Καθώς ο κορονοϊός αρχίζει να ταξιδεύει στις αποσκευές των εκδρομέων που επιστρέφουν από τις διακοπές τους, τα νοσοκομεία εκτιμάται ότι μπορεί να φθάσουν στο όριο της κατάρρευσης και ήδη η κατάσταση που επικρατεί στην Κρήτη, είναι ίσως δηλωτική των συνθηκών που αναμένονται να επικρατήσουν, σε λίγες εβδομάδες. Πλησιάζοντας στο τέλος τους οι διακοπές έρχεται ξανά απειλητικότερη από ποτέ η πανδημία στα αστικά κέντρα, καθώς τα νησιά είναι ήδη στο κόκκινο, προοιωνίζοντας εφιαλτικό φθινόπωρο.
Ο κορονοϊός έχει φωλιάσει για τα καλά σε ολόκληρη τη χώρα με τα κρούσματα να παραμένουν και σταθερά πάνω από 3.000 και συγκεκριμένα την Τετάρτη 18 Αυγούστου να καταγράφονται 3.442 νέες μολύνσεις.
Αυτό που ανησυχεί ιδιαίτερα του ειδικούς είναι η μετατόπιση των κρουσμάτων από την Αττική στην επαρχία και κυρίως στα νησιά που βρίσκονται σε οριακό σημείο. Χαρακτηριστικό είναι πως στο λεκανοπέδιο ανιχνεύθηκαν 818 κρούσματα από τα συνολικά 3442, κάτι που αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο την διασπορά του κορονοϊού σε ολόκληρη τη χώρα. Την ίδια ώρα η Θεσσαλονίκη μετρά 319 νέα κρούσματα.
Ενδεικτικά, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τα ποσοστά θετικότητας στα τεστ που έγιναν την περίοδο 9 έως 15 Αυγούστου, η Νάξος έχει φτάσει στο 9,60%, ακολουθεί η Μύκονος με 6,04% και στην τρίτη θέση με τα μεγαλύτερα ποσοστά είναι η Πάρος με 5,78%.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζει η Κρήτη καθώς σήμερα διαγνώστηκαν 361 νέα κρούσματα με την κατάσταση και στους 4 νομούς να είναι δύσκολη και τα νοσοκομείο να γεμίζουν. Μάλιστα σύμφωνα με το Mega πάνω από το 80% των νοσηλευόμενων ανήκουν στη μετάλλαξη «Δέλτα» που είναι αρκετά επικίνδυνη και μεταδοτική. Ο Ανέστης Κιούλπαλης, διευθυντής της ΜΕΘ του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου μιλώντας στο MEGA έκανε δραματική έκκληση στους πολίτες να εμβολιαστούν.
Ωστόσο, παρά τις εκκλήσεις και παρά την απειλή της μετάλλαξης Δέλτα, σύμφωνα με τα στατιστικά, οι μισοί Ελληνες παραμένουν ανεμβολίαστοι, ενώ στη χώρα έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 11.048.056 εμβολιασμοί (πρώτης και δεύτερης δόσης).
Ωστόσο, χωρίς τείχος ανοσίας -αφού ο ρυθμός εμβολιασμού ατόνησε και με σχεδόν τους μισούς κατοίκους της χώρας ανεμβολίαστους- οι ειδικοί προβλέπουν τις επόμενες εβδομάδες ότι η μετάλλαξη Δέλτα θα σαρώσει τον πληθυσμό και θα μολύνει ακόμα και ανθρώπους που είναι πλήρως εμβολιασμένοι, ασχέτως αν δεν αναμένεται –σύμφωνα με όλες τις έρευνες– να νοσήσουν βαριά.
Έτσι, «δεν θα έχουμε ποτέ ανοσία της αγέλης» εκτίμησε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής στο ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης μιλώντας στο MEGA, ενώ πρόσθεσε ότι η κατάσταση θα μπορούσε να είναι πιο διαχειρίσιμη από τον Οκτώβριο αν ωστόσο καταφέρουμε να φτάσουμε το 63 με 65% των εμβολιασμένων και σε συνδυασμό με όσους αποκτήσουν λόγω νόσησης φυσική ανοσία. Έτσι όπως έχων τα πράγματα, ο καθηγητής Σαρηγιάννης εκτίμησε ότι οι ανάγκες για διασωληνωμένους θα φτάσουν τις 740 γύρω στα τέλη Σεπτεμβρίου με μέσα Οκτωβρίου.