Ο Νίκος Δένδιας, στις δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τον Ρόμπερτ Μενέντεζ, ξεκίνησε καταδικάζοντας εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης τις πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις την Πέμπτη στην Καμπούλ και εκφράζοντας τα ειλικρινή συλλυπητήρια της Ελλάδας προς τον αμερικανικό και προς τον αφγανικό λαό που πλήρωσαν βαρύ φόρο αίματος.
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών καλωσόρισε στο πρόσωπο του Προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας ΗΠΑ «έναν πραγματικό φίλο», που έχει συμβάλει με τον πιο καθοριστικό τρόπο στην ενίσχυση της στρατηγικής σχέσης μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας.
Ελλάδα και Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εγκαθιδρύσει έναν στρατηγικό διάλογο σε όλους τους τομείς και μάλιστα, «στο πλαίσιο αυτό του στρατηγικού διαλόγου προσβλέπω στην επίσκεψή μου στην Ουάσιγκτον τον Οκτώβριο και θέλω να ξεκαθαρίσω ότι η αμοιβαία μας αντίληψη είναι ότι η σχέση αυτή δεν στρέφεται εναντίον οιουδήποτε, αντικατοπτρίζει όμως το σημαντικό ρόλο που η Ελλάδα διαδραματίζει στην προώθηση της Διεθνούς νομιμότητας, της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή. Και μιλώ για αξίες που ασπάζονται και στηρίζουν και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής», τόνισε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας.
Ο Νίκος Δένδιας ανέφερε εμφατικά παρουσία του Αμερικανού αξιωματούχου ότι η Τουρκία αμφισβητεί καθημερινά την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα των ελληνικών νησιών, «κυριαρχία και κυριαρχικά δικαιώματα που προβλέπονται ρητά και πέρα από οποιαδήποτε αμφισβήτηση από το διεθνές δίκαιο» και τόνισε ότι η γειτονική χώρα έχει εκδώσει κατά παράβαση κάθε κανόνα δικαίου, απειλή πολέμου εναντίον της Ελλάδας εάν ασκήσει το αναφαίρετο δικαίωμα της επέκτασης των χωρικών υδάτων αυτών των νησιών.
«Είναι η μόνη χώρα στην παγκόσμια κοινότητα που έχει εκδώσει απειλή πολέμου, casus belli, εναντίον άλλης χώρας», είπε ο Νίκος Δένδιας.
Ο κορυφαίος της ελληνικής διπλωματίας επαίνεσε την αμερικανική απόφαση και στάση, που οφείλεται και στον Ρόμπερτ Μενέντεζ, της απαγόρευσης εξαγωγής οπλικών συστημάτων σε χώρες που αποσταθεροποιούν και άφησε μία οξεία αιχμή προς τη Γερμανία αναφέροντας ότι, «αυτή την θέση είναι ιδεατό να την ακολουθούν όχι μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες και η κυβέρνησή τους, αλλά και άλλες συμμαχικές χώρες που πιστεύουν στα ίδια ιδανικά και στις ίδιες αξίες. Είτε λοιπόν μιλάμε για προηγμένα αεροσκάφη, όπως τα F35, είτε μιλάμε για προηγμένα υποβρύχια, η απαγόρευση αυτή πρέπει να συνδυάζεται με την επιβολή κυρώσεων σε χώρες που με τις πράξεις τους βάζουν σε κίνδυνο την συνοχή της συμμαχίας μας, του ΝΑΤΟ», είπε ο Νίκος Δένδιας.
Αναφερόμενος στο Λιβυκό, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε την κοινή θέση Ελλάδας και ΗΠΑ για άμεση αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων και των μισθοφόρων από τη Λιβύη, επισημαίνοντας ότι «δεν μπορούν να υπάρχουν αδιάβλητες εκλογές στη Λιβύη με την παρουσία ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων στο έδαφός της».
Και τρίτο, σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε στην καταδίκη δημιουργίας τετελεσμένων ως αποτέλεσμα της χρήσης βίας, μία «σαφέστατη θέση που εσείς πήρατε πριν από λίγες εβδομάδες όσον αφορά τις παράνομες Τουρκικές εξαγγελίες για τα Βαρώσια».
Ο Νίκος Δένδιας κλείνοντας διαβεβαίωσε τον Ρόμπερτ Μενέντεζ ότι, «η Ελλάδα θα στέκεται σταθερά δίπλα στο πλευρό των Ηνωμένων Πολιτειών στην προσπάθεια για τη δημοκρατία, την ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα».
Διαβάστε τις δηλώσεις του Έλληνα ΥΠΕΞ:
«Αγαπητέ κύριε Γερουσιαστά, εκ μέρους της κυβέρνησης του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη καταδικάζω απερίφραστα την ειδεχθή και άνανδρη χθεσινή τρομοκρατική επίθεση στην Καμπούλ.
»Πρόκειται για μια επίθεση η οποία είχε στόχο Αμερικανικά στρατεύματα, τα οποία εκτελούσαν το καθήκον τους στην πρώτη γραμμή, αλλά είχε επίσης στόχο αθώους πολίτες που προσπαθούσαν να διαφύγουν από τη ζοφερή προοπτική ενός καταπιεστικού καθεστώτος.
»Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια προς τον Αμερικανικό και προς τον Αφγανικό λαό.
»Κύριε Γερουσιαστά,
»σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς επιτρέψτε μου να καλωσορίσω στην Αθήνα ένα πραγματικό φίλο.
»Φίλο με Φ κεφαλαίο.
»Και επιτρέψτε μου να προσθέσω ότι σας καλωσορίζουμε και ως έναν Αμερικανό πατριώτη, ο οποίος έχει κάνει πάρα πολλά, προάγοντας την ευημερία των Αμερικανών πολιτών και της Αμερικανικής κοινωνίας.
»Και τώρα επιτρέψτε μου να συνεχίσω στα ελληνικά.
»Είναι γνωστό ότι έχετε συμβάλει με τον πιο καθοριστικό τρόπο στην ενίσχυση της στρατηγικής σχέσης μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της πατρίδας μας, της Ελλάδας.
»Και ότι διανύουμε το καλύτερο επίπεδο σχέσεων μεταξύ των χωρών μας, έχοντας εγκαθιδρύσει έναν στρατηγικό διάλογο σε όλους τους τομείς.
»Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό του στρατηγικού διαλόγου προσβλέπω στην επίσκεψή μου στην Ουάσιγκτον τον Οκτώβριο και θέλω να ξεκαθαρίσω ότι η αμοιβαία μας αντίληψη είναι ότι η σχέση αυτή δεν στρέφεται εναντίον οιουδήποτε, αντικατοπτρίζει όμως το σημαντικό ρόλο που η Ελλάδα διαδραματίζει στην προώθηση της Διεθνούς νομιμότητας, της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή.
»Και μιλώ για αξίες που ασπάζονται και στηρίζουν και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.
»Στην εμβάθυνση αυτών των σχέσεων παίζουν καθοριστικό ρόλο τα νομοθετικά σώματα και εσείς ως ο Senior Senator του New Jersey, ο αρχαιότερος Γερουσιαστής στο New Jersey έχετε προσφέρει πάρα πολλά.
»Ο κατάλογος των νομοσχεδίων που έχετε συγκηδεμονεύσει είναι πολύ μακρύς, αλλά θα ήθελα επιγραμματικά να αναφερθώ στο νομοσχέδιο για την διμερή αμυντική συνεργασία, αλλά και στο νόμο για την ανατολική Μεσόγειο.
»To “United States Greece Defense and Interparliamentary Partnership Act” και το “East Med Act of 2019”.
»Εξαιρετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες οι οποίες φέρουν την πατρότητά σας και όχι μόνο την υπογραφή και την ψήφο σας.
»Αγαπητέ Γερουσιαστά,
»η Ελλάδα είναι προσηλωμένη στην ενίσχυση του διατλαντικού δεσμού.
»Η Ελλάδα είναι επίσης προσηλωμένη στην προσπάθεια για το σεβασμό του διεθνούς δικαίου συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.
»Και βεβαίως είναι απολύτως προσηλωμένη στην αποχή χρήσης βίας ή απειλής χρήσης βίας.
»Χθές, στην ιδιαίτερα συγκινητική ομιλία σας κάτω από την Ακρόπολη, μου έκανε εντύπωση ότι μνημονεύσατε στίχους ενός μεγάλου φιλέλληνα του George Gordon, του Λόρδου Μπάιρον από το ποίημα “The isles of Greece”, τα νησιά της Ελλάδας.
»Αυτά τα νησιά, στα οποία αναφέρεται ο Λόρδος Μπάιρον, η Ελλάδα αγωνίστηκε για να τα ελευθερώσει.
»Κατάφερε να ελευθερωθούν 100 χρόνια μετά από την ελληνική ανεξαρτησία.
»Και είναι η κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα αυτών των νησιών που αμφισβητεί καθημερινά η Τουρκία.
»Κυριαρχία και κυριαρχικά δικαιώματα που προβλέπονται ρητά και πέρα από οποιαδήποτε αμφισβήτηση από το διεθνές δίκαιο.
»Η Τουρκία έχει εκδώσει κατά παράβαση κάθε κανόνα δικαίου, απειλή πολέμου εναντίον της Ελλάδας εάν ασκήσει το αναφαίρετο δικαίωμα της επέκτασης των χωρικών υδάτων αυτών των νησιών.
»Είναι η μόνη χώρα στην παγκόσμια κοινότητα που έχει εκδώσει απειλή πολέμου, casus belli, εναντίον άλλης χώρας.
»Και μάλιστα εάν αυτή η άλλη χώρα ασκήσει τα αναφαίρετα δικαιώματά της.
»Αγαπητέ κύριε Γερουσιαστά,
έχετε τονίσει διαχρονικά στις παρεμβάσεις σας την ανάγκη σεβασμού των θεμελιωδών αρχών των κοινωνιών του 21ου αιώνα.
»Δημοκρατία, Ανθρώπινα Δικαιώματα, Διεθνές Δίκαιο, Ειρήνη και Ασφάλεια.
»Οι θέσεις σας και οι θέσεις της Ελληνικής Δημοκρατίας ταυτίζονται απολύτως.
»Θα σταθώ σε τρία ζητήματα τα οποία εσείς έχετε υπογραμμίσει κατ΄ εξακολούθηση και πιστεύω ότι πρέπει να βρίσκονται στην κορυφή των προτεραιοτήτων όχι μόνο των Ηνωμένων Πολιτειών, και της Ελληνικής Δημοκρατίας, αλλά και κάθε χώρας.
»Πρώτον στην απαγόρευση εξαγωγής προηγμένων οπλικών συστημάτων σε χώρες που προωθούν αποσταθεροποίηση στην περιοχή τους, χωρών που προωθούν ατζέντα αντίθετη στις αρχές που αναφερθήκαμε παραπάνω.
»Και θα μου επιτρέψετε να πω, ότι αυτή την θέση είναι ιδεατό να την ακολουθούν όχι μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες και η κυβέρνησή τους, αλλά και άλλες συμμαχικές χώρες που πιστεύουν στα ίδια ιδανικά και στις ίδιες αξίες.
»Είτε λοιπόν μιλάμε για προηγμένα αεροσκάφη, όπως τα F35, είτε μιλάμε για προηγμένα υποβρύχια, η απαγόρευση αυτή πρέπει να συνδυάζεται με την επιβολή κυρώσεων σε χώρες που με τις πράξεις τους βάζουν σε κίνδυνο την συνοχή της συμμαχίας μας, του ΝΑΤΟ.
»Δεύτερον, θέλω να αναφερθώ στις συνεχείς εκκλήσεις σας για την άμεση αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων και των μισθοφόρων από τη Λιβύη.
»Δεν μπορούν να υπάρχουν αδιάβλητες εκλογές στη Λιβύη με την παρουσία ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων στο έδαφός της και βέβαια αν αποσταθεροποιηθεί περαιτέρω η Λιβύη, υπάρχει ο κίνδυνος η αστάθεια να εξαπλωθεί και σε γειτονικές της χώρες.
»Και τρίτον, θα ήθελα να αναφερθώ στην καταδίκη δημιουργίας τετελεσμένων ως αποτέλεσμα της χρήσης βίας.
»Η σαφέστατη θέση που εσείς πήρατε πριν από λίγες εβδομάδες όσον αφορά τις παράνομες Τουρκικές εξαγγελίες για τα Βαρώσια, μιλάει από μόνη της.
»Η εκτίμησή μας όμως προς το πρόσωπό σας, δεν περιορίζεται στις θέσεις σας σε ζητήματα που αφορούν στην Ελλάδα.
»Υπογραμμίζω ότι η εκτίμησή μας βασίζεται στο ότι είστε υπέρμαχος θεμελιωδών αρχών, όπως της Δημοκρατίας, της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ελευθερίας του τύπου.
»Και αυτό αφορά πάρα πολλές χώρες, αρχής γενομένης από τη χώρα καταγωγής των γονιών σας.
»Σας διαβεβαιώ ότι η Ελλάδα στέκεται και θα στέκεται σταθερά δίπλα σας.
»Η Ελλάδα θα στέκεται σταθερά δίπλα στο πλευρό των Ηνωμένων Πολιτειών στην προσπάθεια για τη δημοκρατία, την ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
»Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την επίσκεψή σας στην Αθήνα».
Κοινοποιήστε:
- Πατήστε για κοινοποίηση στο Facebook(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Twitter(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο LinkedIn(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Πατήστε για να μοιραστείτε στο WhatsApp(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Pocket(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για εκτύπωση(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Pinterest(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Reddit(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Tumblr(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Πατήστε για να μοιραστείτε στο Telegram(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για αποστολή ενός συνδέσμου μέσω email σε έναν/μία φίλο/η(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)