Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε στα social media το προωθητικό βίντεο του «1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Γονιμότητας και Αναπαραγωγικής Αυτονομίας».
Μάλιστα, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου ανακοίνωσε ότι αποσύρει την αιγίδα της από το «1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γονιμότητας και Αναπαραγωγικής Αυτονομίας: Όρια και Επιλογές» που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στα Ιωάννινα 2-4 Ιουλίου 2021.
Στο βίντεο που κυκλοφόρησε ως μέσο προώθησης του Συνεδρίου, πρωταγωνιστεί μια γυναίκα άνω των 40, η οποία απολογείται στον εαυτό της και στην κοινωνία για το γεγονός ότι προτίμησε μέχρι μια ηλικία να μην κάνει παιδιά, αλλά να ασχοληθεί με την καριέρα της. Το βίντεο προκάλεσε οργή με δεκάδες χρήστες του διαδικτύου να αντιδρούν και να το χαρακτηρίζουν, σεξιστικό, ρατσιστικό, στερεοτυπικό, αλλά και οπισθοδρομικό.
Θ. Λιβάνιος: Οτιδήποτε θίγει την προσωπικότητα της γυναίκας και περιορίζει τον ρόλο της είναι αναχρονιστικό και απαράδεκτο
Με ανάρτησή του στο Twitter ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Θεόδωρος Λιβάνιος επισημαίνει ότι το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση είναι αδιαπραγμάτευτο και ανακοινώνει ότι η ΕΡΤ και το ΑΠΕ-ΜΠΕ αποσύρονται από χορηγοί επικοινωνίας του πρώτου συνεδρίου γονιμότητας και αναπαραγωγικής αυτονομίας, που πρόκειται να γίνει στα Ιωάννινα, 2 με 4 Ιουλίου.
Συγκεκριμένα στην ανάρτησή του ο κ. Λιβάνιος αναφέρει: «Το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση είναι αδιαπραγμάτευτο. Οτιδήποτε θίγει την προσωπικότητα της γυναίκας και περιορίζει τον ρόλο της είναι αναχρονιστικό και απαράδεκτο. Η ΕΡΤ και το ΑΠΕ αποσύρονται από χορηγοί επικοινωνίας του πρώτου συνεδρίου γονιμότητας και αναπαραγωγικής αυτονομίας».
Το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση είναι αδιαπραγμάτευτο. Οτιδήποτε θίγει την προσωπικότητα της γυναίκας και περιορίζει τον ρόλο της είναι αναχρονιστικό και απαράδεκτο. Η ΕΡΤ και το ΑΠΕ αποσύρονται από χορηγοί επικοινωνίας του πρώτου συνεδρίου γονιμότητας και αναπαραγωγικής αυτονομίας.
— Thodoris Livanios (@th_livanios) June 12, 2021
Επίσης, ανακοινώθηκε ότι η Γενική Γραμματεία, Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων αποσύρει τη συμμετοχή της.
Το ζήτημα του 1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Γονιμότητας και Αναπαραγωγικής Αυτονομίας δεν πέρασε απαρατήρητο από τον εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Νάσο Ηλιόπουλο, και τον γραμματέα του ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη, οι οποίοι το σχολίασαν στο Facebook.
Επώνυμοι «κατακεραυνώνουν» το σποτ για τη γονιμότητα και αποσύρουν τις συμμετοχές τους
Δημόσια θέση μετά την κυκλοφορία, πήρε και η γνωστή τραγουδίστρια, Καίτη Γαρμπή, η οποία αρχικά είχε δεχθεί να στηρίξει το Συνέδριο.
«Πριν από μερικές εβδομάδες μου ζητήθηκε από τον κύριο Κωνσταντίνο Πάντο, τον γυναικολόγο που με βοήθησε μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης να φέρω στον κόσμο το παιδί μου, να κάνω ένα βίντεο όπου θα απευθύνω πρόσκληση για το συνέδριο γονιμότητας. Επειδή του χρωστώ αιώνια ευγνωμοσύνη δέχτηκα αμέσως να το κάνω. Πριν λίγο όμως είδα το προωθητικό βίντεο και εξεπλάγην! Εδώ παρουσιάζουν τη γυναίκα σαν ένα κομμάτι μιας αναπαραγωγικής διαδικασίας χωρίς το δικαίωμα ελεύθερης βούλησης! ΝΤΡΟΠΗ! Δεν θα στήριζα ποτέ τέτοιες προσεγγίσεις και εννοείται πως εγώ και ο Διονύσης ΔΕΝ θα είμαστε εκεί!», έγραψε στα social media.
Τη διαφωνία τους εξέφρασαν επίσης με αναρτήσεις τους, και άλλα προβεβλημένα πρόσωπα της εγχώριας σόου μπιζ, όπως η Ελεωνόρα Μελέτη, η Σταματίνα Τσιμτσιλή, η Κατερίνα Ζαρίφη, η Ρούλα Ρέβη, η Ράνια Θρασκιά ο Γρηγόρης Γκουντάρας και άλλοι.
«Πριν λίγο καιρό δέχτηκα πρόταση να λάβω μέρος σε μια καμπάνια κατά της ΥΠΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ στην Ελλάδα. Η πρόταση συνοδευόταν από αναλυτικές οδηγίες για το τι θα έπρεπε να πω προκειμένου να πείσω τις γυναίκες για το πόσο ωραίο πράγμα είναι η μητρότητα κ ποσό εύκολα συνδυάζεται με την καριέρα. Αρνήθηκα τη πρόταση. ποτέ δεν θα τολμούσα να ασκήσω πίεση στην οποιαδήποτε γυναίκα για να γίνει μητέρα. Η μητρότητα είναι κάτι καθαρά προσωπικό. Μια γυναίκα οφείλει στον εαυτό της να φέρει στον κόσμο ένα παιδί μόνο γιατί το ΘΕΛΕΙ Η ΙΔΙΑ. Όχι γιατί μεγαλώνει, όχι γιατί θέλουν οι άλλοι , όχι γιατί πρέπει. Και καλό θα είναι να της επιτρέπεται να μπορεί να το φέρει στο κόσμο με τον άνδρα της, με τον σύντροφο της, με τη φίλη της, μόνη της, η όπως αλλιώς εκείνη μπορεί κ ονειρεύεται. Το αν συνδυάζεται «εύκολα» ή όχι ή μητρότητα με τη καριέρα δεν θα το σχολιάσω. Κ πάλι είναι κάτι που δεν υπακούει σε κανόνες. Τώρα, για το αν η Ελλάδα δεν γεννάει παιδιά δεν είναι κάτι που θα πρέπει να το επωμιστεί η Ελληνίδα καριέρας. Ίσως πρέπει να το επωμιστεί η ίδια η Ελλάδα. Στις σκανδιναβικές χώρες που τα νέα ζευγάρια στηρίζονται από το κράτος, όπως κ οι μονογονεϊκές οικογένειες, οι single μητέρες, οι ανήλικες έγκυες, οι άνεργοι υποψήφιοι γονείς με επιδόματα κ παροχές ενώ τα νέα μέλη της κοινωνίας «χαρτζιλικώνονται» από το κράτος με επιδόματα από την αρχή της ζωής τους μέχρι τα 18 τους, οι γεννήσεις πάνε σφαίρα.
Εδώ στη χώρα μας, τα νέα ζευγάρια μονίμως περιμένουν να «φτιάξουν» τα οικονομικά τους, οι γυναίκες που στη καμπάνια εμφανίζονται να ενδιαφέρονται μόνο για τη καριέρα τους, συχνά υποχρεώνονται να δουλέψουν για να «τσοντάρουν» ακόμα περισσότερο οικονομικά στις οικογένειες τους. Η σκέψη δημιουργίας οικογένειας πνιγεί σα θηλιά τα ζευγάρια. Κ αν έχουν κάποιοι παιδί, αναρωτιούνται πως θα τα φέρουν πέρα με ένα δεύτερο. Καλό θα ήταν λοιπόν στο οποίο συνέδριο από το να βάζουν στο στόχαστρο τις γυναίκες, ας συζητήσουν πως θα στηρίξουν οικονομικά τους πολίτες ώστε να νιώθουν ασφαλείς πως θα βελτιώσουν τη δημόσια παιδεία κ εκπαίδευση, πως θα ενισχύσουν τις νέες οικογένειες, πως θα στηρίξουν τις νέες μητέρες σε όλα τα επίπεδα. Αυτό ναι θα πολεμούσε την υπογεννητικότητα», σχολίασε η Ελεονώρα Μελέτη.
«Μου ζητήθηκε να στηρίξω τον αγώνα κατά της υπογεννητικότητας στην πατρίδα μας και το έκανα με μεγάλη χαρά…Όμως δε συναινώ καθόλου με το σποτ που προβλήθηκε και αποσύρω τη συμμετοχή μου…», έγραψε ο Γρηγόρης Γκουντάρας.
Από την πλευρά της, η Σταματίνα Τσιμτσιλή, μέσω ανάρτηση της στο Instagram, έγραψε τα εξής: «Δεν γνώριζα το περιεχόμενο του σποτ ούτε το είχα δει μέχρι χθες το βράδυ που ενημερώθηκα από τα social media.Μου ζητήθηκε πριν από αρκετούς μήνες ως μητέρα τριών παιδιών να περάσω ένα μήνυμα κατά της υπογεννητικότητας που μαστίζει την Ελλάδα και αυτό έκανα με πολύ αγνές προθέσεις και χωρίς κάποιο αντάλλαγμα.Κάθε γυναίκα έχει δικαίωμα να ορίζει τη ζωή και το σώμα της και φυσικά η πληρότητα δεν έρχεται μόνο μέσα από τη μητρότητα.
Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο του διαφημιστικού σποτ με βρίσκει αντίθετη διότι το ταξίδι της μητρότητας δεν ορίζεται μόνο από ένα βιολογικό ρολόι που χτυπάει απειλητικά με όρους γονιμότητας αλλά και από άλλες περιστάσεις τις οποίες καθορίζει αποκλειστικά και μόνο κάθε γυναίκα με την ελευθερία της βούλησής της. Ας μην εμπορευματοποιούμε αυτό το ιερό ταξίδι. Αποσύρω την συμμετοχή μου».
Και η Πέγκυ Ζήνα δήλωσε πως είναι αντίθετη με το συνέδριο και πως δε θα συμμετάσχει σε αυτό.
Να ακυρωθεί το Συνέδριο Υπογονιμότητας, μετά το σάλο που προκάλεσε το σποτ προώθησής του, άφησε ο γενικός γραμματέας της Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής, Κωνσταντίνος Πάντος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Όπως δήλωσε, το σποτάκι εγκρίθηκε από το ΕΣΡ και παίζει εδώ και 10 μέρες στην τηλεόραση χωρίς να προκαλέσει καμία αντίδραση. «Αυτό το σποτάκι δε λέει στη γυναίκα υποχρεώσου να κάνεις παιδί, αλλά ενημερώσου. Είναι η αυτοβιογραφία μιας γυναίκας», σημείωσε.
Μάλιστα υπογράμμισε ότι μετά την κριτική που ασκήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, χθες το βίντεο αποσύρθηκε. «Παρόλο που πιστεύω ότι δεν κάναμε κάτι λάθος, μετά το θόρυβο που δημιουργήθηκε χθες, το αποσύραμε. Μπορεί να ακυρώσουμε το συνέδριο και ας βρει τρόπους η πολιτεία να ενημερώσει τις γυναίκες», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Πάντος σχολίασε «ότι το πρόσωπο της ημέρας δεν πρέπει να είμαι εγώ. Πρέπει να είναι η σύγχρονη γυναίκα που πασχίζει μέσα από την καριέρα της να φτάσει εκεί που θέλει, αλλά είναι ανενημέρωτη όσον αφορά στα όρια που θέτει η φύση στη γονιμότητά της. Η φύση είναι ωμή και αδίστακτη και λέει ότι μετά τα 40 η γυναίκα οποιαδήποτε στιγμή μπορεί να μπει στην εμμηνόπαυση. Εμείς πασχίζουμε να βοηθήσουμε τις γυναίκες που έχουν κλείσει τα 40-45 έτη, έρχονται σε εμάς για να αποκτήσουν παιδί και δεν ξέρουν ότι μπαίνουν στην εμμηνόπαυση».
Όπως εξήγησε υπάρχει μια ορμόνη που δείχνει τη γονιμότητα και βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο της στα 18-20 έτη και ήδη στα 35 έτη πέφτει στο 5% της αρχικής.