Ηχηρό μήνυμα στους δανειστές έστειλε ο πρωθυπουργός κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στο υπουργικό συμβούλιο που συνεδρίασε σήμερα, με θέμα το στρατηγικό σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση.
«Η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα είτε αρέσει σε κάποιους είτε όχι» είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις στο πεδίο της διαπραγμάτευσης.
Ο πρωθυπουργός έχοντας ήδη ενημερωθεί από την Κυριακή για τις απαιτήσεις του Ταμείου την πρώτη εβδομάδα της διαπραγμάτευσης έκανε λόγο για «τα συνήθη και γνωστά εμπόδια που μπαίνουν από τους γνωστούς μας “φίλους”», στέλνοντας όμως το μήνυμα ότι «το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω», γιατί όπως είπε «η ελληνική οικονομία γύρισε σελίδα».
Υπενθυμίζεται πως την Κυριακή η συνάντηση της κυβέρνησης με τους θεσμούς για τα εργασιακά όχι μόνο κατέστη άκαρπη αλλά αποτύπωσε το χάσμα που υπάρχει μεταξύ της κυβέρνησης και των σκληρών εμμονικών θέσεων που εξακολουθεί να έχει το ΔΝΤ.
«Η πραγματικότητα ξεπέρασε εκείνους που με τις εμμονές τους κατέστρεψαν την ελληνική οικονομία από το 2010 και μετά», δήλωσε ο πρωθυπουργός στρέφοντας τα βέλη του για μία ακόμη φορά προς το ΔΝΤ καταλογίζοντάς του ότι επιδιώκει να κωλυσιεργήσει τις διαπραγματεύσεις σε τεχνικό επίπεδο.
«Το πραγματικό διακύβευμα για το αύριο της οικονομίας και του τόπου δεν παίζεται στον χώρο συνεδρίασης τεχνικών κλιμακίων αλλά στο πεδίο της πραγματικής οικονομίας», ήταν η αναφορά του κ. Τσίπρα.
Το βιολί τους τα τεχνικά κλιμάκια
«Μπορεί κάποιοι και ιδιαίτερα όσοι έχουν τη βαριά ευθύνη για τις καταστροφικές συνταγές στην οικονομία από το 2010 να παραμένουν αμετανόητοι, όμως η πραγματικότητα τους έχει ξεπεράσει … κάποιοι μπορεί να επιμένουν στο δικό τους βιολί, αλλά η πραγματικότητα γύρω μας έχει κάνει τον σκοπό τους απόλυτα παράφωνο», συνέχισε ο πρωθυπουργός για να καταλήξει: «Έναν παράφωνο σκοπό δεν μπορεί κανείς να τον ακούει για πολύ» τόνισε ότι η ανάκαμψη της οικονομίας μας έχει οδηγήσει στην υπέρβαση της ύφεσης και τώρα είμαστε σε θέση να συνθέσουμε εμείς τον σκοπό.
Μετά τις διαφωνίες που προέκυψαν την προηγούμενη εβδομάδα όσον αφορά στο μείγμα των λεγόμενων «αντίμετρων» αλλά και το ύψος των παρεμβάσεων σε αφορολόγητο και συντάξεις, την Κυριακή η εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου επανέφερε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την υπουργό Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου όλο το «σκληρό» πακέτο των απαιτήσεων για περαιτέρω απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων.
Τις απαιτήσεις του ΔΝΤ, αλλά και την αφωνία των Ευρωπαίων τεχνοκρατών (υπό το επιχείρημα ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε ειδικό καθεστώς και συνεπώς δεν μπορεί να επικαλείται το Ευρωπαϊκό κεκτημένο) μετέφεραν στον πρωθυπουργό σε χθεσινή σύσκεψη στο Μαξίμου τόσο η κα. Αχτσιόγλου όσο και ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι επικεφαλείς των Θεσμών θα αποχωρήσουν εντός της τρέχουσας εβδομάδας προκειμένου να επανέλθουν όταν και εφόσον ληφθούν οι αναγκαίες αποφάσεις σε κορυφαίο επίπεδο μετά και τη σύνοδο Κορυφής την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή, ενώ τα τεχνικά κλιμάκια θα παραμείνουν συνεχίζοντας την προσπάθεια να βρεθούν λύσεις σε ήσσονος σημασίας ζητήματα που παραμένουν ακόμη ανοιχτά.
Πυρά σε Μητσοτάκη με αφορμή το σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης
Ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στο σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης, είπε ότι οφείλουμε συντεταγμένα να ανοίξουμε τη διαβούλευση για την επόμενη μέρα της οικονομίας, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να αποτελεί επιθυμία μας να επιστρέψουμε στο μοντέλο του παρελθόντος.
Στόχος μας πρέπει να είναι η σύγκριση με τις ανεπτυγμένες οικονομίες, ανέφερε, υπογραμμίζοντας ότι χρειάζονται πολύπλευρες και ριζικές μεταρρυθμίσεις, τόνισε για να επιτευχθεί αυτός ο σκοπός, επισημαίνοντας ότι δεν είναι όλες οι μεταρρυθμίσεις το ίδιο και ότι όσοι χρησιμοποιούν αυτόν τον όρο τον χρησιμοποιούν με διαφορετικό τρόπο.
Την ίδια στιγμή, εξαπέλυσε πυρά εναντίον της ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη, λέγοντας πως στην ατζέντα των δικών της αντιμεταρρυθμίσεων βρίσκεται η απελευθέρωση των απολύσεων. «Για εμάς κοινωνική ευημερία είναι η δίκαιη αναδιανομή του πλούτου, το δικαίωμα όλων σε μια αξιοπρεπή και σταθερή εργασία και ένα βιώσιμο κοινωνικό κράτος«, πρόσθεσε.
Το σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης σε τέσσερις άξονες
Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη σχεδιασμού ενός μοντέλου ανάπτυξης που θα δίνει έμφαση στα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα χώρας, αξιοποιώντας τους φυσικούς της πόρους και το ανθρώπινο κεφάλαιό της. Όπως είπε, ορίζοντας της στρατηγικής για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας μπορεί να είναι το 2021, οπότε στόχος είναι να έχει επανέλθει η κανονικότητα τόσο στους αναπτυξιακούς όσο και στους κοινωνικούς δείκτες, και αυτό μπορεί να επιτευχθεί με ένα συνεκτικό αναπτυξιακό σχέδιο».
Ειδικότερα, τα αποτελέσματα του σχεδίου αυτού, σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, θα πρέπει να αντακλώνται στην κοινωνία με στόχους:
– τη σταθεροποίηση της οικονομίας
– την ταχύτερη ανάκτηση του κατεστραμμένου από τη λιτότητα ΑΕΠ
– τη μείωση της ανεργίας και την ανάκτηση της εργασίας
– την ανακοπή του brain drain
– και τη μείωση των περιφερειακών ανισοτήτων
«Οφείλουμε να συνθέσουμε μαζί με τους παραγωγικούς φορείς και την τοπική αυτοδιοίκηση τους βασικούς στόχους ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδίου», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, παραθέτοντας στη συνέχεια τους βασικούς στόχους του σχεδίου αυτού:
– στροφή της παραγωγής σε προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας
– ενδυνάμωση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων
– ενίσχυση του εγχώριου παραγωγικού δυναμικού στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών κανόνων ανταγωνισμού
– ενίσχυση της συνεργασίας ανάμεσα στις επιχειρήσεις (δημιουργία συστάδων επιχειρήσεων).
O κ. Τσίπρας συμπλήρωσε ότι επιδίωξη της κυβέρνησης είναι μέσα από τη διαδικασία της διαβούλευσης να υπάρξει η ευρύτερη δυνατή συνεννόηση και συναίνεση για τις πρωτοβουλίες και τους άξονες δράσης που θα καθοριστούν.
Στόχος, κατέληξε, είναι να κάνουμε πράξη το όραμα της δίκαιης ανάπτυξης. «Χωρίς να υποτιμώ τον ρόλο της διαπραγμάτευσης, αυτό είναι που θα μας οδηγήσει στην οριστική έξοδο από την κρίση», υπογράμμισε.
https://www.youtube.com/watch?v=FoJMIRXxfporn