Έντονες είναι οι αντιδράσεις από γιατρούς και επιστήμονες για την διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση. Αφενός η χώρα καταδυναστεύεται ακόμα από τον ιό, αφετέρου το σύστημα Υγείας πιάστηκε εκ νέου «αδιάβαστο», ενώ ο ιδιωτικός τομέας αναμένεται να δώσει βροντερό παρόν στο ΕΣΥ. Όλα αυτά σε συνδυασμό με την αποτυχία του εμβολιαστικού προγράμματος, έχουν φέρει σε οριακό σημείο την επιστημονική κοινότητα.
Χαρακτηριστική περίπτωση της γνώμης που έχει ένα μεγάλο κομμάτι των υγειονομικών για την κυβέρνηση είναι η οργισμένη ανάρτηση του γιατρού Μανώλη Φραγκάκη κατά του Άδωνι Γεωργιάδη. Πριν από λίγες ημέρες ο Μ. Φραγκάκης, θέλοντας να πείσει τον κόσμο να εμβολιαστεί, τόνισε ότι καταλαβαίνει τον φόβο τους, αλλά ο φόβος απέναντι στα προβλήματα που αφήνει ο κορωνοϊός στον οργανισμό είναι μεγαλύτερος. Η αγωνία που εξέφρασε ο Μανώλης Φραγκάκης προκάλεσε τη συγκίνηση των πολιτών και αρκετά μέσα αναδημοσίευσαν την ανάρτησή του, κάτι που, όπως αναφέρει, τον έκανε χαρούμενο. Όμως η αναδημοσίευση από τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη προκάλεσε την οργή του Κρητικού γιατρού.
Ο Μ. Φραγκάκης, σε επόμενη ανάρτησή του, απευθυνόμενος στον Ά. Γεωργιάδη υπογραμμίζει ότι «δεν μπορεί να επικαλείται γι’ αυτά που θέλει να πει ούτε εμένα ούτε κανέναν από τους υγειονομικούς των οποίων τη ζωή και το έργο περηφανευόταν ότι δυσκόλεψε κατά την καταστροφική θητεία του στο υπουργείο Υγείας».
«Ο Άδωνις Γεωργιάδης είναι ο υπουργός που επί της θητείας του στο υπουργείο Υγείας έκλεισε έξι νοσοκομεία, φωνάζοντας κιόλας ότι δεν πρέπει να του κλέψει την ιδέα η τρόικα γιατί η ιδέα ήταν δική του» γράφει χαρακτηριστικά. Μάλιστα, εξηγεί ότι είναι «ο υπουργός που επί της θητείας του στο υπουργείο Υγείας είχαμε κουμπαρά στο δωμάτιο των γιατρών του ΤΕΠ για να αγοράζουμε γάντια από το απέναντι φαρμακείο. Η πρότασή μου σε κάθε κ. Γεωργιάδη είναι να εκμεταλλευτεί αυτές τις πολύ δύσκολες ώρες για τη δημόσια υγεία για να σωπάσει».
«Αν υπάρχουν σήμερα άνθρωποι που φαντάζονται τσιπάκια, ερπετά και χαράγματα, δεν είναι γιατί γεννήθηκαν συνωμοσιολόγοι. Είναι γιατί κάποιοι σαν τον Άδωνι Γεωργιάδη τους στέρησαν την άμεση πρόσβαση στην πρωτοβάθμια Υγεία, την ενημέρωση και την κατοχύρωση της σχέσης εμπιστοσύνης με το σύστημα Υγείας και τους γιατρούς» γράφει με αυστηρό ύφος ο Μανώλης Φραγκάκης.
Μιλώντας στον ρ/σ Στο Κόκκινο, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Αθηνά Λινού τόνισε ότι τα μέτρα της κυβέρνησης βάζουν σε μεγαλύτερο κίνδυνο τους εμβολιασμένους, καθώς δίνουν την απόλυτη ελευθερία σε ορισμένα είδη επιχειρήσεων. «Με αυτόν τον τρόπο θα διαδοθεί ο ιός μεταξύ των εμβολιασμένων περισσότερο από ό,τι αν είχαν επαναφέρει κάποια μέτρα, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας. Εγώ δεν μπορώ να δεχθώ ότι ένας εμβολιασμένος θα είναι δίπλα – δίπλα με έναν επίσης εμβολιασμένο χωρίς μάσκα». Παράλληλα, η Α. Λινού υπενθύμισε ότι δεν έχει παρθεί κανένα μέτρο για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
Από την πλευρά της, η Μερόπη Μανταίου, διευθύντρια της 10ης κλινικής του Νοσοκομείου «Σωτηρία», ανέφερε, επίσης στον ρ/σ Στο Κόκκινο, ότι το σύστημα Υγείας είναι υπό κατάρρευση. «Οι γιατροί που θα μπουν σε αναστολή θα λείψουν. Είναι ξεκάθαρη η πρόθεση της κυβέρνησης να διαλύσει το ΕΣΥ. Δεν μπορούν να λειτουργήσουν τα νοσοκομεία χωρίς τη μη κάλυψη των κενών που θα δημιουργηθούν».
Στο ίδιο έργο θεατές
Για την κατάσταση στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» μίλησε ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Γιώργος Μπουλμπασάκος.
Όπως είπε, «έχουμε δώσει μέχρι στιγμής 84 κρεβάτια για κοινή νοσηλεία Covid και 32 κρεβάτια ΜΕΘ Covid. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια πληρότητα στα κρεβάτια που έχουμε δώσει και ίσως τις επόμενες ημέρες να αναγκαστούμε να ανοίξουμε επιπλέον 50 κρεβάτια για απλή νοσηλεία κορωνοϊού και αντίστοιχα κρεβάτια ΜΕΘ». Ο Γ. Μουλμπασάκος χαρακτήρισε δύσκολη και επίπονη τη διαδικασία, καθώς «αυτά τα κρεβάτια χάνονται για τα non – Covid περιστατικά κι αυτό είναι ένα πρόβλημα μεγάλο».
Παράλληλα, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «αυτοί που νοσηλεύονται στον ‘Ευαγγελισμό’ κατά 90% είναι ανεμβολίαστοι. Το τελευταίο διάστημα νοσηλεύονται οι παραγωγικές ηλικίες και έχουμε περάσει και σε μεγαλύτερες ηλικίες, 60 ετών και άνω. Αυτό που έγινε είναι ότι οι νεαροί έφεραν τον ιό μέσα στα σπίτια κι αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα».
Ασπίδα για νέες μεταλλάξεις ο μαζικός εμβολιασμός
Μέχρι στιγμής τα εμβόλια συνέβαλαν στη μείωση των κρουσμάτων, των εισαγωγών και της νοσηλείας σε ΜΕΘ. Ωστόσο με την επικράτηση της Δέλτα παρατηρείται αύξηση κρουσμάτων και εισαγωγών, ιδιαίτερα σε νεότερες ηλικίες και παιδιά.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Schaffner, καθηγητή Προληπτικής Ιατρικής στο τμήμα Λοιμωδών Νοσημάτων του Πανεπιστημίου Vanderbilt των ΗΠΑ, ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος για να παραμείνει κάποιος ασφαλής είναι ο εμβολιασμός, σε συνδυασμό με τη χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους. Για τις ευπαθείς ομάδες θα πρέπει να περιοριστούν οι κοινωνικές επαφές.
Οι μαζικοί έλεγχοι με τεστ ανίχνευσης έναντι του κορωνοϊού είναι απαραίτητοι, ιδιαίτερα το επόμενο διάστημα, οπότε αναμένεται έξαρση άλλων ιώσεων. Μάλιστα, σύμφωνα με τον καθηγητή Προληπτικής Ιατρικής, το συγκεκριμένο στέλεχος φαίνεται ότι θα μας απασχολήσει το φθινόπωρο και τον χειμώνα και πιθανώς ο μαζικός εμβολιασμός θα βοηθήσει να μην εμφανιστεί με κάποια άλλη μετάλλαξη στο άμεσο μέλλον.
Με πληροφορίες από: avgi.gr
Ρεπορτάζ: Αντώνης Ραυτόπουλος