Σε μόνιμη διάσταση με την αλήθεια βρίσκεται ο υπουργός Μεταφορών σε σχέση με τον ενεργό στόλο του ΟΑΣΘ, αυξομειώνοντας τον στόχο ενίσχυσης του λες και πρόκειται για χρηματιστηριακή αξία. Ανάμεσα στα λεωφορεία που προσμετρούσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής του Αχιλλέα στο δυναμικό του ΟΑΣΘ ήταν και τα 49 «σαπάκια» της Λειψίας που δωρήθηκαν από τον δήμο Θεσσαλονίκης και αποσύρθηκαν λόγω έλλειψης κλιματισμού και παραθύρων.
Παράλληλα, υποψίες και ερωτήματα εγείρει η επιλεκτική ευαισθησία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης. Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας μπορεί να παρενέβη ακαριαία μετά τις καταγγελίες του προέδρου του ΟΑΣΘ, Γιώργου Σκόδρα, με φόντο τα φερόμενα πλαστά πτυχία υπαλλήλων, όμως, παριστάνει πως δεν άκουσε όσα έχει αποκαλύψει εδώ και μήνες μέλος της εθνικής αντιπροσωπείας για τις ευθύνες που κρύβονται πίσω από την πολυδάπανη δωρεά ακατάλληλων και ελαττωματικών λεωφορείων. Ίσως, θεωρεί αμελητέο το 1 εκατ. ευρώ που δαπανήθηκε!
«Και σε κατηγορούσαν ότι μας έφερες σαπάκια!»
Θα προτιμούσε να είχε καταπιεί τη γλώσσα του ο υπουργός παρά να εκστομίζει εξυπνακισμούς κατά την ημέρα παραλαβής των 49 λεωφορείων από τη Λειψία. «Και σε κατηγορούσαν ότι μας έφερες σαπάκια!», ήταν το σχόλιο του Κ. Καραμανλής προς τον Κωνσταντίνο Ζέρβα προκειμένου να επισημάνει την άριστη κατάσταση των λεωφορείων και την μικροπολιτική αντιμετώπιση του ΣΥΡΙΖΑ.
Δυστυχώς για τον ίδιο, τα λεωφορεία αποδείχθηκαν «σαπάκια». Δεν διαθέτουν κλιματισμό αλλά ούτε και λειτουργικά παράθυρα, γεγονός που τα μετέτρεπε σε κινούμενους «βραστήρες». Γι΄ αυτό και η διοίκηση ΟΑΣΘ ανακοίνωσε την απόσυρσή τους σαν βρεγμένη γάτα.
Δείτε το προφητικό σχόλιο του υπουργού:
«Σκανδαλώδες το κρυφό κόστος των λεωφορείων της Λειψίας»
Από τον Νοέμβριο του 2020, ο αν. τομεάρχης Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Γιαννούλης, είχε προειδοποιήσει για το «σκανδαλώδες κρυφό κόστος» των λεωφορείων της Λειψίας. «Ο ¨κούκος αηδόνι¨ θα μας στοιχίσουν τελικά τα 50 λεωφορεία που αγόρασε ο Δήμος Θεσσαλονίκης από τη Λειψία και τα οποία με ρυθμούς χελώνας εντάσσονται στα δρομολόγια του ΟΑΣΘ» σημείωνε και εξηγούσε πως η αγορά τους με χρήματα από τον προϋπολογισμό του δήμου Θεσσαλονίκης θα ανέλθει σε 550.000 ευρώ, ενώ η μεταφορά τους θα κόστιζε 372.000 ευρώ και η αποθήκευση και φύλαξή τους στη Γερμανία θα πρόσθετε στον λογαριασμό επιπλέον 111.600 ευρώ.
Οι αποφάσεις για τη μεταφορά και την αποθήκευση των λεωφορείων: