητα, με το 14,5% να αισθάνεται ότι κατοικεί σε μια πόλη που δεν του παρέχει ασφάλεια και αίσθημα σιγουριάς. Ως πέμπτη επιλογή οι Θεσσαλονικείς κατατάσσουν το ύψος των δημοτικών τελών σε ποσοστό 5,5%.
Το Μετρό «καίει» τους Θεσσαλονικείς
Ξεχωριστό ενδιαφέρον έχουν οι απαντήσεις που δόθηκαν αναφορικά με το τι θα έπρατταν οι ίδιοι Θεσσαλονικείς για να αναδείξουν την πόλη εφόσον αυτό περνούσε από το χέρι τους. Πρώτο τους μέλημα θα ήταν η γρηγορότερη ολοκλήρωση του Μετρό (26,3%), γεγονός που μαρτυρά την κόπωση της τοπικής κοινωνίας για ένα έργο που εφόσον ολοκληρωθεί θα προσφέρει πολύτιμες ανάσες στην πόλη, λύνοντας σε σημαντικό βαθμό και το κυκλοφοριακό πρόβλημα. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, Μετρό ακούν και Μετρό δεν βλέπουν.
Η δεύτερη παρέμβαση σχετίζεται με την αναβάθμιση του περιβάλλοντος και τη δημιουργία χώρων πρασίνου σε ποσοστό 23,2%. Ακολουθούν η αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου από την Μηχανιώνα μέχρι το Καλοχώρι (18,9%), έργο που ζητούν επιτακτικά από τις εκάστοτε κυβερνήσεις οι φορείς της πόλης, η ανάδειξη των ιστορικών της μνημείων (13,8%) και έπονται η τουριστική προβολή για την προσέλκυση ξένων τουριστών (9,5%), αλλά και η κατασκευή μαρίνας για τη φιλοξενία σκαφών στο ύψος του ξενοδοχείου «Μακεδονία Παλλάς» (7,3%).
Το κυβερνητικό αφήγημα ότι το Μετρό βρίσκεται σε τροχιά υλοποίησης φαίνεται πως δεν πείθει τους Θεσσαλονικείς, αφού στο ερώτημα πόσο ικανοποιημένος είστε από την ταχύτητα με την οποία εκτελείται σήμερα το έργο του Μετρό, το εκκωφαντικό 86% απαντά λίγο/καθόλου, δείχνοντας ότι εκείνο που ζητούν είναι επιτέλους το έργο να παραδοθεί στην τοπική κοινωνία. Φτάνει πια με τις επικοινωνιακές φιέστες που δεν έχουν κανένα αντίκρισμα στη Θεσσαλονίκη. Αυτό, εξάλλου, μαρτυρά το 12% που θεωρεί ότι η κατασκευή του Μετρό προχωρά πιο γρήγορα την τελευταία διετία επί διακυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας και Κυριάκου Μητσοτάκη.
Την παραπάνω άποψη επιβεβαιώνει το 48% των Θεσσαλονικέων που απάντησαν ότι το πολύπαθο έργο του Μετρό προχωρά με τον ίδιο αργό βηματισμό τόσο επί διακυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας, όσο και επί ΣΥΡΙΖΑ. Έπεται ένα 30% που πιστεύει ότι οι εργασίες εξελίσσονται καλύτερα την τελευταία διετία, ενώ το 17% εκτιμά ότι το Μετρό πορευόταν στο σωστό δρόμο επί πρωθυπουργίας Αλέξη Τσίπρα.
Οι Θεσσαλονικείς ψηφίζουν «ναι» στην απόσπαση και επανατοποθέτηση
Τέλος, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η άποψη των Θεσσαλονικέων για την απόσπαση και επανατοποθέτηση των Αρχαίων στον σταθμό της οδού Βενιζέλου. Το 58% συμφωνεί με τη λύση που επέλεξε η σημερινή κυβέρνηση, απαντώντας ευθέως σε όσους ζητούν μετ’ επιτάσεως από την πολιτεία να αναθεωρήσει την απόφαση, γεγονός που κινδυνεύει να εκτροχιάσει ολοκληρωτικά το έργο της κατασκευής του Μετρό. Με την απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαίων στον σταθμό της οδού Βενιζέλου διαφωνεί το 32% των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση, ενώ καταγράφεται και ένα ποσοστό της τάξης του 10% που δεν απαντά ή δεν θέλει να πάρει θέση.