Σαρηγιάννης: Επιπτώσεις στη δημόσια υγεία από τις φωτιές

Στους κινδύνους για τη Δημόσια Υγεία και τις επιπτώσεις από την εισπνοή των αιωρούμενων σωματιδίων, εξαιτίας των πύρινων μετώπων στη χώρα, αναφέρθηκε ο καθηγητής Πολυτεχνικής Σχολής, επικεφαλής του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής και του Κέντρου Έρευνας για το Εκθεσίωμα και την Υγεία του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στον Αθήνα 984.

«Το πορώδες έδαφος απορροφά τα αιωρούμενα σωματίδια που εκλύονται από την καύση υλικών, πλαστικών, χρωμάτων και άλλων χημικών στοιχείων, παράγοντας καρκινογόνες ενώσεις, μέρος των οποίων μεταφέρεται μέσω των ανέμων.

»Δεν μπορεί να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο να διεισδύσουν μέχρι το κατώτερο αναπνευστικό σύστημα (πνεύμονες), ενώ τα μικρότερης διαμέτρου μικροσωματίδια να περάσουν και στην κυκλοφορία του αίματος.

»Με την πάροδο του χρόνου και τη συνεχιζόμενη έκθεση σε αυτό το περιβάλλον, όλα αυτά λειτουργούν αθροιστικά, δημιουργώντας βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα προβλήματα στην υγεία του γενικού πληθυσμού, ιδίως στις ομάδες υψηλού κινδύνου, που εκδηλώνονται με βήχα, κρίσεις άσθματος, δακρύρροιες και άλλα λιγότερο ή περισσότερο σοβαρά συμπτώματα» επισήμανε.

Για το λόγο αυτό, ο κ.Σαρηγιάννης προέκρινε, μεταξύ άλλων, ως αναγκαία τη χρήση μάσκας και γαντιών για την προστασία των εργαζομένων στο πεδίο των καταστροφών, αλλά και για τους πολίτες που μένουν κοντά στις πληγείσες περιοχές.

Kαι συνέστησε «την αφαίρεση του επιφανειακού τμήματος του εδάφους σε σημεία όπου έχουν καεί αυτοκίνητα και τον χειρισμό του -στη συνέχεια- ως επικίνδυνου, τοξικού αποβλήτου».

Ο κ. Σαρηγιάννης μιλώντας για την περιβαλλοντική ανάταξη, εκτίμησε πως «θα χρειαστούν τουλάχιστον 10 χρόνια προκειμένου να ολοκληρωθεί ο κύκλος ανάταξης και ανανέωσης, διότι η αυτοθεραπεία αποτελεί χαρακτηριστικό της φύσης».

Ολοκληρώνοντας, τόνισε όμως ότι «Δυστυχώς αφήνουμε να συμβαίνουν καταστροφικά φαινόμενα, υπό την επήρεια και της κλιματικής αλλαγής.

»Συνεισφέρουμε στην επιδείνωση κλίματος και περιβάλλοντος με την κακή διαχείριση των αποβλήτων, την εκπομπή ρύπων από την παραγωγή ενέργειας, όπως και με την αλόγιστη χρήση των ΙΧ.

»Εάν θέλαμε να γράψουμε ένα βιβλίο για την αρνητική συνεισφορά στην κλιματική αλλαγή θα έπρεπε να το αναθέσουμε σε Έλληνες».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.