Αποκαλύπτουμε το περιβόητο σχέδιο αντιμετώπισης πυρκαγιών ήταν απλή έκθεση ιδεών και εκκένωσης!!!

Μία καλογραμμένη έκθεση ιδεών και καταγραφής προβλημάτων δίχως σαφείς προτάσεις ήταν το περιβόητο σχέδιο αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών Αττικής για το 2021, το οποίο δημοσιεύει σήμερα το documentonews.gr. Πρόκειται για το σχέδιο το οποίο καταρτίστηκε από την Πυροσβεστική τον περασμένο Απρίλιο στο πλαίσιο έναρξης της αντιπυρικής περιόδου την 1η Μαΐου του 2021. Μεταξύ αυτών και για τις περιοχές των Θρακομακεδόνων και της Βαρυμπόμπης που επλήγησαν από την καταστροφική πυρκαγιά. Μάλιστα οι περιοχές αυτές ήταν μεταξύ των 18 στην Αττική που τον περασμένο Μάιο χαρακτηρίστηκαν από την Πολιτική Προστασία ως ιδιαίτερης επικινδυνότητας» και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να αναφέρει ότι έχουν εκπονηθεί ειδικά επιχειρησιακά σχέδια για αυτές τις περιοχές.

Σκοπός του σχεδίου αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών για την Αττική ήταν η «η οργάνωση της στρατηγικής και των τακτικών μεθόδων για την πληρέστερη θωράκιση των περιοχών εντός των επιχειρησιακών ορίων της ΠΕΠΥΔ Αττικής..» όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά. Με αντικειμενικό στόχο, «την επίτευξη του καλύτερου δυνατού επιχειρησιακού σχεδιασμού ώστε να μειωθεί ο αριθμός των εκδηλωμένων πυρκαγιών, ο χρόνος αρχικής προσβολής και καταστολής αυτών, καθώς και η μείωση των προκαλούμενων ζημιών από αυτές». Ωστόσο το σχέδιο περισσότερο καταγραφή δυνάμεων περιλαμβάνει παρά πλήρες σχέδιο επέμβασης, ενώ είναι σαφές ότι ο προσανατολισμός του είναι στην εκκένωση των περιοχών. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 224 σελίδες του, περιέχονται αναλυτικά ο αριθμός των Πυροσβεστών, των εθελοντών ι των οχημάτων που διαθέτει ο κάθε Πυροσβεστικός Σταθμός ανά περιοχή στην Αττική. Όπως επίσης και οι κίνδυνοι που υπάρχουν στην Αττική και κινητά τηλέφωνα υπευθύνων σε κατασκηνώσεις υπηρεσίες κτλ ανά περιοχή σε περίπτωση εκκένωσης. Δεν αναφέρεται όμως πουθενά σαφές και εμπεριστατωμένο σχέδιο επέμβασης και αντιμετώπισης κινδύνου σε περίπτωση πυρκαγιάς.

«Τρωτές» περιοχές Βαρυμπόμπη και Θρακομακεδόνες

Πιο αναλυτικά στο σχέδιο αντιμετώπισης Βαρυπόμπη και Θρακομακεδόνες χαρακτηρίζονται ως «τρωτές» περιοχές. Δηλαδή περιοχές που παρουσιάζουν «μίξη κατοικιών ή ανθρωπίνων κατασκευών γενικότερα και άγριας (δασώδους ή ποώδους βλάστησης) της οποίας ο όγκος και η μορφή επηρεάζουν την κίνηση της υπαίθριας πυρκαγιάς εντός του οικιστικού ιστού στο σύνολό του ή τουλάχιστον σε αρκετά μεγάλο βάθος». Με τη μόνη διαφορά ότι στο σχέδιο αντιμετώπισης δεν αναφέρεται τίποτα περισσότερο σχετικά με την αντιμετώπιση μιας πυρκαγιάς σε περίπτωση αυτή εκδηλωθεί στις περιοχές αυτές. Επίσης από τη στιγμή που από τον Απρίλιο είχε καταγραφεί η «τρωτότητα» της περιοχής τι μέτρα είχαν ληφθεί ειδικά εν μέσω σφοδρού κύματος καύσωνα; Υπήρξε αυξημένη επαγρύπνηση από την Πολιτική Προστασία και την Πυροσβεστική ή όχι;

Να σημειωθεί ότι οι Θρακομακεδόνες ήταν μεταξύ των 18 περιοχών στην Αττική που είχαν χαρακτηριστεί ως «ιδιαίτερης επικινδυνότητας» στις 24 Μαΐου του 2021 κατά τη διάρκεια κυβερνητικής σύσκεψης στην Πολιτική Προστασία παρουσία δημάρχων, στελεχών της Πυροσβεστικής αλλά και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα.

«..Χρειαζόμαστε ειδικά επιχειρησιακά σχέδια και για τις 18 αυτές περιοχές, τα οποία αντιλαμβάνομαι ότι έχουν εκπονηθεί. Προφανώς το πρώτο μας και το κύριό μας μέλημα, πάντα, θα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και της περιουσίας» είχε αναφέρει μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Από ότι φαίνεται τα περιβόητα σχέδια δεν ήταν τίποτα άλλο παρά καταγραφής προβλημάτων και δυνάμεων, δίχως σαφές σχέδιο άμεσης παρέμβασης με προσανατολισμό στην εκκένωση των περιοχών. Κάτι που κόστισε στην Βαρυπόμπη καθώς όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι χάθηκε πολύτιμος χρόνος επέμβασης ειδικά από τα εναέρια μέσα με αποτέλεσμα η φωτιά να ξεφύγει.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.