Πώς θα κινηθούν οι βάσεις – «Εκτός ΑΕΙ περίπου το 20% των μαθητών»

Χιλιάδες μαθητές έμαθαν την Παρασκευή τις βαθμολογίες στις πανελλαδικές εξετάξεις και καλούνται πλέον να συμπληρώσουν τα μηχανογραφικά με τις σχολές της προτίμησής τους. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο χαμηλός βαθμός δυσκολίας των θεμάτων στις Πανελλήνιες, η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής καθώς και οι προτιμήσεις των υποψηφίων συντείνουν στην γενική άνοδο των βάσεων εισαγωγής, ενώ περίπου 20%  του συνόλου των μαθητών – ένας στους πέντε δηλαδή – αναμένεται να μείνουν εκτός ΑΕΙ.

Οι παράγοντες που αλλάζουν εντυπωσιακά τις φετινές πανελλήνιες εξετάσεις είναι η πανδημία, αλλά και οι νομοθετικές αλλαγές τις κυβέρνησης στην Παιδεία με σημαντικότερη την εισαγωγή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής. Οι συνθήκες της εκπαιδευτικής διαδικασίας τη χρονιά που πέρασε ανάγκασαν το υπουργείο να μειώσει τον βαθμό δυσκολίας των εξετάσεων.

Όπως ανέφερε ο Νίκος Πετρόπουλος στην ΕΡΤ, πρόεδρος Φροντιστών Β. Ελλαδας «τα θέματα είχαν μια διαβαθμισμένη δυσκολία δεν υπήρχε κάτι να δυσκολέψει ιδιαίτερα τους καλά προετοιμασμένους μαθητές οπότε υπάρχει μια εκτίμηση ότι θα υπάρχει άνοδος των βάσεων ειδικά σε σχολές υψηλής ζήτησης. Σε σχολές μεσαίας ζήτησης εκεί θα υπάρχουν μικρές αυξομειώσεις και θα υπάρχει μια τεχνητή ουσιαστικά αύξηση στις χαμηλές βάσεις λόγω της ελάχιστης βάσης εισαγωγής».

Δύο μηχανογραφικά

Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, δίνεται για πρώτη φορά φέτος, η δυνατότητα για υποβολή παράλληλου μηχανογραφικού δελτίου για τη φοίτηση σε δημόσιο Ι.Ε.Κ. Αποτελεί κατα κάποιο τρόπο την εναλλακτική στους υποψηφίους που δεν κατάφεραν να μπουν σε κάποια πανεπιστημιακή σχολή. Συνεπώς, ένας/μια υποψήφιος μπορεί να υποβάλει παράλληλα μηχανογραφικό για είσοδο σε ΑΕΙ, βάσει της επίδοσής του/της στις Πανελλαδικές εξετάσεις και μηχανογραφικό για εγγραφή σε δημόσιο ΙΕΚ βάσει του απολυτηρίου του/της και επιπλέον κριτηρίων, σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας των ΙΕΚ.

Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, όπως έχει ανακοινώσει το υπουργείο Παιδείας, διαμορφώνεται από το μέσο όρο των μέσων όρων των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων στα τέσσερα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα ανά επιστημονικό πεδίο, ο οποίος πολλαπλασιάζεται με συντελεστή που καθορίζεται από τα ιδρύματα εισαγωγής για κάθε Σχολή, Τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση και στρογγυλοποιείται στο δεύτερο δεκαδικό ψηφίο.

Ο συντελεστής βρίσκεται εντός του διαστήματος ελάχιστης και μεγίστης τιμής, που έχει διαμορφωθεί στο εύρος μεταξύ 0,80% και 1,20%, ενώ ως ελάχιστη και μέγιστη τιμή του συντελεστή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής των ειδικών μαθημάτων ή πρακτικών δοκιμασιών έχουν οριστεί οι τιμές 0,70% και 1,10% αντιστοίχως.

Εξηγώντας το σύστημα με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, ο κ. Τσούχλος αναφέρει: «Ας εξετάσουμε δύο ακραία σενάρια. Αν υποθέσουμε ότι γράψουν οι περισσότεροι άριστα και η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής είναι το 18, τότε όσοι γράψουν κάτω από 14.5 κόβονται (18 Χ 0,8). Αν πάμε με μέσο όρο το έξι θα περάσουν όσοι γράψουν πάνω από 4.8 (6 X 0,8). Καλοί μαθητές θα απορριφθούν γιατί έγραψαν κάποιοι καλύτερα. Καταλαβαίνετε λοιπόν, ότι οι ισχυρισμοί της υπουργού ότι το μοντέλο έχει σαν στόχο την αναβάθμιση, δεν ισχύουν. Ο στόχος είναι η μείωση των εισακτέων και θα δείτε ότι θα έχουμε έναν μεγάλο αριθμό παιδιών γύρω από τη βάση, που δεν θα εισαχθούν».

Ποια πεδία πέφτουν, ποια ανεβαίνουν

Από τις πρώτες πάντως εκτιμήσεις φαίνεται ότι και  λόγω της θέσπισης της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, αναμένεται άνοδος των βάσεων και μάλλον σε όλα τα επιστημονικά πεδία. Μάλιστα, σε ορισμένα τμήματα είναι πάρα πολύ πιθανό οι βάσεις να εκτοξευθούν σε μεγάλο αριθμό τμημάτων λόγω των καλύτερων -συγκριτικά με πέρυσι- επιδόσεων των υποψηφίων.

Σε κάθε περίπτωση οι ειδικοί συνιστούν στους υποψήφιους να μην συμπληρώσουν το μηχανογραφικό τους δελτίο με βάση τις εκτιμήσεις για τις βάσεις αλλά σύμφωνα με τις πραγματικές τους επιθυμίες και φυσικά τα μόρια που κατέκτησαν.

Υπενθυμίζεται ότι στην διαμόρφωση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής παίζει ρόλο ο μέσος όρος των επιδόσεων των υποψηφίων στα τέσσερα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα ανά επιστημονικό πεδίο, ο οποίος πολλαπλασιάζεται με συντελεστή που καθορίζεται από τα ιδρύματα εισαγωγής για κάθε Σχολή, Τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση και στρογγυλοποιείται στο δεύτερο δεκαδικό ψηφίο.

  • 1ο Επιστημονικό Πεδίο, (Ανθρωπιστικές, Νομικές & Κοινωνικές Σπουδές). Στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο αναμένεται άνοδος των βάσεων εισαγωγής σε πάνω από 50 χαμηλόβαθμα τμήματα που πέρσι απαιτούσαν μέχρι 12.000 μόρια. Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής εδώ που πέρσι ήταν κάτω από τα 5.000 μόρια φέτος αναμένεται να φτάσει τουλάχιστον στα 8.500 μόρια ενώ η Νομική Αθήνας θα είναι και φέτος το πιο υψηλόβαθμο Τμήμα με την ψυχπλογία Αθήνας και τη Νομική Θεσσαλονίκης να ακολουθούν. Υψηλά αναμένεται να είναι και οι Παιδαγωγικές Σχολές.
  • Στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο, (Θετικές Επιστήμες) οι βαθμολογίες αναμένεται να είναι στα ίδια με τα περσινά επίπεδα με την ελάχιστη βάση εισαγωγής να διαμορφώνεται περί των 8.000 μορίων. Το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ αναμένεται να είναι το πιο απαιτητικό στο Πεδίο ενώ στη δεύτερη θέση αναμένεται να βρεθεί το τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ
  • Στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο (Επιστήμες Υγείας και Ζωής) που συγκεντρώνονται οι πολύ καλοί μαθητές, οι ιατρικές σχολές ανεβαίνουν και πάλι φέτος πάνω από τα 19.000 μόρια. Η εκτίμηση είναι ότι στο πεδίο αυτό η άνοδος των βάσεων εισαγωγής θα αφορά και τα περιζήτητα Ιατρικά τμήματα, τα Οδοντιατρικά και Φαρμακευτικά καθώς και τα δυο Κτηνιατρικά ενώ η βάση εισόδου στο Πεδίο (η σχολή με τη χαμηλότερη βάση) αναμένεται να ξεπεράσει τα 8.500 μόρια.
  • Το 4ο Επιστημονικό Πεδίο (Επιστήμες Οικονομίας και Πληροφορικής) αναμένεται να είναι το τμήμα με τους περισσότερους υποψήφιους σε σχέση με τα υπόλοιπα Πεδία. Πάνω από 60 θα είναι τα χαμηλόβαθμα τμήματα που θα ανεβάσουν τις βάσεις εισαγωγής τους ενώ, η ελάχιστη βάση εισαγωγής για την είσοδο στο Πεδίο αναμένεται να κινηθεί στα 7.500 μόρια.

Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής επηρεάζει τις χαμηλόβαθμες σχολές

Πάντως, όπως φαίνεται, η εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής θα φέρει σίγουρα μία «τεχνητή» αύξηση στις χαμηλής ζήτησης σχολές. Υπενθυμίζουμε ότι πέρσι υπήρχαν αρκετά Τμήματα με λιγότερο από 3.000 μόρια. Μάλιστα η «χαμηλότερη» σχολή συγκέντρωσε πέρσι μόλις 625 μόρια.

Αυτά τα φαινόμενα θα εξαλειφθούν φέτος, αφού η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής δεν θα αφήσει ίσως «τίποτα να πέσει» κάτω από τα 8.000 μόρια. Όμως, η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής τελικά δεν φαίνεται να επηρεάζει ιδιαίτερα τις υψηλόβαθμες Σχολές και τους «καλούς μαθητές» χωρίς βέβαια να αποκλείονται και τα απρόοπτα.

Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι ότι οι θέσεις στα δημοφιλή Τμήματα συμπληρώνονται από μαθητές με πολύ υψηλότερα μόρια σε σχέση με αυτά που θα θέσει η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και συνεπώς συμπληρώνονται και πολύ νωρίτερα. Δημοφιλείς Σχολές κάθε χρόνο είναι οι Πολυτεχνικές και Ιατρικές Σχολές, η Νομική καθώς και οι Στρατιωτικές Σχολές που επιλέγονται από ένα μεγάλο όγκο υποψηφίων καθώς παρέχουν οικονομική και εργασιακή σταθερότητα.

ΟΛΜΕ: Θα μπορούσαμε να ξέρουμε από σήμερα τις βάσεις

Πάντως, μιλώντας στο tvxs.gr ο αντιπρόεδρος της ΟΛΜΕ Βαγγέλης Μπουντουλούλης, απορεί γιατί ακόμα και τώρα το υπουργείο Παιδείας δεν δημοσιεύει τον μέσο όρο στα πεδία ώστε να γνωρίζουν οι υποψήφιοι τι να κάνουν. «Θα πρέπει το υπουργείο Παιδείας αμέσως να βγάλει το μέσο όρο των πεδίων –με εξαίρεση τα ειδικά μαθήματα- για τις σχολές που τα χρειάζονται, διότι το υπουργείο γνωρίζει τους βαθμούς των μαθητών. Είναι πολύ κρίσιμο» λέει ο ίδιος.

«Αυτά τα παιδιά που πέρυσι θα εισάγονταν σε κάποιες σχολές, φέτος δεν θα εισαχθούν. Τους έχει δώσει τη δυνατότητα να πάνε σε ένα δημόσιο ΙΕΚ –γι’ αυτό και το μηχανογραφικό της παρηγοριάς, όπως το λέμε εμείς- και από κει και πέρα επειδή ούτε στα δημόσια ΙΕΚ δεν θα χωράνε όλοι αυτοί σημαίνει ότι αναγκάζεται η οικογένεια και ο μαθητής να σκεφτούν άλλες λύσεις, δηλαδή τα ιδιωτικά κολλέγια και ενδεχομένως κάποια Πανεπιστήμια στο εξωτερικό. Στο παρελθόν μπορούσε κάποιος με χαμηλή βαθμολογία να κάνει τις σπουδές του σε ελληνικό Πανεπιστήμιο. Φέτος, περίπου το 20% των εξεταζόντων δεν θα μπεί» ενώ στο παρελθόν θα έμπαινε, καταλήγει ο κ. Μπουντουλούλης.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.