Η Διεθνής Συνδικαλιστική Συνομοσπονδία (ITUC) είχε ήδη ψηφίσει το 2014 τον Μπέζος ως «το χειρότερο αφεντικό στον πλανήτη»
του Μιχάλη Ψύλου
«Θα ήθελα να ευχαριστήσω κάθε υπάλληλο και κάθε πελάτη της Amazon για αυτή την πτήση, επειδή εσείς την πληρώσατε», είπε ο δισεκατομμυριούχος Τζεφ Μπέζος, μετά την 11λεπτη πτήση του στο διάστημα! Αν και οι παριστάμενοι στη συνέντευξη Τύπου γέλασαν με τη δήλωση αυτή, οι υπάλληλοι του 57χρονου ιδρυτή της Amazon κάθε άλλο παρά συμμερίστηκαν τη χαρά. Τα τελευταία χρόνια, ο Μπέζος και η εταιρία του έχουν δεχτεί σφοδρή κριτική για τις συνθήκες εργασίας που έχει επιβάλει ο -σύμφωνα με “Forbes”- πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο με εκτιμώμενη περιουσία περίπου 174 δισεκατομμύρια ευρώ. Η Διεθνής Συνδικαλιστική Συνομοσπονδία (ITUC) είχε ήδη ψηφίσει το 2014 τον Μπέζος ως «το χειρότερο αφεντικό στον πλανήτη».
Υπάλληλοι της Amazon δήλωσαν μάλιστα στο Business Insider: «Ακούσαμε ότι πήγε στο διάστημα και ότι πληρώσαμε εμείς την πτήση του. Το είπε μόνο και μόνο επειδή έχει ένοχη τη συνείδησή του. Ξέρει ότι είναι λάθος να βγάζει τεράστια κέρδη από τη μεταχείριση των εργαζομένων σαν «σκλάβους». Ενας άλλος εργαζόμενος στην Amazon δήλωσε: «Άκουσα ότι πήγε στο διάστημα, αλλά για να είμαι ειλικρινής, δεν με ενδιαφέρει καθόλου … Οι συνάδελφοί μου και εγώ αστειευόμαστε, λέγοντας ότι καλύτερα να πετάξει στον Δία, μήπως και ζήσει εκεί καλύτερη ζωή…Νομίζω ότι ήταν μια μεγάλη υπόθεση μόνο για τον Τζεφ. Εμείς δεν πήραμε απολύτως τίποτα».
Μόλις πριν τρείς μήνες, ο Μπέζος κατόρθωσε με τα μέσα που διαθέτει να καταστείλει την προσπάθεια για την ίδρυση του πρώτου αμερικανικού συνδικάτου στην Amazon. Με εκφοβισμούς, ο Μπέζος «έπεισε» την πλειοψηφία των εργαζομένων στις εγκαταστάσεις της Amazon στο Μπέσεμερ της Αλαμπάμα να απορρίψουν την πρόταση για τη δημιουργία συνδικάτου. Επί εβδομάδες, οι άνθρωποι του Μπέζος, βομβάρδιζαν με ηλεκτρονικά αντισυνδικαλιστικά μηνύματα τους υπαλλήλους, προτρέποντάς τους να ψηφίσουν «όχι». H εταιρεία του πλουσιότερου ανθρώπου του κόσμου, προσέλαβε επίσης ειδικούς συμβούλους και πλήρωσε αδρά προκειμένου να πείσει τους εργαζομένους της Amazon να ψηφίσουν κατά. Εκβιάζοντας ουσιαστικά με το επιχείρημα ότι η ίδρυση του συνδικάτου έθετε σε κίνδυνο όλα τα κεκτημένα που είχαν οι εργαζόμενοι αλλά και ότι ως μέλη του συνδικάτου θα είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν κάθε χρόνο εισφορές 500 δολαρίων σε αυτό. Κάτι, ωστόσο, που δεν ίσχυε, αφού, με βάση το δίκαιο της Αλαμπάμα, τα συνδικάτα δεν μπορούν να υποχρεώσουν του εργαζόμενους να καταβάλλουν συνδικαλιστικές εισφορές…
Δήθεν οικολογικές ευαισθησίες
Φυσικά, ο 57χρονος δισεκατομμυριούχος, προσπάθησε μετά τη διαστημική του πτήση να δείξει δήθεν τις οικολογικές του ευαισθησίες. «Αυτό που βλέπεις από εκεί ψηλά είναι απίστευτο. Η Γη είναι απέραντη, αλλά στη συνέχεια παρατηρείς ότι αυτό το μικρό και εύθραυστο πράγμα το καταστρέφουμε “, δήλωσε ο Μπέζος, αναφερόμενος στην κλιματική αλλαγή ,που προκαλούν τα αέρια του θερμοκηπίου . «Είναι άλλο πράγμα να το αναγνωρίζεις και άλλο να βλέπεις με τα μάτια σου πόσο εύθραυστο είναι το κοινό μας σπίτι», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τζεφ Μπέζος, «συγκινώντας» όλους εκείνους που πιστεύουν ότι όλοι είμαστε το ίδιο υπεύθυνοι για την καταστροφή του πλανήτη. Μόνο που για να κάνει το «κομμάτι» του ο Μπέζος και να πετάξει για 11 λεπτά στο διάστημα μαζί με τον αδελφό του και τους άλλους δύο πλούσιους πελάτες του, ο πύραυλος New Shepard εξέπεμψε περισσότερους από 300 τόνους CO2 – μια ποσότητα, που ισοδυναμεί με εκατό κινητήρες αυτοκινήτων οι οποίοι λειτουργούν ασταμάτητα και με πλήρη ταχύτητα για ένα χρόνο. « Πρόκειται για μια ιδιοτροπία ενός δισεκατομμυριούχου χωρίς επιστημονικό σκοπό, μόνο και μόνο για να κερδίσει περισσότερα χρήματα», λέει ο συγγραφέας και αρχισυντάκτης του γαλλικού περιοδικού Midi Libre , Ζαν Μισέλ Σερβόν. «Το μέγεθος του κυνισμού του Μπέζος είναι τόσο μεγάλο, που κατά την επιστροφή του, ευχαρίστησε τους πελάτες του που του προσέφεραν αυτήν την ιδιαίτερα ρυπογόνο βόλτα. Προφανώς, δεν είναι αυτός που θα πληρώσει ποτέ το λογαριασμό», τονίζει ο Γάλλος συγγραφέας.
Γιατί …εκτοξεύονται οι δισεκατομμυριούχοι;
Δεν είναι βέβαια μόνο ο Τζεφ Μπέζος που φιλοδοξεί να γίνει «κατακτητής» του διαστήματος. Το ίδιο προσπαθούν άλλοι δύο από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο: Ο Ρίτσαρντ Μπράνσον και ο Ελον Μασκ. Ο Μπράνσον «εκτοξεύτηκε» πριν λίγες ημέρες ,αν και έφτασε στα 86 χιλιόμετρα ύψος, που σύμφωνα με τους ειδικούς -υπολείπεται των 100 χιλιομέτρων που είναι το όριο ανάμεσα στην ατμόσφαιρα και το διάστημα. Ο Ελον Μασκ ελπίζει να το πετύχει επίσης, τον Σεπτέμβριο. «Πρόκειται για τους ηρωϊκούς κληρονόμους του Τσαρλς Λίντμπεργκ -τον πρώτο που διέσχισε με αεροπλάνο τον Ατλαντικό- και τον Εντμουντ Χίλαρι που κατέκτησε πρώτος το Εβερεστ;», διερωτάται η αμερικανική ιστοσελίδα Counterpunch. `Η για βαριεστημένους δισεκατομμυριούχους που δεν ξέρουν τι να κάνουν τα χρήματά τους;». Μήπως απλά χρησιμοποιούν διάφορες «παραπλανητικές αφηγήσεις σχετικά με το διάστημα για να τροφοδοτήσουν τον ενθουσιασμό του κοινού και να κερδίσουν την κρατική υποστήριξη σε δολάρια για διάφορα έργα ,σχεδιασμένα να λειτουργούν καλύτερα – αν όχι αποκλειστικά – για την ελίτ;», είναι το ερώτημα που θέτει η αμερικανική ιστοσελίδα.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι και τα τρία διαστημικά προγράμματα των Μπέζος, Μπράνσον και Μασκ, «ωφελήθηκαν όλα πολύ μέσω συνεργασιών με τη NASA και τον στρατό των ΗΠΑ», σημειώνει το CNN Business. Ο Μπράνσον, από την πλευρά του, πουλάει εισιτήρια μετ` επιστροφής για την άκρη της ατμόσφαιρας , αξίας 250.000 δολαρίων. Σχεδιάζει περίπου 400 τέτοια ταξίδια ετησίως, παρατηρεί ο Βρετανός δημοσιογράφος Ολιβερ Μπούλογκ. «Μια ιδέα σχεδόν τόσο κακή , που ισοδυναμεί με την εξαφάνιση ενός …τροπικού δάσους», προσθέτει. Η ετήσια έκθεση του ΟΗΕ για τις εκπομπές αερίων του Θερμοκηπίου πέρυσι, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το πλουσιότερο 1 % του κόσμου κάνει περισσότερα για να βλάψει την ατμόσφαιρα από ό, τι το σύνολο του φτωχότερου 50%. «Αυτό το πλουσιότερο 1%, προσθέτει η έκθεση των Ηνωμένων Εθνών , θα πρέπει να «μειώσει το αποτύπωμά του κατά 30% για να παραμείνει σύμφωνα με τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα».
Ειδικά, ο Μπέζος και ο Μασκ φαίνεται να έχουν μεγαλύτερα όνειρα από τον απλό διαστημικό τουρισμό. Ψάχνουν «να αποικίσουν τον Κόσμο», με τον Μπέζο να ονειρεύεται «τεχνητές δομές σαν σωλήνες που θα περιστρέφονται κοντά στη Γη» και τον Μασκ να μιλάει για τον εποικισμό του Αρη. Βλέπουν ουσιαστικά το διάστημα ως καταφύγιο από τον ολοένα και πιο αφιλόξενο πλανήτη Γη. Καταφύγιο για τους πιο πλούσιους, φυσικά: Και εμείς , οι υπόλοιποι του 99% του πληθυσμού της Γης; Πώς πρέπει να ανταποκριθούμε σε όλα αυτά; Μα ,να αγωνιστούμε για να δημιουργήσουμε έναν πιο φιλόξενο πλανήτη για όλη την ανθρωπότητα. Οσο για τους δισεκατομμυριούχους; Οπως λέει ο Αμερικανός ακτιβιστής Ρικ Γκάιγκερ, «αν θέλουν μπορεί να πάνε να μείνουν στο διάστημα».