Η επιχείρηση «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» κι η συμβολή των Ενόπλων Δυνάμεων

Του Χρήστου Μαζανίτη

 

Ανάσες ελευθερίας για τους πολίτες έφερε η επιχείρηση «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» που ξεκίνησε τον Ιανουάριο και δικαίως χαρακτηρίστηκε εξ αρχής ως επιχείρηση ύψιστης σημασίας ενάντια στον ύπουλο εχθρό που απειλούσε και συνεχίζει να απειλεί την υγεία, τη ζωή και την ελευθερία μας. Χάρη στους εντατικούς εμβολιασμούς φάνηκαν ήδη τα πρώτα θετικά αποτελέσματα: ο αριθμός των κρουσμάτων έπεσε, οι νοσηλευόμενοι σε ΜΕΘ μειώθηκαν, όπως και οι νεκροί, ενώ άρχισε να χτίζεται το απαιτούμενο τείχος ανοσίας, με την ολοκλήρωση του οποίου αναμένεται να λάβει τέλος όλη αυτή η μεγάλη περιπέτεια των τελευταίων δεκαεπτά μηνών.

Είναι γεγονός ότι από τον Μάρτιο του 2020 και μέχρι σήμερα η έννοια της κανονικότητας χάθηκε στη Χώρα, όπως άλλωστε και στις περισσότερες χώρες του κόσμου, οι οποίες γονάτισαν υπό το βάρος των κρουσμάτων, των βαριά νοσούντων και των νεκρών. Οι πολίτες ένιωσαν εγκλωβισμένοι, πιεσμένοι και ουκ ολίγες φορές φοβισμένοι. Τα εμβόλια ως όπλα της επιστήμης κατά του ιού ήρθαν ως σανίδα σωτηρίας για τις ζωές, για την υγεία, για την οικονομία και την εν γένει επάνοδο στην κανονικότητα. Διότι ο ιός μπορεί να είναι τόσο δα μικρός κι όμως κατόρθωσε να διασαλεύσει όλη την τάξη της ανθρωπότητας, διακυβεύοντας αρχές, παραδοχές και πρακτικές ζωής που μέχρι την εμφάνισή του θεωρούνταν δεδομένες.

Σαν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Από την ανακάλυψη, παρασκευή και προμήθεια των εμβολίων όμως ως τον εμβολιασμό του πληθυσμού η απόσταση που έπρεπε να διανυθεί ήταν μεγάλη και δύσκολη. Το έργο της έγκαιρης και ασφαλούς διαχείρισης και μεταφοράς των εμβολίων κατά μήκος μιας τεράστιας εφοδιαστικής αλυσίδας που ξεκινάει από τις κεντρικές αποθήκες-ψυγεία και φτάνει ως το μακρινότερο εμβολιαστικό κέντρο της επαρχίας τρόμαζε τους ειδήμονες που γνώριζαν τις κολοσσιαίες απαιτήσεις. Εύστοχα δε το όλο εγχείρημα είχε χαρακτηριστεί από τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης ως «η πιο δύσκολη άσκηση εφοδιαστικής αλυσίδας που έχει πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Η συστράτευση προκειμένου να εξελιχθεί ομαλά η όλη επιχείρηση και να επιτευχθούν οι στόχοι της έπρεπε να είναι γενική, πανεθνική. Γι’ αυτό και στην πρώτη γραμμή της Επιχείρησης «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» δίπλα στο προσωπικό του Υπουργείου Υγείας και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, συμμετείχαν, πάντοτε συνεπείς και πιστές στην κοινωνική προσφορά τους, οι Ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίες με τους οργανωμένους και πειθαρχημένους μηχανισμούς που κατά τεκμήριο διαθέτουν, ήταν σε θέση να διασφαλίσουν την έγκαιρη και απρόσκοπτη μεταφορά των εμβολίων στα εμβολιαστικά κέντρα. Όπερ φυσικά και εγένετο. Έξι μήνες μετά, μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι αυτό που έμοιαζε αδύνατο, έγινε κατορθωτό και μάλιστα χωρίς προβλήματα, δυσλειτουργίες ή λάθη. Εξάλλου, ο ρόλος των Ενόπλων Δυνάμεων δεν περιορίστηκε στη μεταφορά των εμβολίων, αλλά επιπλέον το ιατρονοσηλευτικό στρατιωτικό προσωπικό ενεπλάκη ενεργά στη διενέργεια των εμβολιασμών του γενικού πληθυσμού, στην επιδημιολογική επιτήρηση μέσω των rapid test στα Στρατόπεδα αλλά και στη διανομή των self-test στα φαρμακεία, ενώ διατέθηκαν χώροι, κλίνες νοσηλείας και υγειονομικό υλικό για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Ο Στρατός στις επάλξεις

Ειδικότερα το 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας εντάχθηκε στο πρόγραμμα εφημεριών του Εθνικού Συστήματος Υγείας, αποσυμφορώντας την διαμορφωθείσα βεβαρημένη επιδημιολογική κατάσταση με τη διάθεση των κλινών του, ενώ αντίστοιχα δύο κλινικές του 424 ΓΣΝ (Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου) διατέθηκαν για την αποσυμφόρηση του ΑΧΕΠΑ και παράλληλα ενεργοποιήθηκε και η Κινητή Υγειονομική Μονάδα Έκτακτης Ανάγκης (300 ΚΥΜΕΑ) στον περίβολο του 424 ΓΣΝ αυξάνοντας περαιτέρω τις διαθέσιμες κλίνες για τη διαχείριση περιστατικών Covid-19 στην περιοχή της Θεσσαλονίκης. Σημαντικός αριθμός υγειονομικού προσωπικού διατέθηκε επίσης στα εργαστήρια αναφοράς του κορωνοϊού σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, στον ΕΟΔΥ, στις περιφερειακές ομάδες διαχείρισης κρίσεων όπως της Ανατολικής και Δυτικής Μακεδονίας, σε όλες τις πύλες εισόδου της χώρας, σε συγκεκριμένα αεροπορικά σημεία εισόδου καθώς και σε τέσσερα σημεία εισόδου επιβατών κρουαζιερόπλοιων για τη διενέργεια rapid test. Άξια αναφοράς είναι βεβαίως και η παρασκευή σημαντικών ποσοτήτων αντισηπτικών διαλυμάτων από τα εργαστήρια του Ελληνικού Στρατού, η οποία εξισορρόπησε την συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση που απειλούσε τον απρόσκοπτο εφοδιασμό της αγοράς με τα αντισηπτικά σκευάσματα.

 

Και επειδή η αναμέτρηση με την πανδημία είναι πραγματικός πόλεμος, πρέπει κάποια στιγμή να αναγνωριστούν τα πρόσωπα των πρωταγωνιστών που στελεχώνουν την κύρια γραμμή άμυνας αυτού του πολέμου. Στο πλαίσιο αυτό και μεταξύ άλλων, κρίνεται πολύ ορθή η πρωτοβουλία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου να επικοινωνήσει μέσω τηλεδιάσκεψης με το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων που στελεχώνει τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, τα Εφοδιαστικά Κέντρα Διανομής Εμβολίων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Καρδίτσα, Ιωάννινα και Ηράκλειο Κρήτης, καθώς και τα εμβολιαστικά κέντρα υψηλής δυναμικότητας σε Αθήνα (Μαρούσι, Ελληνικό, Περιστέρι), Θεσσαλονίκη (ΔΕΘ), Πάτρα, Ρόδο, Χανιά, Λάρισα και Κέρκυρα, προκειμένου να τους συγχαρεί για την μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλεται συνεχώς προκειμένου να νικηθεί η πανδημία.

Αυτοί είναι οι ανώνυμοι πρωταγωνιστές που μαζί με τους χιλιάδες άλλους εργαζομένους στα νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας, τα μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα και την εφοδιαστική αλυσίδα, δίνουν τη μάχη, καθένας από το δικές του Θερμοπύλες, ώστε να κερδηθεί η μάχη που θα οδηγήσει την ελληνική κοινωνία και τους Έλληνες πολίτες στην πλήρη ελευθερία τους. Φυσικά, δεν χωρεί κανένας εφησυχασμός αφού ο κίνδυνος των μεταλλάξεων παραμονεύει, γι’ αυτό και η προσπάθεια θα πρέπει να συνεχιστεί από όλους μέχρι την οριστική κατανίκηση αυτού του ύπουλου αόρατου εχθρού που εισήλθε τόσο βίαια στη ζωή μας.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.