Το γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA), με τίτλο «Η Αθήνα επικρίνει το Βερολίνο: Διάσκεψη για την Λιβύη και πάλι χωρίς την Ελλάδα», αναφέρει πως η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει ως προσβολή την μη πρόσκλησή της στην δεύτερη Διάσκεψη του Βερολίνου για την Λιβύη.
«Είμαστε εξαιρετικά δυσαρεστημένοι με το γεγονός ότι η Γερμανία επιμένει σταθερά σε αυτήν την τακτική», δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.
Επιπλέον, παραπονέθηκε από τηλεφώνου και στον Γιάν Κούμπις, τον Ειδικό Απεσταλμένο του ΟΗΕ για την Λιβύη.
Η Αθήνα δεν ήταν παρούσα και κατά την πρώτη Διάσκεψη τον Ιανουάριο του 2020.
Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε μόνον ότι η Διάσκεψη της Λιβύης στις 23 Ιουνίου θα πρέπει να είναι μεν χωρίς αποκλεισμούς, αλλά να αποτελείται από τους συμμετέχοντες κατά το προηγούμενο έτος, από μια ομάδα «που εγγυάται καλά αποτελέσματα».
Η Διάσκεψη αποσκοπεί στην αποτίμηση της προόδου που έχει σημειωθεί στις προσπάθειες επίτευξης ειρήνης στη χώρα.
Πέρυσι, και δεδομένων των κατηγοριών της Αθήνας, το Βερολίνο υποστήριξε ότι η Διάσκεψη δεν ασχολείται με τα θαλάσσια δικαιώματα στην Μεσόγειο.
Υπόβαθρο της υπόθεσης είναι ότι η συμμετέχουσα στην Διάσκεψη Τουρκία είχε συνάψει το 2019 μια συμφωνία με την Τρίπολη για την εκμετάλλευση των ορυκτών πόρων σε περιοχές που εν μέρει ανήκουν στην ΑΟΖ της Ελλάδας, σημειώνει το DPA.
Η στάση του Βερολίνου είναι ακατανόητη, ειδικά από την στιγμή που προσκαλούνται οι γειτονικές χώρες της Λιβύης και η Ελλάδα είναι η πλησιέστερη χώρα στη Λιβύη από όλα τα κράτη της Ε.Ε., σημειώνει η Αθήνα.
Επιπλέον, η Ελλάδα διατηρεί από καιρό στενούς δεσμούς με την χώρα.
Έλληνας διπλωμάτης δήλωσε στο DPA: «Η Γερμανία διαθέτει τόσο ισχυρά οικονομικά συμφέροντα στην Τουρκία, ώστε προτιμά να αποκλείσει έναν εταίρο στην ΕΕ παρά να δυσαρεστήσει την Άγκυρα».
Γερμανία: Η εκπρόσωπος του υπ. Εξωτερικών για τη μη συμμετοχή της Ελλάδας στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη
«Η βάση για τη δεύτερη Διάσκεψη του Βερολίνου για την Λιβύη είναι όσοι συμμετείχαν στην Διάσκεψη του Ιανουαρίου 2020 και στην διαδικασία follow up που δημιουργήθηκε μετά», δικαιολογήθηκε η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, αναφερόμενη στο γεγονός ότι η Ελλάδα δεν θα λάβει μέρος στη Διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στις 23 Ιουνίου στο Βερολίνο.
«Κάθε Διάσκεψη χρειάζεται μια βάση συμμετεχόντων και έναν κύκλο ο οποίος εγγυάται καλά αποτελέσματα, ο οποίος βεβαίως να είναι και όσο το δυνατόν πιο περιεκτικός.
»Βάση για αυτή τη Διάσκεψη είναι όσοι συμμετείχαν στη Διάσκεψη του Βερολίνου του Ιανουαρίου του προηγούμενου έτους και οι συμμετέχοντες στην διαδικασία follow up που δημιουργήθηκε μετά», δήλωσε η Μαρία Άντεμπαρ.
Πρόσθεσε ότι η Λιβύη και οι εξελίξεις στη χώρα «είναι ένα θέμα που δικαίως ενδιαφέρει πολλούς διεθνείς παράγοντες και χώρες και για αυτό η κυβέρνηση έχει μεγάλο ενδιαφέρον να συνεργαστεί με όλους όσο το δυνατόν και στην ΕΕ και στα Ηνωμένα Έθνη».
«Αλλά αυτό που μπορώ να πω αυτή τη στιγμή είναι ότι η βάση των συμμετεχόντων είναι αυτή της προηγούμενης Διάσκεψης και της διαδικασίας follow up», επανέλαβε τη γνωστή γερμανική δικαιολογία.
Κοινοποιήστε:
- Πατήστε για κοινοποίηση στο Facebook(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Twitter(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο LinkedIn(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Πατήστε για να μοιραστείτε στο WhatsApp(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Pocket(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για εκτύπωση(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Pinterest(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Reddit(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Tumblr(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Πατήστε για να μοιραστείτε στο Telegram(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για αποστολή ενός συνδέσμου μέσω email σε έναν/μία φίλο/η(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)